•   Ponedeljak,Septembar 16.
  • Kontakt
Ekonomija

VLADA SJEVERNE MAKEDONIJE PODRŽAVA NAMJERU 4IG GRUPE DA UĐE NA TRŽIŠTE

Potpisan preliminarni sporazum o dugoročnoj saradnji u cilju podrške digitalnoj transformaciji

(15 riječi)

Vlada Sjeverne Makedonije i 4iG grupa, jedna od vodećih ICT kompanija u Mađarskoj i na Zapadnom Balkanu u čijem je vlasništvu crnogorska kompanija One Crna Gora,  potpisali su Memorandum o razumijevanju kako bi se ubrzala digitalna transformacija ekonomije i infrastrukture te zemlje. U dokumentu, koji postavlja temelje za dugoročnu saradnju, iznijete su mogućnosti da 4iG grupa uđe na tržište telekomunikacija u Sjevernoj Makedoniji i identifikuju strateške ciljne oblasti budućeg razvoja telekomunikacionih usluga i infrastrukture u zemljama Zapadnog Balkana, u kojima 4iG grupa može da učestvuje.

Preliminarni sporazum potpisali su u Skoplju Aleksandar Nikolski, potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije, ministar saobraćaja i komunikacija, i Gelert Jászai, predsjednik 4iG grupe. U dokumentu, koji postavlja temelje za dugoročnu saradnju, navedene su mogućnosti da 4iG grupa uđe na tržište telekomunikacija u Sjevernoj Makedoniji i definisanje zajedničkih ciljeva buduće saradnje:

  • Da  se poboljša korisničko iskustvo uvođenjem najsavremenijih mobilnih i širokopojasnih tehnologija, kako bi se obezbijedila brža i pouzdanija komunikacija i internet usluge u zemljama Zapadnog Balkana.
  • Implementirati investicije u 5G. IoT i najsavremenije tehnologije zasnovane na vještačkoj inteligenciji za razvoj digitalnog ekosistema u Sjevernoj Makedoniji, s obzirom na posvećenost Vlade Sjeverne Makedonije inicijativi „Čista mreža“.
  • Stvarati nova i kvalitetna radna mjesta, kroz uspostavljanje regionalnih kancelarija i operativnih centara, doprinoseći ekonomskom rastu i dugoročnom razvoju.
  • Smanjiti uticaj na životnu sredinu i podržati zelene inicijative Sjeverne Makedonije. Podsticati inovacije, tehnološki razvoj i preduzetništvo u partnerstvu sa lokalnim ekonomskim akterima.

Memorandum o razumijevanju potpisan danas između Vlade Sjeverne Makedonije i grupe 4iG, u potpunosti je u skladu sa planom održivosti „Sjeverna Makedonija 2030“ i predanošću balkanske zemlje programu „Čista mreža“. Partneri će formirati zajedničku radnu grupu, koja će promovisati saradnju, sa ciljem istraživanja tržišnih mogućnosti i ubrzavanja saradnje.



Povezani članci...

6 Komentara

Nema slike

lxbfYeaa lxbfYeaa Postavljeno 12-09-2024 02:12:05

555

Odgovori ⇾
Nema slike

lxbfYeaa lxbfYeaa Postavljeno 12-09-2024 02:11:33

555

Odgovori ⇾
Nema slike

lxbfYeaa lxbfYeaa Postavljeno 12-09-2024 02:11:18

555

Odgovori ⇾

lxbfYeaa Postavljeno 12-09-2024 02:06:03

555

Odgovori ⇾

lxbfYeaa Postavljeno 12-09-2024 02:05:32

555

Odgovori ⇾

lxbfYeaa Postavljeno 12-09-2024 02:05:17

555

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.