Korona i dokolica

DRŽAVNA SRAMOTA: „Ekspert“ Vesne Bratić vrijeđao i šikanirao Nebojšu Šofranca

(15 riječi)

Podgoričanin Vladimir Vuković, koji je vrijeđao, šikanirao i omalovažavao novinara RTCG Nebojšu Šofranca tokom dočeka boksera Petra Liješevića, zapošljen je kao spoljni ekspert u resoru Vesne Bratić, saznaje Pobjeda.

– Vladimir Vuković je kao diplomirani menadžer sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta sklopio ugovor o pružanju ekspertsko-konsultantskih usluga (auto- škole) 1. aprila ove godine. Ugovor traje 120 radnih dana, a plata je 1000 eura – saopštio je izvor Pobjede iz Vlade Crne Gore.

Vuković je uživo na svom Fejsbuk profilu prenosio doček Liješevića i vrijeđao i šikanirao Šofranca nazivajući ga „splačinom“ i ometajući ga na svom radnom zadatku.

– Izađi i pozdravi narod, splačino jedna, tamo je narod – govori na snimku Vuković Šofrancu, praćen aplauzima prisutnih među kojima je bio i poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović.

Vuković je veoma aktivan na društvenim mrežama i u svojim postovima politički snažno propagira narativ „srpskog sveta“: veličanje Srbije, Rusije, Vladimira Putina, mržnju prema NATO-u kao i negiranje crnogorske nacije i crnogorske države.

– Evo je ovđe Avala, propao je Montenegro – kaže Vuković u jednom videu, koji u seriji postova vrijeđa NATO, ali i negira genocid u Srebrenici.

– Putinovi ljudi, spavate li mirno, komite – post je stranice Ortodox1389 na kojoj se nalaze Vukovićeve fotografije.

Na jednoj od fotografija na društvenim mrežama vidi se Vuković u društvu premijera Krivokapića, koji je osnivač nevladine organizacije „Ne damo Crnu Goru“ na čijem se čelu nalazi ministarka Vesna Bratić.

Nakon skandaloznog incidenta na Aerodromu Podgorica i napada na novinara RTCG, ministarka Bratić se nije oglašavala, niti je stala u zaštitu novinarske profesije.

Vuković je u svojim postovima na društvenim mrežama eksplicitno u nekoliko navrata negirao i postojanje crnogorske nacije.

– Termin Crnogorac je u 20. vijeku imao ove tri transformacije. Do 1945. podrazumijevao je teritorijalnu i geografsku zajednicu u sklopu srpske nacionalne zajednice na Balkanu. Od 1945. pa do 1990. podrazumijevao je posebnu nacionalnu zajednicu spskog etničkog porijekla. Od 1990. i pojave LSCG, kasnije službene doktrine DPS, podrazumijeva posebnu nacionalnu zajednicu koja nikada nije imala veze sa srpskim narodom. Čekamo novu transformaciju – napisao je Vuković koji nije krio da je veliki fan ruskog predsjednika Vladimira Putina.

– Smrt NATO paktu – napisao je Vuković u majici sa likom Putina, bez obzira što sjedi u Vladi koja je saradnju sa NATO propagirala kao ključnu stavku svoje spoljne politike.

Vuković narušio ugled državnih organa

Aktivista za zaštitu ljudskih prava Aleksandar Saša Zeković je ocijenio da je ovim činom narušeno povjerenje građana i ugled državnih organa.

– Van radnog vremena, službenik se ne smije ponašati na način koji može imati negativan uticaj na ugled državnih organa. Prilikom iznošenja stavova državnih organa i ličnih stavova službenik je dužan da čuva ugled državnih organa i lični ugled – citirao je Zeković Etički kodeks državnih službenika i namještenika.

Istovremeno iz Foruma slobodnih građana su pozvali ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta u Vladi Crne Gore Vesnu Bratić da provjeri da li je Vladimir Vuković upoznat sa odredbama Etičkog kodeksa državnih službenika i namještenika Crne Gore.

– Ona je kao starješina državnog organa bila dužna da ga upozna sa kodeksom. NVO ,,Forum slobodnih građana Luča“ zahtijeva od ministarke Bratić da ispita da li je savjetnik Vuković, ukupnim ponašanjem na aerodromu u Podgorici prilikom dočeka sportiste Liješevića, a posebno odnosom prema novinaru Nebojši Šofrancu narušio povjerenje građana u državni organ i ugled državnog organa u kojem radi, ali i državne uprave u cjelini – saopštili su iz NVO ,,Forum slobodnih građana Luča“.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.