•   Ponedeljak,Septembar 16.
  • Kontakt
Politika

"Slika erozije koja se dešava u toj partiji"

Uljarević: PES više ne može samostalno ni na jedne lokalne izbore

(15 riječi)

General Zoran Lazarević, načelnik Generalštaba, jejedan od najškolovanijih ljudi u Vojsci Crne Gore, to je jasno čak i onima koji ne prate pažljivo pitanja u domenu odbrane, dok razlozi koji su navedeni za njegovu smjenu, da je stekao uslove penziju, nijesu dovoljno ubjedljivi, kazala je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

(Foto: CGO, arhiva)

 “Način na koji je to izvedeno ukazuje na namjeru da se on i javno, na neki način unizi, da prosto ne ode ni u tu penziju časno, kako to generali idu. Na drugoj strani imali smo prilike da čujemo i da čitamo, u medijima koji su bliski vlastima, da se njemu zamjera što je on bio jako dugo u vojsci, kroz različite vlade, a najduže u okviru Vlade DPS- a. Moj je utisak da se ovdjeradi o jednoj političkoj smjeni”, navela je Uljarević za televiziju E.

Nijesu, kako je kazala dodaje ona, ponuđeni profesionalni i dovoljno ubjedljivi razlozi za njegovu smjenu.

“Posebno imajući u vidu rang tog čovjeka, to je zaslužilo jedno kredibilno objašnjenje, a na drugoj strani šalje se dvostruko loša poruka. Loša poruka se šalje prema međunarodnim partnerima, jer se radi o licu koje je imalo značajan ugled među NATO saveznicima, a na drugoj strani to je porukaonome ko će preuzeti, posle ovakvog načina njegovog odlaska, tu dužnost, u smislu toga što se očekuje, a to sigurno nije stručnost i profesionalnost u poslu”, rekla je Uljarević.

Hrvatska je upozoravala...

Komentarišući informaciju da je Hrvatska odbila molbu tri kandidata Vojske Crne Gore da nastave školovanje na vojnim obrazovnim institucijama te države, Uljarević podsjeća na upozorenja koja su dolazila od hrvatskih zvaničnika da će oni naći način da adekvatno odgovore na Rezoluciju o Jasenovcu, Mauthauzenu i Dachau. Dodaje da su za posljedice odgovorni svi poslanici koji su digli ruku za usvajanje te Rezolucije.

“U ovomslučaju radi se o tri vojnika, kojima ovo značajno može ugroziti i profesionalni razvoj i karijeru, a isto tako to je ono i što bi dobila sama Vojska Crne Gore njihovim školovanjem”, naglasila je ona.

Crna Gora je, kazala je Uljarević, do prije nekoliko godina imala jako dobru poziciju, kada je riječ o razvoju regionalnih odnosa. Podsjeća da nije bilo ni jedno ozbiljno otvoreno pitanje sa susjedima i da je to dio politike bivše vlasti, DPS-a, gdje se nema šta zamjeriti.

"Vučić ima potrebu da ponizi sve sagovornike"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, dodala je ona, ima potrebu da ponizi sve svoje sagovornike, pa čak i saborce unutar svoje partije. Kaže kako on ima potrebu da isprovocira i da se na neki način d podsmjehne, čak i onima, prema kojima bi trebalo da demonstrira jednu vrstu poštovanja i profesionalnog odnosa.

“Ono što, čini mi se, nikako da nauče crnogorski političari da Vučić ne želi partnere, posebno ih ne želi iz Crne Gore, i da će on učiniti sve da uvijek i u svakoj prilici, ne samo da uspostavi dominaciju, nego da i ta dominacija bude obilježena jednim nepristojnim, ponižavajućim odnosom prema drugoj strani. To je njegov odnos, kako prema crnogorskim državnicima tako i prema državi Crnoj Gori”, istakla je ona.

Kriza legitimiteta institucija

Govoreći o odnosu predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i premijera Milojka Spajića, Uljarević navodi da predsjednik države ne izlazi iz ustavnih ovlaštenja, jer, kako objašnjava i predsjednik ima pravo, kao bilo ko od građana, da iznese svoj stav, da sugeriše, inicira ili opomene.

“Mislim da je dobro da predsjednik ima drugačiji stav i od Vlade, i od Skupštine, i obrnuto. Ta različitost bi trebala da vodi nekoj dinamici, nekoj raspravi, iz koje bi valjda trebalo da izađu neka bolja konstruktivnija rješenja. Međutim, na drugoj strani mi vidimo da se to kod nas ne dešava. Imamo jednu krizu legitimiteta institucija, sve manje povjerenja građana i građanki u njihovu okrenutost ka njihovim interesima, interese građana i građanki, i to su već problemi koji počinju da budu opterećujući za ukupnu demokratsku konsolidaciju i evropeizaciju Crne Gore”, rekla je Uljarević.

Ova Vlada jedna je od najnetransparentnijih

Uljarević navodi da je aktuelna Vlada jedna od najnetransparentnijih koje je Crna Gora imala,što je potpunosuprotno i onome što su obećavali.

“Pristupa se državnoj upravi kao da je to neka igračka, pa sad vi možete da je kao plastelin modelirate, da cjepkate, spajate ministarstva. To su strašni šokovi za državnu administraciju, i trebaće nekoliko mjeseci da ona profunkcioniše na onom administrativnom nivou. Ova Vlada ima jedan jak, agresivan, ali neodrživ PR koji pokušava da širi nekakav entuzijazam i da prekriva ono što su Potemkinova sela, koja je napravila, ali mislim da će vrlo brzo i to da se obije o zid”, naglašava ona.

Niko više ne može da projektuje rezultate

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima Uljarević kaže da je politička scena razuđena, i niko više sa sigurnošću ne može da projektuje rezultate. Mnogi koji tek ulaze na političku scenu, kako kaže, mogu biti tas na vagi što daje neizvjesnost samim izborima.

“Odnos prema apstinentima, kao i rezultat liste koju predvodi predsjednik Jakov Milatović, mogu da budu odlučujući faktori u onome što će biti konačni rezultat i način formiranja vlasti”,poručila je Uljarević.

PES više ne može samostalno ni na jedne lokalne izbore, u Gusinju ih i nema...

Imajući u vidu, kako dodaje, da smo na crnogorskoj političkoj sceni vidjeli da svako može sa svakim da ide u koaliciju, a posebno oni koji su se najžešće svađali nijesu iznenađenje ni ovakve predizborne koalicije za podgoričke izbore, među njima i koalicija Pokreta Evropa sad i Demokrata.

“Ako vi kao partija koja ima premijera ne možete da odete ni na jedne više lokalne izbore samostalno, uz napomenu da u Gusinju Pokret Evropa sad ni ne izlazi na izbore, onda je to slika onoga što je jedna erozija koja dešava unutar te partije. Na drugoj strani i Demokrate osjećaju da i njihova infrastruktura nije više to što je bila, da oni nemaju tu vrstu ni partijske discipline, ni snage. Tako napravljena koalicija je trgovačka koalicija, pored toga što je koalicija nužnosti, jer nije dešavala trgovina na onome samo što je raspodjela na lokalnom nivou, već i onom kolaču Vlade o kojom ste pričali, i mislim da ne treba očekivati nikakve principe, to je borba za goli opstanak i jedne i druge partije”, zaključila je Uljarević.

Povezani članci...

1 Komentara

seo Postavljeno 06-09-2024 12:18:21

I’ve been searching for some decent stuff on the subject and haven't had any luck up until this point, You just got a new biggest fan!..I really loved reading your blog. It was very well authored and easy to understand.I know your expertise on this. I must say we should have an online discussion on this. Writing only comments will close the discussion straight away! And will restrict the benefits from this information.this is really nice to read..informative post is very good to read..thanks a lot! https://www.digitekprinting.com/canvas-prints-2

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.