Kultura

Objavljen novi broj časopisa „Matica“

Bitne teme iz naše prošlosti i sadašnjosti

(15 riječi)

Iz štampe je izašao novi 84. broj časopisa za društvena pitanja, nauku i kulturu, „Matica“, koji izdaje Matica crnogorska. Na 760 strana publikovano je više interesantnih priloga.

Naslovnica novog broja časopisa

Srđa Martinović u obimnoj studiji „Policijska organizacija u Crnoj Gori do nestanka kraljevine“, prati razvoj ove državne službe od oružanog odreda koji je formirao Šćepan Mali, preko Njegoševe Gvardije, Perjanika, Garde, osnivanja Ministarstva unutrašnjih poslova, sve do raspuštanja crnogorske vojske krajem 1921. godine. Istorijom se bavi Luka Milunović u tekstu „O tri decenije u kulturi Crne Gore (1881–1911)“, Savo Marković „Iz crkvene prošlosti Bara u XIV i XV vijeku“, Alek Barović se bavi likom Novice Radovića, a Jovan Muhadinović na primjeru Draže Mihailovića i Fon Brauna ukazuje na primjere revizije istorije. Politikološkim temama se bave Bojan Jovanović u tekstu „Globalizacija –kapitalistički put u komunizam“ i Ksenija Borilović u tekstu „Meka moć i kulturna diplomatija“, a sudija Ustavnog suda Hamdija Šarkinović piše o odnosima Skupštine i Ustavnog suda. U zanimljivom prilogu Ljiljana Boričić se bavi švedskim i crnogorskim prilikama u pismu iz Švedske. Jedinstven je autobiografski zapis partijskog funkcionera iz Andrijevice Milovana Ćulafića koji je poslije robije na Golom otoku, prebjegao u Albaniju. Toponomastikom Bandića bavi se Svetlana Sekulić, a vinogradarskim obrazovanjem u Crnoj Gori između dva rata Svetozar Savić. Žarko Martinović piše o Godarovim filmskim esejima, a Ilija Kapičić piše o Jungu. Inicijativu za obnovu sjećanja na pivsku Muratovicu donosi Milan Gašović. U šestom broju izbora iz objavljenih tekstova o Crnoj Gori „Zapisano je“ Branko Borilović donosi crtice koje se odnose na porijeklo. Časopis tradicionalno donosi izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2020. godinu.

Ovaj 84. broj časopisa koji je zašao u 21. godinu izlaženja potpisuje, kao i sve dosadašnje, glavni urednik Marko Špadijer, a u redakciji su još Dragan Radulović i Novica Samardžić. Časopis se distribuira na preko 400 adresa u zemlji i regionu, a dostupan je u elektronskoj formi na sajtu Matice crnogorske: http://www.maticacrnogorska.me Povezani članci...

1 Komentara

ensusty Postavljeno 21-03-2023 12:54:45

However, the thought of putting my 12 year old senior dog, Gretel, under anesthesia when the vet did not say it was medically necessary was a little unnerving buying cheap cialis online

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.