Društvo

Bratić: Oštre reakcije vidim kao odraz bijesa zbog ukinutih ličnih privilegija

(15 riječi)

Izbor direktora javnih ustanova realizovan je u zakonskom roku na osnovu jasno uspostavljenih i na zakonu utemeljenih kriterijuma, a ne političke volje bilo kog pojedinca ili interesne strukture - istakla je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić

Vesna Bratić ( Foto: Dan)

Besramno je i nečasno trenutno negodovanje pojedinaca koji su osramotili crnogorsku prosvjetu pretvaranjem obrazovnih ustanova u partijske ćelije, vođenjem različitih spiskova i evidencija, aferama, kupovinom glasova i različitim za školski sistem nedoličnim djelovanjem. Oštre reakcije vidim i kao odraz bijesa zbog ukinutih ličnih privilegija, ali i činjenice da se takvoj skarednoj politici u crnogorskom školskom sistemu konačno stalo na put - ocijenila je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

>>> Rada Višnjić razriješena sa funkcije v.d. direktora OŠ Jugoslavija <<<

Ona je u intervjuu za portal Dana kazala da je o peticiji za njenu smjenu čula iz medija i nema poseban komentar.

- Smatram da je čak i političkim laicima i površnim posmatračima sada već jasno da kontinuirani napadi koji pristižu sa različitih umišljenih i bezraložno bučnih adresa, koje djeluju sve dezorijentisanije, služe jedino kreiranju dimne zavjese za prikrivanje višedecenijskog javašluka u obrazovnom sistemu i nezakonitih radnji naših prethodnika - navela je Bratić.

Izbor direktora javnih ustanova realizovan je, kako je istakla, u zakonskom roku na osnovu jasno uspostavljenih i na zakonu utemeljenih kriterijuma, a ne političke volje bilo kog pojedinca ili interesne strukture.

- Ukoliko se zbog različitih okolnosti i dese nedovoljno izbalansirana rješenja pri izboru direktora i njihovih pomoćnika sve će biti ispravljeno transparentno na javnim konkursima i u skladu sa zakonom - rekla je Bratić..

Glas javnosti, kako je kazala, doživljava kao korektivni faktor i uvažava stav građana.

- U svim javnim nastupima, koje sam imala od imenovanja za ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta, nedvosmisleno sam isticala da će poštovanje Ustava i zakona ove zemlje biti temelj svakog mog djelovanja i svih aktivnosti koje će se sprovoditi u Ministarstvu na čijem sam čelu. I izbor direktora javnih ustanova realizovan je u zakonskom roku, na osnovu jasno uspostavljenih i na zakonu utemeljenih, kriterijuma, a ne političke volje bilo kog pojedinca ili interesne strukture - ističe Bratić.

Na pitanje da li ostaje i pri izboru direktorice škole u Baru ona, kako prenosi portal Dana, ističe da glas javnosti doživljava kao korektivni faktor i uvažava stav građana.

- To govori o demokratskim kapacitetima i zrelosti i države i društva. O kratkom vremenskom roku za sprovođenje Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju je već bilo riječi – ukoliko se, zbog različitih okolnosti, i dese nedovoljno izbalansirana rješenja pri izboru direktora i njihovih pomoćnika, sve će biti ispravljeno transparentno, na javnim konkursima i u skladu sa zakonom - rekla je ministarka za portal Dana.

Suvišno pitanje o podršci premijera

Odgovarajući na pitanje da li za svoj rad ima podršku poremijera Zdravka Krivokapića ministarka Bratić kaže da smatra da je to suvišno pitanje.

- Svaki rad koji je, naravno, pošten, u skladu sa zakonima i Ustavom Crne Gore, ali i programskim opredjeljenjima Vlade, ima podršku premijera, tako da ovo pitanje smatram suvišnim - kaže Vesna Bratić.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.