Društvo

Maturska i polumaturska polaganja nakon 20. maja, na maturi nema 4. klasifikacionog perioda

(15 riječi)

(Foto: Facebook)

Maturski, stručni i polumaturski ispiti biće održani od 20. maja, a na polaganjima neće biti gradiva iz četvrtog tromjesečja, saopštio je dasnas ministar prosvjete Damir Šehović .

Eliminisanje pitanja iz četvrtog klasifikacionog perioda odnosno tromjesečja bio ključni zahtjev Unije srednjoškolaca, sa čijim predstavnicima su se Šehović i uprava Ispitnog centra sastali.

Osim toga rokovi za zaključivanje ocjena maturantima su skraćeni, kako bi se ostavilo više vremena za pripremu za maturske ispite.

Pojašnjeno je da će biti organizovana i priprema na daljinu odnosno emitovanje pripremih časova, testovi za pripremu biće objavljeni online i u štampanim medijima, a škole će takođe iskoristiti sve resurse za podršku maturantima i polumaturantima, što su takođe zahtijevali iz Unije srednjoškolaca.

Rokovi za izdavanje diploma će biti takvi da učenici mogu da se upišu ne samo na fakultete u Crnoj Gori već i šire.

“Vjerujem da nema razloga za brigu, potpuno smo razumjeli mlade ljude iz Unije srednjoškolaca i vodimo računa o aktuelnom momentu. Ni na internim niti na eksternim ispitima polumaturanti i maturanti uopšte neće imati gradivo iz četvrtog tromjesječja, a samim tim će imati i manji broj pitanja. Osim toga, polumaturski ispiti nijesu eliminatorni faktor za upis u srednje škole”, pojasnio je Šehović.

Sa druge strane, kako je naglasio, maturski ispiti se vrednuju prilikom upisa na fakultete većeg dijela zemalja regiona i šire, a i na ovaj način se kod mladih ljudi, pred kojima je profesionalni razvoj, podstiče kultura objektivne eksterne provjere znanja.

“Zajedno ćemo dati sve od sebe da djeci omogućimo dobru pripremu, uz poštovanje epidemioloških mjera. Zato sam uvjeren da smo na pravom putu, jer: korist djece, njihovo znanje i njihov nastavak školovanja su nam prioritet”, zaključio je on.

Termini polaganja za maturante su: eksterni maturski i stručni ispiti iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti 20. maja; eksterni maturski i stručni ispit iz prvog stranog jezika 30. maja; eksterni maturski i stručni ispit iz Matematike 1. juna.

Termini polaganja za polumaturante su: iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti 26. maja; iz Matematike 27. maja; iz predmeta po izboru 28. maja.

Polaganje iz Albanskog jezika i književnosti je istog datuma kad i Crnogorski – srpski, bosanski hrvatski jezik i književnost.

Inicijalni predlog Unije srednjoškolaca je, nakon konsultacija sa srednjoškolcima, bio i otkazivanje maturskih ispita. Međutim, kako je konstatovano da je, zbog najboljeg interesa djece taj zahtjev neodrživ, razgovarano je o načinima organizacije ispita, te su usvojeni njihovi zahtjevi da se eliminiše sa polaganja četvrto tromjesečje, da se testovi za pripremu učine dostupnim svima, te da se u svakom mogućem smislu ima u vidu aktuelni momenat.

Dodatno, odluka o održavanju ispita će omogućiti đacima da se, bez problema, pripreme i upišu na željene fakultete u Crnoj Gori, ali regionu i šire.

Zbog pandemije koronavirusa nastava u Crnoj Gori održava se na daljinu – preko TV programa i online platformi.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.