U fokusu

Crnogorski zbor: Može li Vlada dalje od Trebinja

(15 riječi)

,,Da je bio pravi predstavnik Vlade Crne Gore, države Crne Gore, Spajić je trebalo da ode pravo u Sarajevo, na adresu koja odgovara nivou resora koji on zastupa, a ne da ministarske pozive šalje iz Trebinja''

Nevladino udruženje Crnogorski zbog izdalo je saopštenje za javnost koje prenosimo integralno.

Mediji su prenijeli da je ministar ekonomije Milojko Spajić iz Trebinja, gdje
je službeno boravio, pozvao turiste iz Bosne i Hercegovine da ove sezone posjete
Crnu Goru. Vrlo simptomatična i posjeta i poruka. Ako je trebalo da se cr nogorski
minister obrati građanima susjedne države, naravno, trebalo je da ode u Sarajevo,
njen glavni grad, i da se odatle obrati potencijalnim turistima. A ne iz Trebinja, lokalnog centra. Ili je Spajić pozvao samo građane bosansko-hercegovačkog entiteta, zvanog Republika Srpska, ali, ipak, nije mogao baš da bude tako otvoren?

A da je bio pravi predstavnik Vlade Crne Gore, države Crne Gore, Spajić je trebalo da ode pravo u Sarajevo, na adresu koja odgovara nivou resora koji on zastupa, a ne da ministarske pozive šalje iz Trebinja. Jer, zašto bi Sarajlije obraćale pažnju na nekakvu izjavu koju inostrani ministar izgovara u Trebinju. To bi mu bilo isto kao da je ministar otišao u Prijepolje i odatle pozvao turiste iz Srbije da dođu u Crnu Goru.

Spajićeva posjeta opštini, susjednoj Nikšiću, ima i širu političku simboliku. Ona je , takoreći, metafora za ukupnu politiku koju vodi aktuelna Vlada Crne Gore, za njene spoljno-političke domete i njen status i ugled. Izgleda, ministri Krivokapićeve vlade i ne mogu dalje od Trebinja. Iz prijestonica država regiona, izgleda, i ne stižu pozivi ministrima u Podgorici da ih posjete. Osim iz jedne, ali i odatle samo u skladu sa njihovim potrebama u kreiranju i afirmisanju “srpskog sveta”.

Krivokapić i njegovi ministri i nedavno su službeno boravili u Trebinju, kao “državna delegacija” na sahrani lokalnog episkopa. Može se očekivati da sljedeća posjeta bude Foči (još da je to Srbinje), Čajniču ili Višegradu. Vlada Crne Gore se, po svemu sudeći, pomirila sa time da je u regionu, a i šire, malo ko tretira kao vladu suverene, nezavisne, države. Nijesmo primijetili, mediji bar nijesu prenijeli, ni da su vlade drugih država uputile makar formalne čestitke novoj Vladi Crne Gore, prilikom njenog izbora. A tek da pozovu njene zvaničnike, o tome, zasad, ni govora. I valjda je svima jasno da Vlada u Podgorici nije stekla povjerenje da može biti pouzdani partner u međudržavnoj komunikaciji. I zato,
možda, i ne stižu pozivi za službene posjete, osim iz Trebinja. A to je samo pola
sata, možda ni toliko, od granice Crne Gore.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.