CG u srcu

ANDRIJAŠEVIĆU PROFESORE, TUGO NAŠA!

(15 riječi)


Piše: Zoran Vulević

U vezi intervjua profesora crnogorskog Univerziteta Živka Andrijaševića nedavno  datog Pobjedi, imam potrebu da,  u najkraćem, prokomentarišem njegov odgovor na pitanje: zašto ćuti CANU, Univerzitet i većina intelektualaca dok se nesmetano odvija  sistemsko urušavanje Crne Gore preko kulture i obrazovanja? 

Odgovor profesora crnogorskog Univerziteta na ovo pitanje je frapantan, nedostojan čak i onoga koji nikad u životu nije čuo školsko zvonce. U osnovi, odgovor profesora Andrijaševića,  svodi se na to da svako ima pravo na izbor, oće li ili ne reagovati, da neko ne želi da se eksponira itd itd. Pri tome slažući se da je na djelu sistemsko uništavanje crnogorske države. Neshvatljiv, nelogičan, svakako neprimjeren odgovor čovjeka s takvim referencama!

Gospodine Andrijaševiću, vaš odgovor, u najkraćem, je odgovor popriličnog duhovnog i moralnog siromaha. Čak i mogućeg preletača ukoliko ova vlast, ne daj Bože, potraje. Ovim odgovorom ste pokazali da  u temeljima vašeg bića  stanuje skroman duhovni potencijal. Duboko svjesni toga, željeli ste da ga nadgradite svim tim što ste završili i što ste postali. Svakako pozitivna potreba, ali reklo bi se nastala iz navedenih razloga, što kad tad u životu dođe na naplatu. Svojim odgovorom na postavljeno pitanje novinara Pobjede, podstakli ste me na ovakav zaključak. Lukavo ste i na prizeman način, iskoristili ovaj intervju da bi ste se malko, „onako od šponde“, dodvorili četvororesornoj ministarki i pokazali da ste u sukobu sa kolegama koji misle svojom glavom i koji iskreno vole svoju državu. Koji u kontinuitetu reaguju na njenu ugroženost, po cijenu i sopstvene egzistencije. Nedostojno profesore i moralno nedopuštivo.  

Zar vama treba objašnjavati što je CANU i Univerzitet Crne Gore, koja je njihova uloga u društvu? Nije u pitanju, profesore, pravo zaposlenih u ove dvije vodeće naučne i obrazovne institucije oće li ili ne reagovati. Njihova dužnost i obaveza  je da zauzmu stav i daju smjernice kako dalje u situaciji kada je država napadnuta. Svojim odgovorom vi opravdavate ponašanje CANU. Ej, bre profesore, zastanite malo! Jeste li ispratili obraćanje predsjednika države, ako se dobro sjećam neko vrijeme vašeg neposrednog pretpostavljenog, akademicima CANU? Istina, to im je poodavno morao reći, jer je ta ustanova godinama leglo velikosrpstva. Bojati se da je to i danas. Ne, vi dobro mjerite riječi, čak i na uštrb sopstvenog intelektualnog i moralnog integriteta. Zašto to radite, nije teško naslutiti.

Ima jedna stara crnogorska izreka: „Boj se onoga koga je gladni k.... napravio.“  To me inspirisa da kažem:  „Boj se imaoca ruralnog mentaliteta koji ostvari zavidan društveni status, jer svako iole ozbiljnije životno iskušenje  će pokazati ko je on u stvari.“

Andrijaševiću profesore, tugo naša! Povezani članci...

3 Komentara

bella Postavljeno 08-06-2021 08:11:12

Andrijašević maltene reče da oni u CANU plate primaju da odluče sami kad će radit što im je DUŽNOST, a kad će da ćute. Neoprostivo je što su ćutali i ČEKALI pojedini da se oglase poslije po godine, trebalo je da se URLA već 30.avgusta iz te institucije. Nego su “mudro” ćutali i ćute. Nevjerovatno posrnuće intelektualaca.

Odgovori ⇾

Cetinje Postavljeno 08-06-2021 06:54:30

Svaka čast

Odgovori ⇾

Mašan Postavljeno 07-06-2021 23:31:51

Bravo za tekst!!!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.