U fokusu

Crnoj Gori ne treba pomirenje

(15 riječi)

Piše: Miodrag Živković


Decenijama slušamo iste, populističke i demagoske priče o neophodnosti pomirenja u Crnoj Gori. Naravno, misli se prije svega na Crnogorsko - Srpsko pomirenje i namjerno se zanemaruje da to nije suština i prava istina o našim podjelama.

 

Prava linija "našeg" neslaganja i razdvajanja jeste na pitanju prema državi i njenom karakteru, u kojoj punu podršku opstanku i napretku CG, osim nacionalnih Crnogoraca, daju i svi ostali nesrpski narodi koji žive u ovoj zemlji.

Svi zagovornici pomirenja u potpunosti zanemaruju dvije važne činjenice,... prvu, da prije devedesetih godina prošlog vijeka u Crnoj Gori nije bilo podjela i da je vladala nacionalna i svaka druga harmonija i drugo, ne manje važno, da je one koji su ratovali u posljednjem ratu (partizane i četnike) crna zemlja odavno pomirila.

 

Važno je shvatiti da su današnje podjele nastale kao izraz velikosrpske hegemonističke i nacional - šovinističke politike u namjeri ujedinjenja srpstva u jednu srpsku državu, nakon smišljenog i okrutnog razaranja bivše SFRJ.

Upravo ta politika je stvorila, pothranjivala i produbila i našu unutarcrnogorsku podjelu, na one koji ne priznaju crnogorsku državu, istoriju, kulturu, jezik i naciju, smatrajući sve to srpskim i suvišnim i sve one druge koji žele po svaku cijenu zaštititi sve te ugrožene i napadnute vrijednosti.

 

Svakome normalnom je jasno da se pomirenja i kompromisi ne mogu i ne smiju praviti o najvažnijim i najznačajnim vrijednostima i da koncept građanske, antifašističke, sekularne i multinacionalne Crne Gore nema i ne smije imati alternativu. O tim vrijednostima nema i ne može biti ni razgovora, ni pregovora i nema tog pomirenja koje može i smije ugroziti ove temeljne vrijednosti.

 

Pomirenja se mogu praviti samo i isključivo na istini, a ona je ovdje neumoljiva, da je naša Crna Gora država sa desetovjekovnim trajanjem, tradicijom, istorijom, kulturom i svim narodima koji u njoj žive. To su dobra i vrijednosti o kojima nema pogađanja i pregovaranja i svaki atak na ove vrijednosti nije pokušaj pomirenja, nego pokušaj okupacije i satiranja Crne Gore i svih nas koji druge države nemamo.

 

U vremenu maksimalno produbljenih podjela sa ciljem potiranja i nestanka Crne Gore, nama umjesto traženja nemogućeg pomirenja, isključivo treba traženje ŠTO ŠIREG DRUŠTVENOG KONSENZUSA I DOGOVORA o neupitnom građanskom karakteru crnogorske drzave, udobne i jednake za sve njene građane, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

 

Nama treba kompromis o poštenoj i pravednoj drzavi čiji evropski put nema alternativu. Nama treba kompromis o emancipaciji i obrazovanju kao najbolji lijek i za one koji danas sa nama ne dijele ove vrijednosti.

 

Nama treba Crna Gora da bi mogli živjeti u ovim njenim vrijednostima.

 Povezani članci...

1 Komentara

Zoran Postavljeno 21-04-2021 08:47:53

Bravo Živkoviću ! U centar kao i uvijek. Nek je vječna Crna Gora!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.