•   Četvrtak,Decembar 01.
  • Kontakt
Kultura

Rodoljubivi diskurs u stvaralaštvu crnogorskih autorica mlađe generacije

(15 riječi)

dr Lena Rut Stefanović

Poemom “Brdo kojim se penjemo” Amanda Gorman je oduševila svijet i na velika vrata ponovo uvela prigodnice u patriotski poetski diskurs.

Prigodnice su pjesme, kao što njihov naslov nedvojbeno ukazuje, napisane povodom neke „prigode“ – onoga što danas nazivamo tuđicama hepenning ili event, značajan društveni ili privatni događaj.

S obzirom da je arhetip pjesnika (ređe pjesnikinje) - buntovnik, bjegunac, samotnjak, pustinjak, slika  hipotetičkog uglađenog dvorskog pjesnika izaziva nelagodu, kao nešto posve neprirodno.

Kada govorimo o pjesnikinjama, njih zamišljamo kao pitije, proročice, ili u najgorem slučaju kao vračare i veštice koje spjevaju rime dok kuhaju magične napitke (dio folklora u gotovo svim evropskim zemljama) – u svakom slučaju one nisu družbenice jedne princeze, dame sa dvora i plemkinje, barem ih mi ne zamišljamo tako.

No, prigodnice čine velik dio poezije na latinskom i grčkom, i mada mnoge po riječima Stanka Lasića, ne spadaju u „Himalaje“ književnosti, one postoje u velikim količinama, one su gros novolatinske književnosti.

Prigodnice su takođe fantastična građa za korpusna istraživanja; jedno je takvo, dostupno putem interneta - Korpus akademskog prigodnog pjesništva na Academia Gustaviana 1632–1656; predstavlja pjesme nastale i štampane na Akademiji u Dorpatu (danas -Univerzitet u Tartuu, Estonija).

Savremena poezija sa izričitim političkim sadržajem, koja se opredjeljuje naprimjer po pitanjima nacije, tzv. angažovana poezija, takođe spada u prigodnu poeziju. Predrag Matvejević u knjizi  „Za jednu poetiku događaja” ističe da je to naročito slučaj u francuskoj kritici gdje nije neuobičajeno izjednačavanje „prigodna istorijska ili angažovana poezija“. Najzad, Gete kaže: „Sve moje pjesme su prigodne pjesme, nadahnjuju se stvarnošću, na njoj se temelje i zasnivaju. Nisu mi potrebne pjesme koje se ni na čemu ne zasnivaju.”

Gete je posebno istakao razliku između njemačkog Gelegenheitsgedicht – gdje pjesnik u prolazu hvata zgodnu priliku za poetsku obradu (und sie glüklich behandelt), i francuskog i italijanskog naziva (poesia d'occasione) koji ističu u prvi plan korištenje prigode (Umstand) koja se predstavlja [Goethe, Vollstanddige Ausgabem Stutgart 1827, sv.46, str.180].

U njemačkom nazivu prigoda je tek poticaj inspiraciji, dok je u nazivima na romanskim jezicima sama prilika subjekat stiha, odnosno naziva (kao i u engleskom – occasional poetry).

Tako okvir prigodne poezije postaje gotovo beskonačan, taj okvir formalno počinje ceremonijalnom poezijom i ne završava se čak ni prigodnom poezijom u geteovskom smislu; odnosno, najuopštenija karakteristika prigodne poezije je „prilika“  u najširem smislu te riječi.

Kao književni termin u najužem smislu, „prigodna poezija“ opisuje namjenu nekog stiha, međutim nije žanr sam po sebi. No, više žanrova poezija nastali su na njenom tlu: svatovske pjesme, grobljanska poezija, epinikije (ode koje slave pobjednike) i druge.

Van okvira prigodne poezije u najširem shvatanju ostaje samo larpurlartizam (od francuskog l'art pour l'art - umjetnost radi umjetnosti)

Larpurlartizam je nastao u pjesničkom krugu oko Teofila Gotjea i Parnasovske škole, a s vremenom ova načela - da umjetnost nema nikakvu društvenu ili moralnu funkciju, i da je jedini cilj umjetničkog djela da bude lijepo, prihvataju Oskar Vajld i Gistav Flober.

Načelno, svekoliko pjesništvo i prozno pismo, liše djela u duhu larpurlartizma, možemo svrstati u angažovanu, ili prigodnu poeziju u njenom najširem, geteovskom poimanju.

Želim da istaknem da ovaj tekst nema za cilj da konstruiše određeno značenje, već da ponovno definira i preosmisli rodoljubivi diskurs u kontekstu poezije i proze koju pišu žene u Crnoj Gori, a konkretno  autorica Sonje Milatović, Tijane Rakočević, Marije Krivokapić,  Ane Pejović, Dijane Tiganj, Aide Orahovac i Dragane Erjavšek.

Glavno obiležje sveukupne  moderne  crnogorske poezije i proze je njena raznolikost. Ne postoji nijedna grupa koja bi odredile glavni pravac, ne postoji glavni tok, nemoguće je imenovati glavni trend. Jedini kriterijum po kojem je klasifikacija moguća je odnos autora prema crnogorskom jeziku, državi i kulturnom nasljeđu, angažovanost ili nedostatak takvog odnosa, odnosno „stepen umešanosti u kojem se osoba smatra uvučena u pojedini događaj“... Taj i takav događaj je nekada bio nazivan „dešavanjem naroda“ („antibirokratska revolucija“ 1989g.) i po mom saznanju, na osnovu uvida u više pjesničkih antologija (Ivezić;  Vukanović; Rakočević; Proročić) u stvaralaštvu crnogorskih pjesnikinja tog vremena nije se nije reflektovalo. U proznoj formi ove promjene, a naročito njihove posljedice mnogo vremena nakon realnih događaja obrađuje  Olja Raičević, nagrađivana crnogorska književnica koja živi i radi između Londona i Zagreba.

 

13 decembra 2020 godine na novoosnovanoj Fejsbuk stranici Riječ za Crnu Goru/ Iskra u kamenu (https://www.facebook.com/Rije%C4%8D-za-Crnu-Goru-Iskra-u-kamenu-306453337388641) postavljena je sljedeća objava:

„Poštovani građani/ke Crne Gore, regiona i dijaspore, uvažene kolege/inice pisci, spisateljice, pjesnici /kinje, književnici/e, naučni/e poslenici/e i  kulturni stvaraoci, pred vama je stranica „Riječ za Crnu Goru“ koju je osmislio i kreirao tim istinskih poklonika pisane riječi, ljudi čija je temeljna vizija opšti kulturni napredak naše domovine zasnovan na onom Aristotelovom vrhunskom  dobru kojem svi stremimo, na onoj Klimtovoj  liniji oko naših misli  koja traži svoj nastavak u vama, na vrisku slobode kojim se najljepše živi, stvara i postaje vječnost.

Okupljeni i sabrani u najvažnijem civilizacijskom zadatku borbi protiv fašizma i svih oblika nacionalizma, predani  konceptu građanske, multivjerske, multinacionalne i multikonfesionalne države u kojoj će tolerancija i uvažavanje drugosti biti uzdignuti do apoteoze, pozivamo vas da svojim učešćem svi skupa pošaljemo poruku da jedino ta i takva Crna Gora može biti država za koju će se sve naše raspjevane vile grabit kroz vjekove da joj vjence dostojne ispletu...“

U potpisu - Organizacioni odbor stranice.

31og januara 2021 na stranici je objavljena pjesma u prozi Sonje Milatović, „CRNA GORA JE MNOGO VIŠE OD DRŽAVE U KOJOJ SI ROĐEN“

U kojoj se u obraćanju sinu između ostalog kaže:

„...Boka Kotorska - tvoj je svetionik, škrinja svih tvojih (ne)poslatih poruka u boci.

Lovćen - tvoj je putokaz, staza na kojoj duša svijetli ogrnuta sjajem zvijezda koje su se jednom odcijepile od Njegove duše.

Durmitor - tvoje je ogledalo, mjera tvoje snage i odraz tvog nepristajanja na nemoguće.

Crna Gora je tvoje ime. Tvoj genetski kod. Tvoj identitet.

Ona je tvoja srž i tvoj smisao.

Crna Gora je tvoj put. Tvoja istina. Tvoja sudbina.

Ona je tvoj karakter i tvoja (sve)moć...“

 

Gotovo preko noći stranicu je zapratilo preko hiljadu ljudi. Ne zaboravimo da govorimo o zemlji u kojoj se knjige koje nisu obavezna lektira najčešće štampaju u ne više od 300 primjeraka!

No, stranica pridobiva popularnost, što odražava svjetski trend rasta popularnosti versa zbog i preko  društvenih mreža.

 

U pjesmi Dijane Tiganj, ULICA STARIH KORAKA , naglašena je ljubav prema rodnom gradu, nostalgija prema prošlom vremenu, melanholija i veza sa korijenima:

„Kad ponovo dođeš u naš grad

I prođeš ulicom starih koraka

Ispod krošnja starih breza

Ništa neće biti isto kao nekad

Ostali su tragovi vremena

Samo ostaci nekadašnjih veza

Koračaj samo ti poznatom ulicon

Sjećaj se svega

Što je čeličnom vezom povezano s tobom

Sjećaj se svih pređenih koraka

Sjećaj se neba …”

 

 

Aida Orahovac  pjesmom“NE DAMO TE MALA”  šalje moćnu slobodarsku poruku :

 

“Nisi pala...

Dok na tebi baklje lome

Ponosno stojiš svoja na svome

Hiljadu puta do sada ustajala

Svaki put jača od dušmanskog mača

Dok je neba nad nama i sunca u zenitu

Vijoriće se slobodna najljepša zastava

Na svijetu.”

 

Marija Krivokapić u pjesmi “Pišemo li?” postavlja niz pitanja na koje nemamo odgovore ni ona, ni mi, osim da moramo grebati perom po zidu i time razdvojiti našu stvarnost od privida i… Izdaje.

Za ljude koji će imati hrabrosti da vole?

Stajemo li ikad?

Ili moramo kidisati dovijeka?

Ili moramo iz mrklog mraka?

Iz utrobe stravične pustoši?

Zagrebi perom po zidu

lizanom jezicima pometnje,

po brušenim oburvinama,

strmopuzima šišmiša,

padovima sluga.

Ne gledaj pod sobom rastep harpija,

amin raku groze,

zauzlanost  gabulja.

Ne slušaj metež orgijanja,

to je goras gubitnika,

jecaj privida.

Nije tvoja, to je himbenika,

to je zbilja izdajnika,

ogorčala slast opscenara.”

 

Tijana Rakočević u kratkoj proznoj formi “Jedna usta manje” posvjećenoj Đedu, predočava ljepotu, senzualnost i beskonačno leksičko bogatstvo i izražajnost crnogorskog jezika:

“Što su se namnožili, veli, što su uzjāli, načvori se, ooo; i odista, Šaov do, proklet i nebesan, ključao je od ogromnih zelenih skakavaca koji su se zavlačili u Mitinu dugačku džupu dok je, gazeći ih, slazila niz progon. Srećna što se dokopala puta, vadila je jednog po jednog, iz postave, iz cipela, iz kose, uzimajući ih za tanke čakljaste noge, a njihove stomake, brupce koji su, stisneš li s oba prsta, praštali poput pucavca, bacala je u suve priplotne međe s očekivanjem da će za njom odjeknuti kao kašikara. Eno, de: posljednji, a živ se dosle nije čuo, zagrana udovima; ona ih, ośetivši da je grebu oko pasa, povuče iz sve snage i nesretni šiljoguz, osakaćen, pade na śaktavi šoder. Ulakši Mita tek kad siđe niz palj, i opet, bi joj krivo kad ga se śeti: mrva božja, žalosti, kako takva slabotinja živi i kročiti ne da, i to samo sa svojom vrstom u roju, a ovako tjena, tulečić božji, uopšte – tuga da ti se na srce savije, misli ona, jer tako i čovjek, i čovjek isto…”

Ana Pejović u pjesmi Riječi piše:

“…od riječi sve potiče i u nju se vraća

kao Bijela soba,

gajtani od srme za tvoju dolamu...

kao tvrdoglava pozuda prstiju,

koji svrbe,bole i peckaju,

prsti koji traže vrh mjesečeve planine

da se sunovrate

u stisak

u dodir

u ples

u granice Zavičaja…”

Da li je ta jedna riječ koju Ana Pejović traži: Abrakadabra? (Hebrejski אברא כדברא, dok govorim – stvaram, odnosno, govoreći – ja stvaram.) Za tu inkantaciju tijekom istorije su vjerovali da ima iscjeliteljske moći, da liječi od malarije, podjednako su je koristili i rimski imperatori i gnostici, a neki kabalisti pridavali su joj čak i čarobnu moć stvaranja, odnosno manifestacije.

 

Dragana Erjavšek, rok –kritičarka, teoretičarka književnosti, pjesnikinja i prozaistkinja već ima iza sebe fascinantan opus, koji uključuje brojne muzičke recenzije za časopis Stereo Art.

Erjavšek uvodi britanski rok bend Jethro Tull u u priču o čovjeku i dječaku “Dva milimetra ispod haube” iz 2018g.

Kad govorimo o The Rolling Stones  prva asocijacija nam je „Hot lips logo“  inspirisan isplaženim jezikom indijske božice Kali. Grateful Dead se automatski povezuje sa plavo crvenom lobanjom, čijom je osnovom poslužila ilustracija Rubaija Omara Haima iz 1913g. Kada pomislite na Jethro Tull, vjerovatno ćete se sjetiti slike Iana Andersona. Jer, on je zaštitni znak benda – čovjek sa flautom u lijevoj ruci dok je desna podignuta u vazduhu, koji stojeći drži stopalo desne noge na koljenu lijeve. To je Ian, predvodnik sa flautom. U toj  pozi liči pomalo na čaplju, po malo na Ludu iz Tarot špila, a ponajviše potsjeća na svirača frule iz Hamelina koji je poveo svu djecu iz sela za sobom...

Ian sebe smatra lošim pjevačem i lošim flautistom, no drugi su vidjeli u njemu odličnog kompozitora.

Stevo iz priče Erjavšek je možda bio loš muž, možda nije brat o kakvom sanjamo, no on je odličan otac, iako on sam toga kao da nije svjestan.

U kulturi u kojoj uz svu mizoginiju postoji očigledan kult majke-svetice, Janko, protagonista priče, od svoje majke biva ostavljen. Ona ga nije željela, što je veoma neuobičajeno i rijetko u našoj patrijarhalnoj sredini. Ženska đeca, kćeri su „neželjene“, a sinovi... Mnozini, sinova nikad dosta. Ženski lik, lik Jankove majke, Erjavšek prikazuje kao da je u prolazu u ovoj priči. I zaista, čak je sporedni lik strine koja nije nazvana imenom, opisan sa mnogo više detalja i topline... Jer, stric i strina su ti koji pružaju Janku bezuslovnu ljubav. Ovdje je jedna od okosnica priče, jer iz judeo-hrišćanske tradicije znamo da sve što je dobro u našem svijetu potiče upravo iz bezuslovne ljubavi. Njena suprotnost u ovoj priči nije „mržnja bez razloga“, već hladnoća, hladnoća majke koja po svim očekivanjima upravo treba da bude izvor bezuslovne ljubavi. Ta hladnoća, koju Erjavšek sjajno opisuje kroz vrijeme i radnju, to odsustvo bilo kakve emocije, za Janka je vjerovatno najpogubnije. U trenutku kada ga srijećemo on je veoma mlad, sa nerešenom pozicijom figure oca u svojoj mapi svijeta i sa edipovskim kompleksom koji razvija ne prema majcim već prema očevoj ljubavnici... Pripovedanje  Erjavšek je upravo poput muzike svirača frule iz Hamelina – zanosna, čini vas povodljivim i tjera vas da ga slijedite, kamo god vas vodilo. Vrlo intimna priča, ispričana glasom mladog crnogorskog muškarca, odvajkada kolektivno optuživanog za neumijeće pokazivanja osjećanja (oni, koji nas malo više razumiju, kažu – posljedica istorije ratovanja i ratničke kulture.) I tako, imamo oca, sina, prljave farmerke na veš mašini, kajganu sa lukom i hljeb sa paštetom. I Jethro Tull.

U  intervjuu za januarsko izdanje Džuboksa 1977 godine, Ian je istakao da je samo Ludwig van Beethoven uticao na njega kao muzičara. Pored toga rekao je da mu se termin klasična muzika uopšte ne dopada. “U to vreme to je bio rock ‘n’ roll,” smatra Ian, “tada su deca učila da sviraju klavir i violinu kao što danas uče da sviraju gitaru”. U kompozitorskom smislu evidentan je uticaj klasične muzike na Jethro Tull – između ostalog, na albumu “Stand Up” (1969) nalazi se obrada kompozicije Johanna Sebastiana Bacha “Bouree”.

Što ovo znači za našeg protagonistu i njegovu priču? Priča Erjavšek je fantastično napisana, po svim nepisanim pravilima za kratke priče. Naravno, mnogi će se zakleti da ista ne postoje, ali preporučuje se određeni broj riječi, određeni broj protagonista, koliko njih su centralni i detaljno razrađeni, koliko likova su sporedni... Dragana svoje obrazovanje u ovom domenu, svoju stručnost, dokazuje i na taj način, osim bogatstvom leksičkog izraza koji koristi. Za priču u kojoj su psihološki portreti centralnih protagonista psihološki veoma duboko razrađeni, sama radnja priče je veoma dinamična i uzbudljiva za čitanje, a Erjavšek daje veliki doprinos savremenoj crnogorskoj književnosti, mnogo kompleksniji i značajniji od doprinosa mnogih savremenih (muških) autora kratke priče.

 Još od V fon Gumbolta znamo da “broj riječi u jeziku predstavlja obim njegovog svijeta, a gramatička struktura (jezika) daje ideju o unutrašnjoj organizaciji mišljenja“ [V fon Gumboldt Selected works on linguistics. 1984, p.345.], svjesni smo da je jezik tek jedan od čimbenika u ovom diskursu. Jezik osporavan, jezik negiran, jezik potiran, ali time još ekspresivniji, bogatiji i ljepši, jezik prkosa, jezik zabranjene ljubavi, jezik slobode.
Savremene  kompativne studije južnoslovenskih jezika neopravdano veliku pažnju posvećuju formalno- gramatičkoj strani jezika. Osim toga, svjedoci smo propagiranja kriptolingvistike, koja unaprijed zacrtane nacionalne međe potkrepljuje gramatičkim i slovnim materijalom, ili, naprotiv, vještačkim putem poravnava vrišteće semantičke razlike. 
U 21. vijeku preovladala je antropocentrična lingvistička paradigma, koja se bavi jezičkim smislom, to jest odnosom između jezičkih oblika i korisnika tih oblika.
 
Verbalna etikecija i bezekvivalentne paremije svakog jezika neporecivi su i jedinstveni odraz nacionalne specifike, a referentna savremena lingvistička istraživanja usmjerena su na njihovo proučavanje, sa ciljem boljeg razumijevanja nosioca tih jezika i stranih kultura. 
            Ovdje polazimo od uvrežene definicije da je nacionalni karakter „zbir specifičnih psiholoških crta, koje su u manjoj ili većoj mjeri svojstveni nekoj socijalno-etničkoj zajednici u konkretnim ekonomskim, kulturnim i prirodnim uslovima njenog razvoja “ (Džandildin, Priroda nacionalne psihologije, 1971), te da kao takav izdvaja psihološki profil svake nacije iz grupnog portreta univerzalnih crta svojstvenih čovečanstvu.
R. Bell (Sociolingvistika, 1980) ukazuje da „odrođenost“ onog koji govori na stranom jeziku neposredno proističe iz nesposobnosti da se razumiju i koriste ta i takva društvena pravila, štaviše kao osnovni cilj nastavnika stranog jezike smatra se upravo minimalizacija takvog „tuđinskog ponašanja“.
            Prije nekog vremena sam držala predavanje o crnogorskoj savremenoj književnosti grupi američkih studenata, koji su prethodno sa profesorkom Susan Gunter pročavali priče Dragana Radulovića iz zbirke „Splav meduze“. (Podsjetimo se, priča „Face“ iz iste zbirke uvrštena je u Best European Fiction, Dalekey Archive Press, 2013.)
Smatram da je nerealno očekivati da grupa dvadesetogodišnjaka iz Teksasa tumači fikciju crnogorskog proznog autora u okvirima u kojima je nastala, za to je neophodno dubinsko geopolitičko poznavanje regiona, koje je u tom uzrastu i na toj geografskoj udaljenosti gotovo nemoguće steći. Stoga, bazirala sam svoje predavanje upravo na ličnom diskursu studenata, odnosno, na njihovom ličnom doživljaju i tumačenju naše književnosti, počevši od pitanja kakve emocije doživljavaju dok čitaju Radulovićeve priče i u kojim bojama vide opise budvanskih pejzaže. Nekolicina ovih studenata književnosti i sociologije (među kojima i jedna studentkinja, čiji je maternji jezik - ruski) istakli su da ih je porazila direktnost govora i lingvistička ekonomija crnogorskog jezika na kojem su priče napisane.
Za crnogorski jezik, na primjer, karakteristična je minimalna upotreba aktualizatora ljubaznosti, rasprostranjenih u drugim južnoslovenskim jezicima, naprimer oblika „budite ljubazni“ i „budite dobri“; pragmalingvistički se ova pojava može objasniti da se u verbalnim situacijama između dva govornika, kojima je crnogorski jezik – maternji, empatija, saosjećanje sa sabesjednikom, podrazumijeva. Takve ili slične pojave „lingvističke
transpersonalnosti“, odnosno jezičke neformalnosti u obraćanju komunikatora adresatu u hrvatskom i srpskom jezicima nijesu rasprostranjene, s obzirom na relativnu mnogobrojnost nosilaca tih jezika, a samim tim i na znatno manju vjerovatnoću da su međusobno rodbinski ili na neki drugi način povezani.
Kao što je već rečeno, priroda odnosa i emocija, svojstvenih socijalnoj informaciji koja se prenosi verbalnom etikecijom, povezuje se sa jezičkom modalnošću i emocionalnošću.
Modalnost je jedna od najsloženijih sintaksičkih kategorija, koja ima mnogobrojna tumačenja; ovdje se pridržavamo stanovišta prihvaćenog u slavistici kraja 20 – početka 21 vijeka da je objektivna modalnost realnosti – sintaksički indikativ, čija se određenost u vremenu manifestuje u koordinatama prošlog / sadašnjeg /
budućeg vremena. Dalje, objektivna modalnost irealnosti definiše
se kao sintaksički odnos mogućnosti, poželjnosti, obaveznosti
(koji se manifestuju u neodređenom vremenu).

 

Pragmalingvistička istraživanja uključuju i ideju da ono što nije izrečeno čini bitan, ili čak najbitniji dio komunikacije. Ono što će se izreći ili ostati neizrečeno često zavisi od bliskosti komunikatora (govornika) i adresata (slušatelja) – ta blizina može biti fizička, društvena ili se može sastojati u zajedničkim predznanjima. Blizina pretpostavlja da slušatelj i govornik dijele određeno iskustvo (Yule, 1996.)

[Vidi Prilog kognitivnolingvističkoj analizi crnogorskog  jezika; Lena Ruth Stefanović http://maticacrnogorska.me/files/58/08%20lena%20stefanovic.pdf ]

Ta empatija, ta srodnost iskustva koja ne mora biti imenovana, spoznaja da dijelimo prošlost, sadašnjost, a najvjerovatnije i budućnost, kao i svijest o tome da aktivno učestvujemo u preosmišljavanju i re-kreiranju istih, moć žene zbog koje je padala i još uvijek pada krv,  žene-majke, kćeri koje su željene, babe, unuke, koje držeći se za ruke kao živi zid probijaju vjekove patrijarhata i falocentrizma, koje bose gaze zemlju natopljenu njihovom krvlju, žene koje zajedno idu naprijed ujedinjene u ljubavi prema ovom tlu, ovom nebu i ovom jeziku.

U tragovima tog jedinstva u poetskom kanonu crnogorskih savremenih pjesnikinja, ja vidim savremeni rodoljubivi diskurs.Povezani članci...

283 Komentara

Josephsuern Postavljeno 30-11-2022 23:48:39

Awesome postings. Thanks a lot. accutane canada pharmacy canadian no prescription pharmacy walmart pharmacy prices

Odgovori ⇾

ChrisLob Postavljeno 30-11-2022 21:00:58

Kudos! Loads of write ups. list of legitimate canadian pharmacies walmart pharmacy price check canadian pharmacies drug prices

Odgovori ⇾

Josephsab Postavljeno 30-11-2022 21:00:26

You made the point! pharmacy technician course online revive rx pharmacy canadian pharmacy generic

Odgovori ⇾

Uizcbk Postavljeno 30-11-2022 20:10:10

order cozaar 50mg generic topiramate 200mg canada buy generic imitrex 25mg

Odgovori ⇾

ThomasHat Postavljeno 30-11-2022 11:08:37

This is nicely put! . oxycodone canadian pharmacy pharmacy supply store near me pharmacy symbol rx

Odgovori ⇾

CharlesHam Postavljeno 30-11-2022 01:13:43

Fantastic advice. Thank you. buy canadian drugs pharmacies with no prescription america rx pharmacy

Odgovori ⇾

ErnestKix Postavljeno 29-11-2022 14:41:42

Cheers, Loads of info. saxenda canada pharmacy sky pharmacy canada london drugs surrey bc canada

Odgovori ⇾

Jamespinty Postavljeno 28-11-2022 21:35:11

Really tons of fantastic information. pharmacy on line canada canadian pharmacy online canada mail order drugs from canada

Odgovori ⇾

Yvenru Postavljeno 28-11-2022 16:16:44

order colchicine sale inderal 20mg tablet methotrexate 10mg sale

Odgovori ⇾

Rogereffok Postavljeno 27-11-2022 22:45:31

Thank you, An abundance of knowledge! penalty for mailing prescription drugs pharmacy store near me online pharmacy tech program

Odgovori ⇾

VincentZof Postavljeno 27-11-2022 13:27:14

Kudos! I appreciate this! buy canadian drugs canada meds friendly rx pharmacy nearest drugstore viagra canadian pharmacy prices pharmacy tech online courses https://spharmacymsn.com/ write my research paper for free

Odgovori ⇾

TimothyClume Postavljeno 27-11-2022 09:56:07

Effectively expressed really. . mexican pharmacy weight loss cvs pharmacy in store coupons cvs pharmacy online application Viagra capsules accredited online pharmacy technician programs safeway pharmacy (inside safeway) https://uspharmacymsn.com/ dissertation topics in education

Odgovori ⇾

MichaelMayot Postavljeno 26-11-2022 20:08:32

Great write ups. Thanks. canada drugs generic online pharmacy percocet humana pharmacy

Odgovori ⇾

Earnestwolla Postavljeno 26-11-2022 14:34:14

Seriously tons of awesome knowledge! best online pharmacy in canada how to report someone abusing prescription drugs world rx pharmacy online pharmacy store hyderabad online viagra pharmacy drugs from canada without prescription https://sopharmsn.com/ dissertation proposal format

Odgovori ⇾

BrandonSed Postavljeno 26-11-2022 11:38:56

Awesome stuff. Thanks! legitimate online pharmacy viagra online canadian pharmacy store mailing prescription drugs internationally fedex us pharmacy no prior prescription buy cialis are canadian pharmacies legit https://usapharmsn.com/ statistic homework help

Odgovori ⇾

Xdtsff Postavljeno 26-11-2022 09:01:18

order tadalafil 20mg online buy toradol for sale toradol order online

Odgovori ⇾

ClaudeHer Postavljeno 25-11-2022 16:23:42

Thank you! I appreciate this. canada pharmacy not requiring prescription cipa certified canadian pharmacy hometown pharmacy

Odgovori ⇾

Richardzen Postavljeno 25-11-2022 16:04:58

You made the point! can americans order pregabalin from canadian pharmacies online pharmacy oxycodone 30mg prescription drugs prices comparison oxymorphone online pharmacy tramadol online pharmacy overnight shipping pharmacy technician online degrees https://onlinepharmacycanadahelp.com/ writing a thesis paper

Odgovori ⇾

DonaldLoort Postavljeno 25-11-2022 13:29:59

You actually explained it exceptionally well! misuse of prescription drugs canadian pharmacies filling us prescriptions ramesh rx pharmacy canadian government approved pharmacies best canadian pharmacy to order from lyrica canadian pharmacy https://canadianpharmacies-24h.com/ cheapest essays writing services

Odgovori ⇾

Edwardnop Postavljeno 24-11-2022 17:29:42

Appreciate it. Plenty of material. cipa canadian online pharmacies sky pharmacy canada reputable overseas online pharmacies meds online pharmacy canadian prescription drug store canadian viagra generic pharmacy https://northwestpharmacylabs.com/ paper writing service college

Odgovori ⇾

ClaudeDIT Postavljeno 24-11-2022 14:49:17

Cheers! A lot of advice! ritalin canadian pharmacy prescription drugs for weight loss pharmacy store fixtures global pharmacy rx the online pharmacy pharmacy store requirements https://canadianpharmaceuticalsonlineus.com/ electronic thesis

Odgovori ⇾

much cialis pills Postavljeno 24-11-2022 13:28:18

buycialis.co.uk https://tadalafilrapid.com/ cialis pill

Odgovori ⇾

Aaronpab Postavljeno 24-11-2022 12:57:16

Thank you! Numerous stuff! canadian express pharmacy best price prescription drugs dangerous prescription drugs

Odgovori ⇾

cialis china buy Postavljeno 24-11-2022 02:34:59

online cialis https://tadalafilrapid.com/ side effects of tadalafil

Odgovori ⇾

Zmsisi Postavljeno 24-11-2022 02:25:23

lioresal price cheap baclofen purchase viagra generic

Odgovori ⇾

AsherJew Postavljeno 23-11-2022 21:33:25

http://hautaerzte.com.de/hofheim-am-taunus

Odgovori ⇾

Jamesgroob Postavljeno 23-11-2022 18:52:37

Nicely put. Thanks a lot! canadian pharmacy lyrica pharmacy tech online program caremark specialty pharmacy canadian pharmaceuticals vet-vipps? accredited online pet pharmacy canadian pharmacy non prescription drugs https://canadianpharmacyonlinedb.com/ art college essay

Odgovori ⇾

Jamalarrax Postavljeno 23-11-2022 16:22:16

Many thanks. I enjoy this. online pharmacy india canada pharmacy residency canadian prescription costs wedgewood pharmacy pet rx pharmacy technician books online canada pharmacy rx https://canadapharmacies-24h.com/ indian writing paper

Odgovori ⇾

Quienobon Postavljeno 23-11-2022 16:15:14

Halotever Fluoxymesterone 100 tabs x 10 mg lasix vs bumex Harland lTQtwPjauyqXwkgf 5 20 2022

Odgovori ⇾

digoxinmg uk Postavljeno 23-11-2022 12:27:53

citalopram uk citalopram 10 mg over the counter how to buy citalopram

Odgovori ⇾

BrandonZer Postavljeno 23-11-2022 08:52:37

Beneficial content. Regards! canadian pharmaceuticals online will a canadian pharmacy fill an american prescription certified canadian pharmacy online

Odgovori ⇾

meclizine online Postavljeno 23-11-2022 06:52:13

where can i buy ampicillin ampicillin 500mg coupon where can i buy ampicillin 500 mg

Odgovori ⇾

drugs canada Postavljeno 23-11-2022 05:35:21

online pharmacy reviews https://alglobalpharma.com/ prescription drugs online without doctor

Odgovori ⇾

JosephThalt Postavljeno 22-11-2022 20:05:18

Cheers, A lot of forum posts! pharmacy online 365 reviews bsc pharmacy in canada elmiron canadian pharmacy drugs online sending prescription drugs through mail cvs pharmacy technician https://canadianonlinepharmacybase.com/ college essay about yourself

Odgovori ⇾

KeithOntoX Postavljeno 22-11-2022 19:06:13

You have made your stand quite clearly.. costco pharmacy refill online canadian rx prescription drugs for sleep

Odgovori ⇾

internet pharmacies Postavljeno 22-11-2022 18:58:36

buy prescription drugs online https://alglobalpharma.com/ online pharmacy

Odgovori ⇾

Billydiono Postavljeno 22-11-2022 17:33:10

You said it perfectly.. canadian pharcharmy online fda approved recommended online pharmacies vipps canadian pharmacy peoples rx pharmacy antibiotics online pharmacy approved canadian pharmacy https://canadadrugspower.com/ bird writing paper

Odgovori ⇾

Lpjihs Postavljeno 22-11-2022 06:16:58

oral crestor motilium 10mg brand tetracycline tablet

Odgovori ⇾

DavidNak Postavljeno 21-11-2022 20:34:16

Amazing content, Kudos! pharmacy job in canada canadian vet pharmacy online express rx pharmacy los angeles

Odgovori ⇾

KeithOntoX Postavljeno 21-11-2022 19:35:06

Nicely put. Regards! genuine canadian pharmacy hot canadian pharmacy latisse canadian pharmacy

Odgovori ⇾

Douglasdub Postavljeno 21-11-2022 18:07:49

Fantastic info, Thanks a lot. pharmacy technician in canada online pharmacy tech schools Apcalis SX

Odgovori ⇾

RobertHok Postavljeno 20-11-2022 21:01:39

You suggested this very well. medplus pharmacy store locator canadian pharmaceutical prices online pharmacy for viagra

Odgovori ⇾

KeithOntoX Postavljeno 20-11-2022 20:05:13

Truly tons of beneficial tips. canadian online pharmacy ratings health canada controlled drugs and substances pharmacy symbol rx

Odgovori ⇾

JustinWhece Postavljeno 20-11-2022 18:56:52

Regards. I value it! pharmacy school online internet pharmacy mexico walmart pharmacy hours

Odgovori ⇾

Ezdcfi Postavljeno 20-11-2022 07:59:07

order zovirax without prescription cost zyloprim 300mg oral allopurinol 300mg

Odgovori ⇾

Richardfed Postavljeno 19-11-2022 21:23:26

Regards. An abundance of info. good pill pharmacy cvs pharmacy little canada mn specialty pharmacy

Odgovori ⇾

KeithOntoX Postavljeno 19-11-2022 20:09:25

Good material. Thanks. Aggrenox caps Cialis Soft Tabs which online pharmacy is the best

Odgovori ⇾

RenaldoDog Postavljeno 19-11-2022 19:04:38

Nicely put. Kudos. publix pharmacy store hours safeway pharmacy store 1818 best canadian mail order pharmacies

Odgovori ⇾

Sydayhoro Postavljeno 19-11-2022 10:13:14

The sharp drop in employer coverage clomid for low testosterone levels

Odgovori ⇾

ivermectin 3mg Postavljeno 19-11-2022 08:12:54

horse wormers ivermectin https://stromectoldirect.com/ ivermectin injection

Odgovori ⇾

Peterher Postavljeno 18-11-2022 21:33:06

Well voiced genuinely! . oxycontin canada pharmacy aarp recommended canadian online pharmacies prx online pharmacy

Odgovori ⇾

ThomasHat Postavljeno 18-11-2022 20:01:59

With thanks, I enjoy it. heb online pharmacy naltrexone online pharmacy prescription drugs from canada online

Odgovori ⇾

order clomid 50mg Postavljeno 18-11-2022 19:27:06

cost clomid 50mg https://clomidchoice.com/ order clomid 100mg without prescription

Odgovori ⇾

Josephket Postavljeno 18-11-2022 19:13:58

Useful content. Thank you! purchasing drugs from canada usa online pharmacy drugs without a prescription

Odgovori ⇾

hyzaar 12,5mg pharmacy Postavljeno 18-11-2022 13:11:59

tamoxifen over the counter tamoxifen united kingdom tamoxifen purchase

Odgovori ⇾

Qubgbo Postavljeno 18-11-2022 08:48:50

order misoprostol 200mcg generic buy misoprostol online order synthroid 150mcg for sale

Odgovori ⇾

where to buy ivermectin Postavljeno 18-11-2022 06:57:32

ivermectin covid https://stromectoldirect.com/ ivermectin paste for horses

Odgovori ⇾

immenda Postavljeno 18-11-2022 05:05:49

doxycycline monohydrate 100 mg capsule While the 27 nucleotide deletion in the DSCAM AS1 D mutant is a small fraction of the total number of bases in the transcript, to ensure that this deletion was not causing a marked RNA secondary structure change, we investigated the impact of this deletion on RNA secondary structure via the RNAfold structure prediction tool 49

Odgovori ⇾

order clomid 50mg online cheap Postavljeno 18-11-2022 04:19:39

clomid for women https://clomidchoice.com/ clomid us

Odgovori ⇾

stromectol online Postavljeno 17-11-2022 22:07:37

ivermectin cost https://stromectoldirect.com/ where to buy ivermectin

Odgovori ⇾

WilliamIrrer Postavljeno 17-11-2022 22:03:51

Regards, I appreciate this. most abused prescription drugs prescription drugs pictures 1st rx pharmacy statesville nc

Odgovori ⇾

KeithOntoX Postavljeno 17-11-2022 19:57:06

You said that superbly! best online canadian pharmacy cialis 5 mg canadian pharmacy online pharmacy computers

Odgovori ⇾

clomiphene 100mg pills Postavljeno 17-11-2022 19:22:05

order clomiphene 50mg pills https://clomidchoice.com/ clomid over the counter

Odgovori ⇾

Scottfab Postavljeno 17-11-2022 19:18:22

Cheers. Numerous tips! canadian drugs canadian pharmacy naples fl prescription weight loss drugs

Odgovori ⇾

KaysonJew Postavljeno 17-11-2022 05:03:47

Schule am Weserbogen

Odgovori ⇾

WilliamLom Postavljeno 16-11-2022 22:31:35

You have made the point. vipps approved canadian pharmacy vet pharmacy online which of the following statements about prescription drugs is false?

Odgovori ⇾

KeithOntoX Postavljeno 16-11-2022 19:41:02

Thanks, I enjoy this! canadian prescription drugstore no prescription pharmacy paypal canadian pharmacies selling voltaren

Odgovori ⇾

Lesterstype Postavljeno 16-11-2022 19:16:42

Thanks. Terrific information. rx pharmacy logo sams club pharmacy safe online canadian pharmacies

Odgovori ⇾

Uksufw Postavljeno 16-11-2022 19:11:24

purchase triamcinolone generic triamcinolone 10mg oral priligy 90mg drug

Odgovori ⇾

gophype Postavljeno 16-11-2022 15:38:57

stromectol acheter Week 14 16 Nolvadex 40 mg per day

Odgovori ⇾

Richardsar Postavljeno 15-11-2022 22:41:15

Superb material. Many thanks. pharmacy tech schooling online canadian pharmacy legit non perscription online pharmacies

Odgovori ⇾

KeithOntoX Postavljeno 15-11-2022 19:18:07

Amazing content. Many thanks! online pharmacy computers how to buy drugs from canada nearest drug store

Odgovori ⇾

MichaelBog Postavljeno 15-11-2022 19:06:09

Reliable tips. Thanks! cheap cialis canada pharmacy universal drugstore canadian pharmacy without prescriptions

Odgovori ⇾

Wowxlw Postavljeno 15-11-2022 13:01:35

order clomiphene for sale order carvedilol 6.25mg generic cheap pregabalin 150mg

Odgovori ⇾

KeithOntoX Postavljeno 14-11-2022 23:00:14

Good advice. With thanks. most commonly abused prescription drugs california board of pharmacy canadian online pharmacy

Odgovori ⇾

KeithOntoX Postavljeno 14-11-2022 20:01:43

Nicely put, Kudos. canadian pharmacy cialis no prescription online pharmacy hydrocodone international pharmacy

Odgovori ⇾

Davidnor Postavljeno 14-11-2022 20:01:42

Wonderful info. Thanks. lipitor canadian pharmacy canadian medications cheapest viagra canadian pharmacy

Odgovori ⇾

Imqvli Postavljeno 14-11-2022 09:33:24

metoprolol uk vardenafil price methylprednisolone online pharmacy

Odgovori ⇾

elavil over the counter Postavljeno 13-11-2022 23:53:47

how to purchase celebrex 100 mg https://celebrexo.com/# - celebrex 100 mg for sale celebrex 100mg otc

Odgovori ⇾

Stanleyhup Postavljeno 13-11-2022 23:23:58

Thank you. I appreciate this! buy drugs online canada buying drugs from canada online pharmacies canadian

Odgovori ⇾

RichardHot Postavljeno 13-11-2022 21:31:42

Many thanks, Wonderful stuff! canadian pharmacies tadalafil canadianpharmacyworld com pharmacy open near me

Odgovori ⇾

KeithOntoX Postavljeno 13-11-2022 21:31:41

You stated that perfectly. 1st rx pharmacy statesville nc canadian pharmacies recommended cialis 5mg canada pharmacy

Odgovori ⇾

Mveyfi Postavljeno 13-11-2022 06:40:20

lisinopril for sale online norvasc 10mg tablet cialis 40mg ca

Odgovori ⇾

GianniJew Postavljeno 13-11-2022 00:42:55

lana 2000

Odgovori ⇾

Antoniomic Postavljeno 12-11-2022 23:45:07

This is nicely expressed! ! ativan canadian pharmacy princeton university store pharmacy prescription without a doctors prescription

Odgovori ⇾

WilfordRep Postavljeno 12-11-2022 22:31:05

You said it adequately.! cost of drugs in canada mens ed pills canada drugs pharmacy

Odgovori ⇾

KeithOntoX Postavljeno 12-11-2022 22:27:40

Kudos, I value this! pharmacy tech practice tests online eu pharmacy online canadian pharmacies cialis

Odgovori ⇾

Xxiwtd Postavljeno 12-11-2022 03:56:20

atorvastatin 80mg generic order viagra 100mg for sale sildenafil 100mg uk

Odgovori ⇾

Thomaslip Postavljeno 11-11-2022 22:25:05

Many thanks! Good stuff! discount drugs online does rx pharmacy coupons work allmed rx specialty pharmacy

Odgovori ⇾

KeithOntoX Postavljeno 11-11-2022 22:23:29

Regards! I like this! sildenafil citrate canadian pharmacy harlem rx pharmacy canada pharmaceuticals online generic

Odgovori ⇾

JamesBak Postavljeno 11-11-2022 22:23:28

Nicely put. Many thanks! canadian pharmacy androgel meds rx pharmacy prescription price comparison

Odgovori ⇾

generic vardenafil Postavljeno 11-11-2022 14:56:57

levitra dosage https://vardenafilfit.com/ vardenafil

Odgovori ⇾

prescription drugs online Postavljeno 11-11-2022 04:37:32

online pharmacies canada https://canadianpharmaciesshop.com/ reputable canadian pharmacy

Odgovori ⇾

levitra vardenafil Postavljeno 11-11-2022 02:27:12

levitra dose https://vardenafilfit.com/ vardenafil levitra

Odgovori ⇾

Urodfv Postavljeno 10-11-2022 20:56:25

plaquenil 400mg cost order glucophage generic ivermectin 6mg online

Odgovori ⇾

ThomasHat Postavljeno 09-11-2022 22:21:49

Nicely put, Cheers. what are the best online canadian pharmacies cheapest drug prices most trusted canadian pharmacy

Odgovori ⇾

Icdnas Postavljeno 09-11-2022 17:53:09

furosemide 100mg usa doxycycline 100mg uk ivermectin 10 mg

Odgovori ⇾

KeithOntoX Postavljeno 08-11-2022 23:35:03

Many thanks, I enjoy this. cost prescription drugs cheapest canadian pharmacy for cialis reliable rx pharmacy coupons

Odgovori ⇾

Oocdcc Postavljeno 08-11-2022 14:45:34

order azithromycin 500mg generic gabapentin tablet gabapentin us

Odgovori ⇾

RenaldoDog Postavljeno 08-11-2022 14:11:40

You said it perfectly!

Odgovori ⇾

canadian pharmacies online reviews Postavljeno 08-11-2022 10:56:34

canada drugs online review https://canadianfirstpharmacies.com/ canadian pharmacy rx

Odgovori ⇾

ChrisLob Postavljeno 08-11-2022 04:27:36

Nicely put. Thank you! affordable drugs canada advanced rx compounding pharmacy india pharmacy

Odgovori ⇾

canadian pharmacies no prescription Postavljeno 07-11-2022 20:38:26

best 10 online canadian pharmacies https://canadianfirstpharmacies.com/ best online drugstore

Odgovori ⇾

Josephsab Postavljeno 07-11-2022 14:28:11

With thanks! I appreciate this! reliable rx pharmacy coupons can you ship prescription drugs through ups the canadian pharmacy review

Odgovori ⇾

Yywdfz Postavljeno 07-11-2022 06:34:58

buy generic deltasone 40mg order prednisone amoxicillin 250mg pill

Odgovori ⇾

Friemia Postavljeno 06-11-2022 20:07:10

When I first came to America there was a very liberal point of view about funding hoe can i buy priligy in usa Quite a few matches have had to be forfeited in recent years because colleges can t find enough people, and that s going to happen more often

Odgovori ⇾

Blapody Postavljeno 06-11-2022 19:16:30

buy nolvadex Ren began to tell the cause and effect of the incident, while Boss Ma is expression gradually became solemn

Odgovori ⇾

canadian world pharmacy Postavljeno 06-11-2022 13:27:42

cheap medications https://greatcanadianpharmacies.com/ best canadian mail order pharmacies

Odgovori ⇾

reputable online pharmacy Postavljeno 06-11-2022 00:49:43

pharmacy price compare https://greatcanadianpharmacies.com/ online pharmacy without prescription

Odgovori ⇾

Xndden Postavljeno 05-11-2022 09:52:57

cialis 40mg usa cheap cialis provigil 200mg generic

Odgovori ⇾

Aqdzrg Postavljeno 03-11-2022 14:20:48

coupon for cialis tadalafil without a doctor's prescription buy viagra 100mg online

Odgovori ⇾

best online pharmacy reviews Postavljeno 01-11-2022 23:56:07

usa online pharmacy https://greatcanadianpharmacies.com/ canada pharmacies without script

Odgovori ⇾

peaxiawit Postavljeno 01-11-2022 22:51:56

a growing group of like minded individuals gather to prepare for the worst and express their right to bear arms buy stromectol usa Thread How thick is clomid

Odgovori ⇾

Nzbqkt Postavljeno 01-11-2022 22:36:02

tricor 200mg sale purchase oxcarbazepine without prescription alfuzosin 10 mg for sale

Odgovori ⇾

women viagra pills Postavljeno 01-11-2022 12:04:46

where to buy sildenafil over the counter https://flexviagra.com/ viagra.

Odgovori ⇾

viagra blue pills Postavljeno 01-11-2022 07:05:30

how to get viagra pills https://viagrarcf.com/ price of viagra

Odgovori ⇾

otc sildenafil Postavljeno 01-11-2022 04:34:02

herb viagra https://flexviagra.com/ viagra soft

Odgovori ⇾

viagra connect Postavljeno 31-10-2022 21:45:16

sildenafil 100 https://viagrarcf.com/ where to buy sildenafil

Odgovori ⇾

Bmmsne Postavljeno 30-10-2022 22:42:39

remeron 15mg generic buy generic mirtazapine 15mg purchase nortriptyline pill

Odgovori ⇾

cialis versus viagra Postavljeno 30-10-2022 19:11:57

marley generics sildenafil https://simpleviagraed.com/ viagra side effects for male

Odgovori ⇾

Dacdhw Postavljeno 29-10-2022 18:56:54

order nitrofurantoin 100mg without prescription purchase furadantin for sale ibuprofen 600mg drug

Odgovori ⇾

mexican viagra Postavljeno 29-10-2022 18:32:11

pills like viagra over the counter cvs https://thedailyviagra.com/ sildenafil price

Odgovori ⇾

sildenafil coupons Postavljeno 28-10-2022 20:12:37

viagra connect cvs https://viagrarcf.com/ pills like viagra over the counter

Odgovori ⇾

Qbenlk Postavljeno 28-10-2022 16:33:25

coreg 25mg without prescription buy amitriptyline online cheap elavil buy online

Odgovori ⇾

Fdwdlt Postavljeno 27-10-2022 11:35:20

mesalamine 800mg sale order buspirone online buy amiodarone 200mg pill

Odgovori ⇾

Khxjcw Postavljeno 26-10-2022 10:16:06

buy generic altace 10mg buy amaryl 4mg sale amaryl generic

Odgovori ⇾

clisminna Postavljeno 25-10-2022 22:08:41

In an Indonesian study of elderly men and women, consumption of tofu was associated with worse memory, while consumption of tempeh fermented soy was associated with improved memory 112 stromectol pharmacy Adjuvant tamoxifen use following initial breast cancer diagnosis, oophorectomy, parity, smoking, radiotherapy, and chemotherapy were all examined

Odgovori ⇾

thecanadianpharmacy com Postavljeno 25-10-2022 17:36:03

canada drug https://allcanadianpharm.com/ legit canadian pharmacy online

Odgovori ⇾

Uyarpz Postavljeno 25-10-2022 10:34:07

order toradol 10mg celebrex 200mg drug purchase losartan pill

Odgovori ⇾

order prescription medicine online without prescription Postavljeno 24-10-2022 16:19:42

best 10 online pharmacies https://greatcanadianpharmacies.com/ reputable canadian pharmacy online

Odgovori ⇾

Apvsns Postavljeno 24-10-2022 07:51:25

desloratadine 5mg usa claritin order order loratadine 10mg generic

Odgovori ⇾

certified canadian online pharmacy Postavljeno 22-10-2022 18:58:21

online pharmacy without precriptions https://getpharmacytoday.com/ canadian pharcharmy online

Odgovori ⇾

Cekcsa Postavljeno 22-10-2022 11:00:49

lisinopril 5mg over the counter lisinopril 10mg usa purchase tenormin pills

Odgovori ⇾

Ikentk Postavljeno 21-10-2022 08:30:00

order metformin 1000mg without prescription buy atorvastatin 20mg pill purchase norvasc without prescription

Odgovori ⇾

trusted canadian pharmacies Postavljeno 21-10-2022 00:32:44

canadian online pharmacies prescription drugs https://getpharmacytoday.com/ canada drug prices

Odgovori ⇾

Rllwsn Postavljeno 19-10-2022 23:48:09

cialis 5mg cost cheapest ed pills online tadalafil pills

Odgovori ⇾

canada pharmacy online no prescription Postavljeno 19-10-2022 02:20:47

canadian online pharmacy reviews https://canadianfirstpharmacies.com/ canadian drugs

Odgovori ⇾

Yobfsx Postavljeno 19-10-2022 00:13:01

trazodone 50mg ca viagra overnight shipping usa viagra pills

Odgovori ⇾

Ekxsau Postavljeno 17-10-2022 21:51:28

ceftin 500mg brand bimatoprost medication order robaxin sale

Odgovori ⇾

my canadian pharmacy Postavljeno 17-10-2022 12:08:26

my mexican drugstore https://greatcanadianpharmacies.com/ online pharmacies in usa

Odgovori ⇾

Hivaxq Postavljeno 16-10-2022 19:39:00

order sildenafil 100mg online order sildenafil 50mg online cheap buy generic budesonide

Odgovori ⇾

Wgvfsw Postavljeno 15-10-2022 17:42:20

generic cephalexin 500mg order cephalexin 500mg purchase erythromycin sale

Odgovori ⇾

Appealo Postavljeno 14-10-2022 23:04:00

online cialis pharmacy Hongchuan Jin, email jinhcedu

Odgovori ⇾

canada medicine Postavljeno 14-10-2022 07:32:16

legitimate canadian mail order pharmacies https://alglobalpharma.com/ drugs from canada without prescription

Odgovori ⇾

Qbwvyw Postavljeno 13-10-2022 11:54:13

augmentin 375mg sale purchase bactrim pill bactrim ca

Odgovori ⇾

Ctmxdw Postavljeno 12-10-2022 11:01:45

ampicillin buy online cipro pill flagyl 400mg cost

Odgovori ⇾

top online canadian pharmacies Postavljeno 12-10-2022 01:39:55

reputable canadian pharmacy https://canadianpharmaciesshop.com/ international pharmacy

Odgovori ⇾

Rytzzy Postavljeno 11-10-2022 09:47:01

buy generic valtrex 1000mg valtrex pills order fluconazole 100mg generic

Odgovori ⇾

Quzxwg Postavljeno 10-10-2022 05:13:38

order ondansetron 4mg without prescription simvastatin pills simvastatin for sale

Odgovori ⇾

canadian prescription Postavljeno 09-10-2022 15:15:41

mexican online pharmacies https://xupharma.com/ cheap drugs online

Odgovori ⇾

ovemich Postavljeno 09-10-2022 07:42:31

taking lasix but still swelling For example, you may have suffered a traumatic brain injury TBI during service and now suffer Parkinson s disease or depression because of it

Odgovori ⇾

canadain pharmacy no prescription Postavljeno 08-10-2022 18:57:27

canada rx pharmacy https://alglobalpharma.com/ legitimate canadian mail order pharmacies

Odgovori ⇾

prescription drugs without doctor Postavljeno 07-10-2022 14:28:18

medicin without prescription https://canadianpharmpro.com/ buying prescription drugs canada

Odgovori ⇾

Gvjwju Postavljeno 07-10-2022 08:50:45

buy meloxicam 15mg for sale meloxicam online order order flomax 0.4mg without prescription

Odgovori ⇾

pharmacy in canada Postavljeno 06-10-2022 19:57:23

canadian pharcharmy online viagra https://xupharma.com/ canadian pharmaceuticals online reviews

Odgovori ⇾

Dclizs Postavljeno 06-10-2022 04:11:23

buy levaquin sale buy zantac for sale buy ranitidine 300mg without prescription

Odgovori ⇾

non perscription on line pharmacies Postavljeno 05-10-2022 16:02:06

mexican online pharmacies https://canadianpharmunited.com/ canadian pharmacy

Odgovori ⇾

Zkravj Postavljeno 04-10-2022 19:37:25

esomeprazole cheap order esomeprazole 20mg without prescription order sumatriptan 50mg without prescription

Odgovori ⇾

cheap prescriptions Postavljeno 03-10-2022 17:38:34

trusted canadian pharmacy https://canadianpharmaciesking.com/ order prescription medicine online without prescription

Odgovori ⇾

mexican online pharmacies Postavljeno 02-10-2022 19:06:48

canada pharmacy online reviews http://canadianpharmacyguru.com/ buying prescription drugs canada

Odgovori ⇾

Msuoim Postavljeno 02-10-2022 18:58:11

buy methotrexate 2.5mg online coumadin 2mg tablet buy cozaar 50mg

Odgovori ⇾

Zqxksh Postavljeno 01-10-2022 20:12:46

order bupropion pills sildenafil mail order usa purchase sildenafil generic

Odgovori ⇾

Onhicg Postavljeno 01-10-2022 13:08:23

buy bupropion 150mg pills buy toradol online buy sildenafil 150mg generic

Odgovori ⇾

no perscription pharmacy Postavljeno 30-09-2022 15:32:49

online pharmacy canada https://allcanadianpharm.com/ online pharmacy

Odgovori ⇾

Rrxmwa Postavljeno 30-09-2022 07:37:35

purchase motrin generic buy motrin pills buy generic calcitriol 0.25 mg

Odgovori ⇾

canadian pharmacy prices Postavljeno 29-09-2022 21:07:25

internet pharmacies https://safecanadianpharm.com/ canadian online pharmacies

Odgovori ⇾

Chokam Postavljeno 29-09-2022 00:04:17

oral oxybutynin 5mg purchase alendronate pills nitrofurantoin tablet

Odgovori ⇾

Mvocrk Postavljeno 27-09-2022 18:22:45

cheap altace 5mg ramipril 10mg cost order carvedilol 25mg generic

Odgovori ⇾

Nhfwci Postavljeno 26-09-2022 10:13:44

gloperba over the counter order inderal 20mg for sale purchase plavix online cheap

Odgovori ⇾

Ocuxpj Postavljeno 25-09-2022 08:38:07

prograf pill buy tricor 160mg pills tricor 160mg drug

Odgovori ⇾

Vnilpy Postavljeno 24-09-2022 10:42:55

irbesartan 150mg tablet buy generic irbesartan 150mg famotidine brand

Odgovori ⇾

Xeznjb Postavljeno 23-09-2022 03:00:14

order desloratadine 5mg pills amaryl 4mg sale purchase mesalamine generic

Odgovori ⇾

Cmoxrb Postavljeno 21-09-2022 20:17:44

cheap lipitor 40mg buy lisinopril 10mg without prescription lyrica usa

Odgovori ⇾

Vmwqbt Postavljeno 20-09-2022 17:17:29

buy tizanidine 2mg pill buy tizanidine generic order tadalafil 10mg generic

Odgovori ⇾

Mtajea Postavljeno 19-09-2022 18:51:22

ezetimibe over the counter baclofen 10mg tablet order baclofen 25mg generic

Odgovori ⇾

Gvnwqz Postavljeno 18-09-2022 11:07:30

trileptal 300mg pills ursodiol tablet crestor 10mg sale

Odgovori ⇾

Guarcam Postavljeno 18-09-2022 03:41:51

doxycycline buy online Interestingly, among 69 patients studied, the prevalence of a low 2- h serum concentration of at least one antituberculosis drug was 46.

Odgovori ⇾

Xvjcqy Postavljeno 17-09-2022 04:11:04

allegra 120mg cheap generic panadol order paracetamol 500 mg for sale

Odgovori ⇾

Ggrzhu Postavljeno 15-09-2022 18:20:32

order zovirax 400mg generic generic perindopril order generic perindopril 4mg

Odgovori ⇾

Engarve Postavljeno 14-09-2022 13:42:26

nolvadex during cycle

Odgovori ⇾

Ramjnc Postavljeno 14-09-2022 00:34:33

purchase ventolin inhalator generic buy synthroid 150mcg online order triamcinolone 10mg pill

Odgovori ⇾

Efwmhm Postavljeno 12-09-2022 13:22:52

brand metoprolol 100mg methylprednisolone over the counter order levitra 20mg for sale

Odgovori ⇾

Lkscbm Postavljeno 11-09-2022 07:58:06

buy doxycycline for sale order baricitinib 2mg online cheap ivermectin side effects

Odgovori ⇾

meerfenny Postavljeno 11-09-2022 07:27:38

clomid half life Cordray JP, Merceron RE, Siboulet B, Guillerd X, Nys P, Reboul P, Rainaut M.

Odgovori ⇾

Wuzjvx Postavljeno 10-09-2022 04:19:07

buy azithromycin sale neurontin cost order prednisolone 5mg

Odgovori ⇾

Yxhqng Postavljeno 08-09-2022 23:01:46

buy tadalafil 5mg generic order deltasone 5mg generic order deltasone 5mg sale

Odgovori ⇾

Slallus Postavljeno 08-09-2022 18:43:34

Eur Urol 2014; 65 587-96 cialis generic best price A Physician 360 doctor can help you figure out which is medication is right for you

Odgovori ⇾

Wrtosp Postavljeno 07-09-2022 11:19:19

diamox buy online female viagra pill montelukast 5mg drug

Odgovori ⇾

Hichons Postavljeno 06-09-2022 10:42:37

Why do I need to know my blood pressure to get an ED prescription cialis professional

Odgovori ⇾

Vchmfz Postavljeno 06-09-2022 05:27:44

buy generic imuran buy salbutamol 100 mcg generic pyridium cost

Odgovori ⇾

Vdwvga Postavljeno 05-09-2022 01:38:54

molnunat sale prevacid 30mg over the counter cheap prevacid 15mg

Odgovori ⇾

kissuth Postavljeno 04-09-2022 11:31:02

Ping Yuying breathed a sigh of relief cheapest priligy uk

Odgovori ⇾

Zskqrk Postavljeno 03-09-2022 22:35:24

buy azathioprine online buy lanoxin 250 mg generic micardis 20mg generic

Odgovori ⇾

Qvycfi Postavljeno 02-09-2022 19:19:13

my mother essay writing purchase tadalafil pills usa cialis overnight

Odgovori ⇾

BundInfuh Postavljeno 02-09-2022 05:23:16

In my case, too well cialis dosage

Odgovori ⇾

Skbkxd Postavljeno 31-08-2022 21:41:46

casino slots gambling sildenafil for men over 50 help me write a thesis

Odgovori ⇾

Usdlik Postavljeno 30-08-2022 17:42:14

viagra us cheap sildenafil tablets cialis online order

Odgovori ⇾

Cceomd Postavljeno 29-08-2022 12:47:38

tizanidine medication tizanidine pills oral metoclopramide 20mg

Odgovori ⇾

Nshfrh Postavljeno 28-08-2022 07:55:57

order xenical 120mg pill order flexeril sale buy baclofen 25mg for sale

Odgovori ⇾

Fkvsft Postavljeno 27-08-2022 03:19:46

best online casino usa clomid uk buy misoprostol 200mcg online

Odgovori ⇾

Gsngrj Postavljeno 23-08-2022 16:17:52

order isosorbide order imdur 20mg generic order tenormin 100mg online

Odgovori ⇾

Exjgoj Postavljeno 22-08-2022 20:44:02

sulfasalazine 500 mg usa buy sulfasalazine 500 mg generic depakote 250mg drug

Odgovori ⇾

Lcezug Postavljeno 22-08-2022 00:59:34

minocin 50mg us leflunomide buy online buy leflunomide without prescription

Odgovori ⇾

Ovbuhi Postavljeno 21-08-2022 05:30:45

cost catapres order catapres pill buy meclizine pill

Odgovori ⇾

Dpjrmz Postavljeno 20-08-2022 09:38:13

buy anastrozole 1mg order biaxin 500mg pill cialis pills 40mg

Odgovori ⇾

Gwxcnw Postavljeno 19-08-2022 00:13:19

order indomethacin generic cefixime 100mg pill order trimox generic

Odgovori ⇾

Fqhmus Postavljeno 17-08-2022 18:37:42

tadalafil 20mg pill avana over the counter voltaren online buy

Odgovori ⇾

Erwuwt Postavljeno 16-08-2022 07:55:24

ivermectin medication order minipress online retin order online

Odgovori ⇾

Ywdukg Postavljeno 15-08-2022 01:35:22

viagra 150mg us viagra next day delivery usa tadalafil for sale online

Odgovori ⇾

Zjohzf Postavljeno 13-08-2022 19:09:46

cefuroxime online order purchase trazodone for sale order tadalafil sale

Odgovori ⇾

Qemdfw Postavljeno 12-08-2022 08:01:04

order cleocin 300mg pill order nolvadex rhinocort order online

Odgovori ⇾

Ltapmc Postavljeno 11-08-2022 00:01:39

flagyl brand metronidazole online buy glucophage 1000mg price

Odgovori ⇾

Iidfse Postavljeno 09-08-2022 16:51:40

zithromax online order stromectol 6mg online metformin 1000mg drug

Odgovori ⇾

Rgycqv Postavljeno 08-08-2022 10:38:57

brand cialis pills sildenafil overnight order sildenafil 50mg online cheap

Odgovori ⇾

Xkkafo Postavljeno 07-08-2022 04:13:46

buy diflucan 200mg without prescription ampicillin 250mg without prescription cost viagra 50mg

Odgovori ⇾

Kbqdqz Postavljeno 05-08-2022 08:51:17

order zofran 8mg without prescription buy ondansetron sale buy finasteride 5mg generic

Odgovori ⇾

Lkfqva Postavljeno 04-08-2022 02:14:02

buy zantac 150mg online cheap buy ranitidine 300mg generic buy tamsulosin

Odgovori ⇾

Hmrkmd Postavljeno 02-08-2022 19:45:47

cheap generic cialis cialis 10mg oral purchase dutasteride generic

Odgovori ⇾

Supopt Postavljeno 01-08-2022 12:45:59

nexium 40mg pills esomeprazole 40mg cheap cialis 20mg usa

Odgovori ⇾

Qiihea Postavljeno 31-07-2022 05:24:49

cheap sildalis buy lamotrigine purchase cozaar online cheap

Odgovori ⇾

Erzfbi Postavljeno 29-07-2022 18:07:58

order isotretinoin pills suhagra 50mg without prescription sildenafil 100mg brand

Odgovori ⇾

Raaypk Postavljeno 28-07-2022 10:39:26

us pharmacy viagra deltasone generic order deltasone 20mg online cheap

Odgovori ⇾

Fxsenn Postavljeno 27-07-2022 02:50:09

methotrexate 5mg oral warfarin 5mg for sale metoclopramide 20mg price

Odgovori ⇾

Zfabgd Postavljeno 25-07-2022 19:20:07

purchase flexeril sale clopidogrel 150mg drug clopidogrel 75mg usa

Odgovori ⇾

Qntpqx Postavljeno 24-07-2022 02:56:58

zetia 10mg without prescription cheap erectile dysfunction pills online domperidone online buy

Odgovori ⇾

Qyayeu Postavljeno 22-07-2022 05:22:07

cheap sildenafil pills sildenafil 100mg england buy tadalafil 5mg for sale

Odgovori ⇾

Wrwfrc Postavljeno 21-07-2022 00:12:21

priligy 30mg price cost priligy 90mg allopurinol 300mg drug

Odgovori ⇾

Qvbwau Postavljeno 20-07-2022 01:26:43

help me write a thesis ventolin inhalator canada order desloratadine 5mg

Odgovori ⇾

Plnbdv Postavljeno 19-07-2022 09:26:14

order omeprazole 20mg generic buy prilosec methylprednisolone over the counter

Odgovori ⇾

Ihnkjj Postavljeno 18-07-2022 15:33:19

baricitinib 4mg cost - baricitinib price order lisinopril 5mg pill

Odgovori ⇾

Dqpceu Postavljeno 16-07-2022 23:42:50

purchase plaquenil generic - plaquenil brand order cenforce online cheap

Odgovori ⇾

Heklkr Postavljeno 16-07-2022 00:54:10

order generic plaquenil 400mg - viagra on line cenforce over the counter

Odgovori ⇾

Wxgmfc Postavljeno 14-07-2022 04:32:35

order neurontin 100mg without prescription - stromectol 12mg ca ivermectin 12 mg for humans

Odgovori ⇾

Qtnyoq Postavljeno 12-07-2022 13:52:21

order prednisone 40mg - prednisolone 5mg uk prednisolone 5mg generic

Odgovori ⇾

Lqaenu Postavljeno 11-07-2022 03:01:58

mens ed pills - cialis kaufen generika sildenafil kaufen ohne rezept

Odgovori ⇾

Wubqlj Postavljeno 09-07-2022 19:11:43

order fildena 100mg sale - order generic sildenafil 100mg sildenafil 100mg usa

Odgovori ⇾

Dgcppx Postavljeno 08-07-2022 14:45:17

metronidazole price - order bactrim 480mg for sale buy cephalexin 500mg generic

Odgovori ⇾

Fqeuoh Postavljeno 07-07-2022 06:03:02

buy finasteride pill - order ampicillin for sale buy ciprofloxacin

Odgovori ⇾

Hdfnyt Postavljeno 04-07-2022 06:22:33

buy zofran 4mg without prescription - order spironolactone 100mg valacyclovir 500mg brand

Odgovori ⇾

Yootor Postavljeno 02-07-2022 11:39:01

usa cialis sales - mobic over the counter order tamsulosin 0.2mg

Odgovori ⇾

Dfwlsj Postavljeno 30-06-2022 20:34:31

buy levofloxacin 250mg without prescription - order cialis 5mg sale order cialis 5mg for sale

Odgovori ⇾

Zphxsq Postavljeno 28-06-2022 16:42:05

order cozaar 50mg without prescription - order esomeprazole 20mg sale phenergan online

Odgovori ⇾

Wnushc Postavljeno 26-06-2022 23:35:46

order clopidogrel 150mg generic - buy warfarin online cheap reglan 20mg

Odgovori ⇾

Irayew Postavljeno 25-06-2022 06:01:45

flexeril ca - buy inderal online buy generic inderal

Odgovori ⇾

Cqyxtm Postavljeno 23-06-2022 12:12:28

order isotretinoin 20mg - accutane 10mg oral buy tetracycline

Odgovori ⇾

Jcwxyi Postavljeno 21-06-2022 20:25:14

provigil 200mg for sale - modafinil 200mg pill purchase budesonide sale

Odgovori ⇾

Vdjjdm Postavljeno 20-06-2022 08:58:13

sildenafil price - viagra 50 mg buy cialis 10mg without prescription

Odgovori ⇾

Ksbpsv Postavljeno 18-06-2022 23:14:04

buy cenforce - buy cenforce 100mg online motilium cost

Odgovori ⇾

Aaqovq Postavljeno 17-06-2022 22:36:47

buy furosemide generic - order acyclovir 400mg pill order doxycycline 100mg sale

Odgovori ⇾

Dcuiki Postavljeno 16-06-2022 22:51:57

diltiazem online - gabapentin 800mg cost order gabapentin 100mg online

Odgovori ⇾

Yksojg Postavljeno 15-06-2022 19:47:53

prednisone 40mg drug - 10mg prednisone amoxicillin 500mg oral

Odgovori ⇾

Hlnnmt Postavljeno 13-06-2022 22:51:54

cialis 10mg sale - cialis 20mg drug order sildenafil 50mg pill

Odgovori ⇾

Mbzxxv Postavljeno 12-06-2022 10:48:15

buy levothyroxine pill - order hydroxychloroquine generic buy plaquenil 200mg generic

Odgovori ⇾

Gaouua Postavljeno 10-06-2022 23:45:00

ventolin 2mg canada - albuterol for sale priligy ca

Odgovori ⇾

Rtjzfd Postavljeno 09-06-2022 07:37:47

order levitra - clomid 50mg brand clomid 50mg cost

Odgovori ⇾

Xclqkg Postavljeno 07-06-2022 20:21:14

order lisinopril 2.5mg online cheap - buy lopressor pills cheap atenolol

Odgovori ⇾

Qfzulv Postavljeno 06-06-2022 06:44:52

purchase metformin generic - norvasc drug amlodipine oral

Odgovori ⇾

Ewnsfj Postavljeno 04-06-2022 16:43:34

order hydroxychloroquine for sale - order baricitinib sale buy baricitinib 4mg online cheap

Odgovori ⇾

Icwnsm Postavljeno 03-06-2022 01:22:11

furosemide uk - doxycycline 100mg us stromectol 6mg online

Odgovori ⇾

Yopcyp Postavljeno 01-06-2022 08:45:06

prednisolone order - sildenafil 100mg generic viagra canada

Odgovori ⇾

Gxunzi Postavljeno 30-05-2022 22:38:46

oral amoxicillin 500mg - cost amoxicillin order sildenafil 150mg pill

Odgovori ⇾

Ivookj Postavljeno 29-05-2022 13:20:54

order deltasone 10mg for sale - buy ed pills cheap accutane 20mg brand

Odgovori ⇾

Btogpo Postavljeno 28-05-2022 04:16:29

buy cialis 5mg online cheap - coupon for cialis purchase provigil online cheap

Odgovori ⇾

Fnohyn Postavljeno 26-05-2022 06:48:38

doxycycline tablet - clomid price cheap tadalafil 10mg

Odgovori ⇾

Lfjttz Postavljeno 24-05-2022 20:08:48

ivermectin 12 mg tablets - order levitra 20mg for sale purchase vardenafil generic

Odgovori ⇾

Zactzw Postavljeno 23-05-2022 07:12:52

amoxil 250mg ca - order vardenafil 20mg generic order levitra generic

Odgovori ⇾

Ctrmup Postavljeno 21-05-2022 07:41:57

ampicillin cost - cost tadalafil cialis brand

Odgovori ⇾

Tmsufe Postavljeno 19-05-2022 20:38:08

purchase cefuroxime online cheap - cheap tadalafil pills order cialis 5mg online

Odgovori ⇾

Yhnxls Postavljeno 18-05-2022 08:48:02

buy budesonide online - rhinocort nasal spray antabuse without prescription

Odgovori ⇾

Bztxhx Postavljeno 16-05-2022 21:33:38

sildenafil 100mg drug - ivermectin 12mg for people cost of ivermectin medicine

Odgovori ⇾

Opfqnb Postavljeno 14-05-2022 12:23:50

cephalexin pills - generic cephalexin 125mg buy erythromycin 500mg online

Odgovori ⇾

Mfizgu Postavljeno 12-05-2022 05:41:50

bactrim 960mg price - buy generic bactrim 960mg buy viagra for sale

Odgovori ⇾

Qhhyrf Postavljeno 09-05-2022 14:35:17

order augmentin 625mg generic - cialis 20 mg tadalafil cost

Odgovori ⇾

Vzvokd Postavljeno 07-05-2022 05:06:53

prednisolone 20mg generic - order tadalafil online cheap tadalafil usa

Odgovori ⇾

Fvrzkh Postavljeno 02-05-2022 19:47:44

sildenafil for sale online - 50mg viagra viagra pills 100mg

Odgovori ⇾

Slardar Postavljeno 06-05-2021 00:15:07

Hvala autorici sto nam je priblizila ovu temu na kvalitetan nacin. Bio bi grijeh ne ostaviti digitalni trag ovih i ovakvih misli.

Odgovori ⇾

Ursula Postavljeno 05-05-2021 21:57:34

“…od riječi sve potiče i u nju se vraća... “ Svaka čast pjesnikinjama i autorki. Nastavite!

Odgovori ⇾

Jasna Postavljeno 05-05-2021 21:39:27

Odlicno !

Odgovori ⇾

Ljeposava Postavljeno 05-05-2021 21:37:25

“Zagrebi perom” Leno! Zagrebi po vijugama kao i uvijek. Uvijek je uzivanje citati te!

Odgovori ⇾

Lepezana Postavljeno 05-05-2021 20:58:30

Svaka cast!Konacno nesto kvalitetno da procitamo i osvjezimo mozak. Predivno, mada od Vas nista manje nismo ni ocekivali.??? ❤️??

Odgovori ⇾

Astro Postavljeno 05-05-2021 20:55:59

Eeee jadnih komentatora, sve mediokriteti koji ne mogu prebačit dovoljan IQ da ovo razumiju...Svaka čast na tekstu Lena.

Odgovori ⇾

Kritika Postavljeno 05-05-2021 16:23:54

Izbljuvak od teksta

Odgovori ⇾

Lepotica Postavljeno 05-05-2021 15:56:49

Obimno poltronisanje iskomplesirane autorice

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.