Korona i dokolica

REAGOVANJE CRNOGORSKOG PEN CENTRA

PEN centar: Napad na Bešlina demaskirao istinski karakter Demokrata

(15 riječi)

"Dok poručuju Bešlinu "dalje ruke od Crne Gore", ćute i žmure dok Vlada izabrana njihovom podrškom gazi tu istu Crnu Goru"

Sramni napad na uglednog istoričara dr Milivoja Bešlina, pouzdanoga naučnika, nepokolebljivoga intelektualca i promotera vrijednosti građanskoga društva, demaskirao je istinski karakter Demokrata, lažne građanske partije, čija je strategija popularizacija demagoških parola, javna ćutnja o svim društvenim vrijednostima i tajna servilnost ideolozima klerofašizma, saopšteno je iz Crnogorskog PEN centra.

Kako navode, totalitaristički karakter nove vlasti više ne mogu skriti ni oni njeni subjekti koji već mjesecima nastoje javnost ubijediti da su im na srcu mir i pomirenje.

"Nesposobni da čuju bilo kakvu kritiku njihove pogubne, prijetvorne politike, Demokrate su se ogavnim saopštenjima upućenim Bešlinu i grupi crnogorskih intelektualaca koji su stali u njegovu odbranu vratile svojim nacionalsocijalističkim korijenima, koje su, pokazuje se, neuspjelo pokušali sakriti crvenim kravatama, parolama u koje ne vjeruju i glasnom demagogijom.

Uhodanom staljinističkom metodom ovoga puta na njihovu se udaru našao čovjek besprijekorne lične i profesionalne biografije, osoba koja uporno i hrabro istrajava na časnome putu afirmacije antifašizma i civilizacijskih vrijednosti zapadnih demokratija. Sramnim dovođenjem Milivoja Bešlina u vezu s kriminalnim krugovima i šovinističkom porukom „Dalje ruke od Crne Gore i Crnogoraca“, licemjernom utoliko prije što su duhovna čeda onih koji ne priznaju ni Crnu Goru ni Crnogorce, Demokrate su još jednom unizile državu na čijem se čelu danas, po nesreći, nalaze", piše u saoštenju.

Dok poručuju Bešlinu "dalje ruke od Crne Gore", kako dalje navode, ćute i žmure dok Vlada izabrana njihovom podrškom gazi tu istu Crnu Goru, njene ustanove, blati pojedince, prijeti gašenjem medija.

"Neće biti zaboravljeno ni to da, uprkos nemuštim verbalnim ograđivanjima njihova lidera, ta družina i dalje podržava vladu čiji ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava negira genocid u Srebrenici, najveći zločin počinjen u Evropi poslije Drugoga svjetskoga rata. Politička organizacija čiji su funkcioneri prije svega 3 godine iz prvoga reda pozdravljali sramni skup u čast 100-godišnjice od nestanka Crne Gore, s kojeg su se čuli usklici o „ujedinjenju srpskih zemalja i oslobođenju srpskog mora“, izgubila je i moralno i svako drugo pravo da „štiti Crnu Goru i Crnogorce“.

Pravo da briljantnoga intelektualca i istinskoga prijatelja Crne Gore, dr Milivoja Bešlina, najprizemnije difamiraju i proglašavaju personom non grata, zasigurno nemaju oni koji svojim činjenjem svakim danom sve više ovu zemlju dijele, brukaju i guraju u ekonomski, zdravstveni i civilizacijski sunovrat", piše u saopštenju.

Crnogorski PEN centar pruža punu podršku dr Milivoju Bešlinu na putu afirmacije civilizacijskih vrijednosti "koje su trn u oku savremenim promoterima ideologije krvi i tla, kako u Crnoj Gori tako i u regionu".

"Bezočni javni linč i besprizorna haranga kojima je izložen od strane organizovane grupe čiji je cilj razaranje crnogorskoga građanskog, sekularnog i multikultrurnog bića, osim što je odraz njihove totalitarističke prirode, istovremeno je i potvrda da je na pravome putu. Crnogorski PEN centar će u skladu sa svojom misijom borbe za slobodu govora i zaštite kulturnih i javnih djelatnika o skandaloznoj kampanji crnogorskih vlasti obavijestiti sve relevantne međunarodne partnere u cilju suzbijanja dalje diskreditacije i progona javnih djelatnika koji kritikuju zvaničnu kleronacionalističku, segregacijsku i šovinističku agendu Vlade Crne Gore i političkih subjekata koji je konstituišu", piše u saopštenju.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.