Politika

Belada: SPC hoće da uništi CPC i pravoslavlje veže isključivo za srpstvo

(15 riječi)

Kod Temeljnog ugovora između države Crne Gore i SPC nije sporna jedino činjenica da će biti potpisan; ostalo je sporno, kazao je za Gradski radio advokat Nikola Belada.

Gostujući u emisiji Znam da znaš, Belada je pojasnio da javnost još ne zna ko je, pored države Crne Gore, druga ugovorna strana.

„Po Nacrtu ugovora iz 2012. godine, koji je Vlada planirala da potpiše sa SPC, na insistiranje mitropolita Amfilohija, kao druga ugovorna strana, navedena je Pravoslavna crkva u Crnoj Gori. Sada čujemo da je druga ugovorna strana Srpska pravoslavna crkva, a od teologa i eksperata SPC da je ugovor usaglašen  i da nije sporan. Iako nijesam vidio ugovor, tvrdim da još ništa nije usaglašeno. U suštini, ovaj ugovor ima dva cilja: da se SPC proglasi tradicionalnom crkvom u Crnoj Gori i da se abolira za sve nedozvoljene radnje koje više od 30 godina  vrši u sferi ekonomskih, svojinskih, carinskih i poreskih odnosa u Crnoj Gori“, ističe Belada.

Po nacrtu iz 2012. godine, podsjeća Belada, traženo je da se SPC u Crnoj Gori prizna kontinuitet i subjektivitet od 1219. godine kako bi se ona proglasila tradicionalnom crkvom i, kao takva, figurirala kao druga ugovorna strana.

„Srpska pravoslavna crkva ne postoji, čak ni faktički, u pravnom prometu Crne Gore. MCP ne postoji kao pravni subjekt u Crnoj Gori, iako postoji faktički. Kako je moguće nekom, ko je strani subjekt i ko ne djeluje na teritoriji Crne Gore, priznati subjektivitet i pravo“, pita se Belada.

Premijer Zdravko Krivokapić i ministri u Vladi, kao i crkveni velikodostojnici, govore o SPC kao tradicionalnoj crkvi u Crnoj Gori.

„Njihov zahtjev je da se SPC u Crnoj Gori prizna subjektivitet i kontinuitet od 1219. godine. Srbija je usvojila Zakon o vjerskim zajednicama, kojim se SPC u Srbiji priznaje kontinuitet od 1836.godine. U Crnoj Gori postoji namjera da joj se prizna subjektivitet i kontinuitet od 1000 godina, što bi značilo da je ćerka starija od majke“, obrazlaže Belada.

Zahtjev mitropolita CPC Mihaila da Vlada i sa tom vjerskom zajednicom potpiše Temeljni ugovor, smatra Belada, ima osnova u članu 10 Zakona o slobodi vjeroispovijesti i legitiman je sa pravnog stanovišta.

„Ubijeđen sam da Vlada Crne Gore neće ni povesti razgovor sa CPC, što je, po mom mišljenju, diskriminacija. Takav odnos potiče od želje SPC da uništi Crnogorsku pravoslavnu crkvu jer SPC teži da  pravoslavlje veže isključivo za srpstvo“, zaključuje Belada.Povezani članci...

1 Komentara

Fanito Postavljeno 19-05-2021 18:43:27

Nikola, izuzetno poštovanje prema tvom cjeloživotnom angažovanju na odbrani identitetskih vrijednosti naše jedine domovine, Crne Gore, koja je izložena brutalnim nasrtajima od strane njenih tradicionalnih neprijatelja. Uvjereni smo da će, na kraju, pravda biti zadovoljena i da će našoj svetoj Crnogorskoj crkvi pripasti mjesto koje joj u sopstvenoj državi pripada. Tvoja uloga u tome je od ogromog značaja!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.