U fokusu

Zoran Vulević

DAN KADA SE CRNA GORA PONOVO USPRAVILA

(15 riječi)

Za državu i njene građane to nikada ne može biti dan kao drugi. Kao što ni za pojedinca to nije dan njegovog rođenja. U pitanju je poseban dan koji je po malo dio i svih drugih dana u godini jer uvijek, manje ili više, ostaje prisutan u našoj svijesti. I kako se kalendarski približava naše su mu misli sve posvećenije, a mi sve ispunjeniji ponosom i dostojanstvom. Osjećaj patriotizma i ljubavi prema Crnoj Gori dostiže vrhunac tog Dana kada slavimo njenu nezavisnost, njen povratak sebi i svojoj istorijskoj navici da bude samostalna država.

Taj Dan postaje posebno važan kada u svojoj kući Crnoj Gori imamo one koji uporno rade na njenoj razgradnji i njenom uništenju. Da nije takvih, sva nastojanja naših neprijatelja oličenih u velikosrpskoj politici i okupatorskoj  srpskoj crkvi bila bi uzaludna. U stvari, da nije njih, tih besramnih izdajnika svoje države, odavno bi velikosrpska politika digla ruke od Crne Gore, jer bi brzo shvatila svu uzaludnost nastojanja da je u svakom smislu potčini. Ali, nažalost, pogonsko gorivo za nastavak osvajačkih pretenzija prema Crnoj Gori, daju joj domaći izrodi kojih nam nikada nije falilo. Koje danas, da čudo bude veće, predvodi  aktuelna crnogorska vlast. Zbog svega toga naša  je patriotska obaveza da Dan nezavisnosti proslavimo svečanije i gromoglasnije, čak i više nego što je to bilo onog veličanstvenog dana na pobjedničkom referendumu! Da stavimo do znanja svima koji nasrću na građansku Crnu Goru i nipodaštavaju njenu slobodarsku tradiciju, da im taj gnusni, izdajnički naum nikada neće proći!

Sve građane normalnih država svijeta slični datumi ujedinjuju, spajaju u zajedničkom nastojanju da ih učine još boljim i prosperitetnijim mjestom za život. A što se kod nas događa? Svi datumi koji su na ponos crnogorskoj državi, istovremeno postaju i mučni primjeri antidržavnih, šovinističkih istupa njenih negatora i neprijatelja. Domaćih i onih sa strane, njihovih mentora. Nema tu ni trunke stida i srama za nedjela koja čine. Oni su prosto fanatični zagovornici jedne nakaradne i nasilne, u biti duboko nehumane, brutalne fašističke ideologije s kojom se napredni  svijet podavno obračunao i odbačio je da gnjije na smetilištu istorije. Ti opaki relikti prošlosti danas se mogu zakoprcati samo u slabašnijim državama, onima bez snažnih institucija i poluga vlasti. Nažalost, pokazalo se, da je Crna Gora, ne samo zbog svojih unutrašnjih slabosti, već i zbog različitih interesa velikih sila, pogodno tlo za takve pokušaje, zbog čega je naša politička i društvena  stvarnost takva kakva jeste.

Ako je ikada Crnoj Gori bilo potrebno ujedinjenje svih progresivnih snaga okrenutih njenom jačanju i napretku, onda je to danas. ! to odmah, bez trenutka odlaganja. Zato neka Dan nezavisnosti naše države bude prekretnica, novi put u njenu budućnost! Neka ovaj Dan nezavisnosti označi novi početak stvaranja snažne, napredne evropske i sekularne Crne Gore! U kojoj će svi njeni građani biti jednaki pred zakonom! U kojoj će svi njeni izdajnici morati odgovarati! U kojoj će se oštro sankcionisati svako skrnjavljenje njenih simbola i atakovanje na njene identitetske vrijednosti! U kojoj će Crnogorska pravoslavna crkva konačno imati ravnopravan položaj sa drugim vjerskim zajednicama! U kojoj nikome neće na pamet pasti da ustupa djelove sopstvene teritorije i svoje sakralne objekte drugoj državi! I još dosta toga što treba ispraviti, da bi Crna Gora zaista postala moderna evropska država.

Uvjereni smo da će, i pored ogromnih prepreka koje stoje na tom putu, antifašistička Crna Gora, država s milenijumskim trajanjem, izvojevati još jednu veliku pobjedu!  

Zato svi, složno i raspjevano, izađimo na našu svetu planinu Lovčen, na taj naš slobodarski svetionik, u petak, 21.05.2021. godine! Svi ogrnuti crnogorskim zastavama od kojih će se zarumenjeti i nebo nad našom Crnom Gorom, tom ponosnom ljepoticom među svim državama!

Srećan nam bio Dan nezavisnosti!

Da je vječna naša jedina domovina Crna Gora!Povezani članci...

3 Komentara

Pg Postavljeno 21-05-2021 11:13:51

Da je vjecna! BRAVO?

Odgovori ⇾

Lena Postavljeno 20-05-2021 21:27:08

Tako je!Odlican tekst!Da je vjecna nasa Crna Gora!

Odgovori ⇾

Ctcg Postavljeno 20-05-2021 20:04:45

Tako je ,g-dine vulevicu!!!!svi slozno za nasu jedinu domovinu crnu goru!da je vjecna!!!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.