Politika

Hrvatska uputila još jednu protestnu notu zbog Rezolucije, MVP odgovorilo

(15 riječi)

Nakon izglasavanja Rezolucije o Jasenovcu, Hrvatska je Crnoj Gori uputila još jednu protestnu notu. U protestnoj noti se, između ostalog, navodi da Hrvatska, smatra neprihvatljivim, neprimjerenim i nepotrebnim donošenje rezolucije, kojom se, tvrde, instrumentalizuju sjećanja na žrtve Jasenovca radi kratkoročnih političkih ciljeva inicijatora ove rezolucije.

Protestna nota je upućena u petak uveče, nakon izglasavanja Rezolucije, koju su poslanici izglasali tijesnom većinom.

Crnogorski MVP je odgovorio na pomenutu notu. U odgovoru zvaničnom Zagrebu, navedeno je daje neupitna činjenica da su se zločini u logoru Jasenovac dešavali pod komandom profašističkog režima NDH, ali da se oni nikada nijesu, i ne mogu dovoditi u vezu sa današnjom Hrvatskom koja i sama osuđuje ove zločine, njeguje kulturu sjećanja za sve žrtve logora Jasenovac i promoviše politiku pomirenja.

Takođe, ističe se da su na vanjskopolitičkom planu prioriteti Crne Gore dobrosusjedski odnosi i punopravno članstvo u EU, kao i da je Crna Gora iskreno zahvalna Republici Hrvatskoj na nespornoj i dragocjenoj podršci u svim integracionim procesima.

-Crna Gora je posvećena daljem razvijanju prijateljskih, otvorenih i savezničkih odnosa sa Republikom Hrvatskom, te želi da u dobroj vjeri nastavi da rješava sva bilateralna pitanja od posebnog interesa. U odgovoru je ponovljen više puta izrečen poziv na formiranje komisije koja bi se time bavila - zaključeno je u noti. 

Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzenu koja je nastala kao svojevrsna reakcija na onu o genocidu u Srebrenici o kojoj se nedavno izjasnila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Glasala su 42 poslanika, 41 iz redova većine je bio za, a poslanik Ilir Čapuni iz Albanske alijanse je glasao protiv.

Većina poslanika opozicije odlučili su da napuste skupštinsku salu prilikom glasanja, smatrajući da je ovaj dokument usvojen po diktatu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i da može ugroziti crnogorski evropski put i odnose sa Hrvatskom.



Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.