Ekonomija

Montenegro Airlines otvara poslovnice

(15 riječi)

Iako su mnogi priželjkivali da Montenegro Airlines bude u potpunosti ugašen, to se ipak neće desiti. Naprotiv, Montenegro Airlines počinje sa radom, jer je plan reorganizacije stečajnog upravnika Saše Zejaka prihvaćen, potvrđeno je Vikend novinama.

 

Kako je kazala saradnica stečajnog upravnika Dina Šabotić, poslovnice Montenegro Airlinesa uskoro će početi sa radom.

 

„Počinjemo sa radom poslovnica, gdje će biti moguća kupovina avio-karata svih kompanija, ali i Air Montenegra, kao strateškog partnera. Dio radnika će biti vraćen na posao, a uz poslovnice nudićemo i transfer putnika, što je Montenegro Airlines i prije radio s obzirom da ima veliki vozni park sa vozilima starim od po svega nekoliko godina”, istakla je Šabotić.

 

Održavanje aviona

 

Ona posebno ističe da je Montenegro Airlines pred povratkom tzv. PART-a 145.

 

“PART145 odnosi se na se na održavanje vazduhopolova i odobrava ga Agencija za civilno vazduhoplovstvo. Dakle, dobijanjem PART-a 145 Montenegro Airlines će ponuditi Air Montenegru održavanje aviona”, ističe Šabotić, dodajući da će i u ovom dijelu biti uposleno više desetina radnika Montenegro Airlinesa.

 

Takođe, kako tvrdi Šabotić, Montengro Airlines je ušao u proces dobijanja evropskog PART-a 145, koji odobrava EASA Evropska organizacija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja.

 

Izdaju poslovne prostore

 

Prema njenim riječima, stečajna uprava se odlučila da poslovne prostore kompanije u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu i u zgradi kompanije Normal u Podgorici (Bulevar Svetog Petra Cetinjskog) ponudi za izdavanje.

 

„Ovi prostori će bi ti ponuđeni u zakup jer postoji interesovanje za njih”, rekla je Šabotić.

 

Upisivani tereti

 

Stečajna uprava je, objašnjava Šabotić, otkrila je i da su pred stačaj kompanije upisivani tereti na poslovne prostore Montenegro Airlinesa.

 

„Na poslovni prostor u Budvi tokom 2021. godine upisano je osam tereta, a na Upravnu zgradu pred stečaj je upisano čak 39 tereta. Poslovni prostor na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici opterećen je sa šest tereta. Takođe, tereti su upisivani i na vozila Montenegro Airlinesa, koje je stečajni upravnik u skladu sa zakonom odbio”, zaključila je Šabotić.

 

Državi osporen 121 milion eura potraživanja

 

Stečajni upravnik Montenegro Airliensa Saša Zejak od prijavljenih 169.704.069 eura potraživanja priznao je svega oko 34 miliona eura. Od priznatih 34 miliona eura, oko 13 miliona su dugovanja po osnovu poreza i doprinosa, dok je oko sedam miliona dug prema Aerodromima.

 

Kada se od ukupnog iznosa odbije 20 miliona, koliko bi praktično država morala sama sebi da uplati s obzirom da je Uprava prihoda državna institucija, kao i da su Aerodromi, takođe, u vlasništvu države, ukupno dugovanje Montenegro Airlinesa, shodno podacima stečajne uprave, iznosi 14 miliona eura.

 

“Od ukupnog iznosa od 169.704.069 eura, prihvaćeno je 33.880.893 eura. Osporeno je oko 135 miliona eura, a od toga državi 121.833.606 eura. Osporena su i sva razlučna prava na pokretnu i nepokretnu imovinu Montenegro Airlinesa”, objasnila je Šabotić.

 Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.