Politika

Iluzija da je vlast zavađena, SPC se pita

(15 riječi)

Niko u ovoj državi još ne zna u kojoj fazi se nalazi tzv. Temeljni ugovor da li je napravljena konačna verzija ili se još pregovara o pojedinim članovima, kaže advokat Nikola Belada... U svakoj varijanti, dodaje on, ugovor mora doći na Vladu, biti usvojen od strane Vlade, predstavljen javnosti, a zbog složenosti odnosa koji se regulišu mora ići pred poslanike crnogorskog parlamenta.

Belada za Dnevne novine ističe da, prema njegovim informacijama, ima mnogo spornih pitanja čija su rješavanja mnogo složenija nakon što su odukom Arhijerejskog sabora SPC ukinuti eparhijski savjeti. To će se, kako ocjenjuje, odraziti i na ovaj ugovor između SPC i Crne Gore, ali i na ugovor o međusobnim odnosima između države Hrvatske i Srpske pravoslavne crkve.

“Sve što se dešavalo i dešava, a vezano je za rješavanje vjerskog pitanja u Crnoj Gori, od strane SPC i političkih partija kojima je ona stožer, čisti je populizam. Prvo su bili protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, pa kad su dobili to što su tražili, opet im ne odgovara, opet je SPC diskriminisana, jer nije usvojen temeljni ugovor. Vidjećete, kad se desi potpisivanje ponovo će da se žale da su diskriminisani. Naći će oni nešto tražiće da se ispuni Kosovski zavjet, ili odluke Trojčindanskog sabora… Svuda će biti isti izgovor SPC je diskriminisana. I tako u beskonačnost”, tvrdi Belada.

Komentarišući zbivanja između koalicionih partnera na vlasti i odnosa prema SPC, odnosno Temeljnom ugovoru, Belada nema dileme da je sve obična farsa.

“Neka niko u ovoj državi ne živi u iluziji da je ova vlast zavađena, da će se sama od sebe urušiti i da će doći do novih izbora. Možda bi se to i dogodilo da bilo što zavisi od njih, ali ne zavisi. Njihov glavni stožer je Srpska crkva, a oni su obični izvršioci njene načertanijevske politike. Njihove “svađe” su samo zavaravanje naroda da su pred pucanjem i da će uskoro biti novih izbora. Nema od toga zasad ništa. Oni su već svuda ušli po dubini, dobili privilegije i neće ih se odreći po bilo koju cijenu. Kako plastično izjavi Andrija Mandić neće se odreći rotacionih svijetla. Dakle, moramo se suočiti sa činjenicom da već uveliko tonemo u teokratsku državu i da ćemo svakim danom da tonemo sve više”, smatra Belada

Ono što je po njemu najgore, jesu nepromišljene, ili promišljene ali vrlo opasne izjave koje dolaze od vlasti, a kojima se podgrijava vrlo zapaljiva situacija u Crnoj Gori.

“U ovom trenutku u državi vlada strahovita podjela po svim osnovama. Puca po svim šavovima Nikad veće podjele u društvu po nacionalnoj i vjerskoj osnovi nijesu postoj ale nego sada. Neka se niko ne zavarava da će to uskoro biti riješeno i da će doći do pomirenja, jer su u pitanju velike razlike oko vođenja Crne Gore, očuvanja njenog građanskog, sekularnog, anitifašističkog, multietničkog koncepta. Ako je već tako, a vidimo da jeste, barem ne treba u javnost izlaziti sa izjavama koje provociraju veći dio građana Crne Gore. A provokacije idu dotle da se većinska Crna Gora nipodaštava, odnosno da se ne vodi računa da to nijesu ljudi bez korijena, bez dostojanstva, autoriteta, ličnosti, da kažem narodski maltene nikogovići… Ko bude dalje insistirao na takvim provokacijama, biće odgovoran za ono što može da se dogodi”, poručuje Belada.

Na pitanje na koje izjave konkretno misli, kaže da bi izdvojio konstantne provokacije o povratku Karađorđevića crkve na Lovćenu, a u posljednje vrijeme i glasine da se potpisivanje temeljnog ugovora sa SPC planira na Cetinju.

“Ne daj bože da to neko pokuša. To ne bi bio incident, to bi bio “balkanski prasak” i ništa poslije toga ne bi bilo isto u Crnoj Gori. Zato apelujem da svako dobro promisli prije nego što izgovori bilo kakvu zapaljivu riječ i izjave kao što su ove oko kapele, temeljnog ugovora… Sve se trpi do jedne ure, ne treba izazivati, nego smirivati situaciju”, poručuje Belada.

Podsjeća da po članu 10 Zakona o vjerskim slobodama koji je usvojila “apostolska vlast” svaka država ima pravo da zaključi ugovor, (ne Temeljni), nego ugovor o međusobnim odnosima sa bilo kojom vjerskom organizacijom. Takav ugovor ne postoji sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom, iako je od strane CPC Vladi upućeno nekoliko zahtjeva za potpisivanje takvog dokumenta.

“Ko je u ovom trenutku diskriminisan? Jedino Crnogorska pravoslavna crkva zato što je i ona podnijela zahtjev Vladi da regulišu međusobne odnose. Niko ne reaguje na to. Niko se ne usuđuje da odgovori”, naglašava Belada. (izvor: Dnevne novine)
Povezani članci...

1 Komentara

Fanito Postavljeno 07-06-2021 11:15:30

Nikola, odvažno i argumentovano , ka vazda. Uzalud im je sve,. Crna Gora je vječna!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.