•   Ponedeljak,Septembar 16.
  • Kontakt
Društvo

Šef UNHCR-a i Milena Milatović: Riješiti pravni status i lična dokumenta osoba u riziku od apatridije

(15 riječi)

Agencija Ujedinjenih nacija UNHCR u Crnoj Gori Žan-Iv Bušardi i supruga predsjednika Crne Gore Milena Milatović, uz podršku šefa države Jakova Milatovića, iskazali su solidarnost sa osobama u riziku od apatridije tokom zajedničke posjete Vrelima Ribničkim u Podgorici, saopšteno je iz Kancelarije za odnose s javnošću predsjednika države.

Posjeta je imala za cilj podizanje svijesti o izazovima sa kojima se suočavaju porodice čiji članovi nemaju ličnu dokumentaciju niti regulisan pravni status u Crnoj Gori, te o nephodnosti rješavanja tog pitanja koje lišava lica u riziku od apatridije pristupa osnovim ljudskim pravima kao što su školovanje, zdravstvo ili drugim javnim servisima.

“Poseban fokus posjete je bio na položaju žena i djece, kao posebno ugroženim osobama u okviru ove populacije. Većina lica u riziku od apatridije u Crnoj Gori pripada romskoj i egipćanskoj populaciji. Osobe u riziku od apatridije ili apatridi suočavaju se sa velikim preprekama u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava upravo zbog nepostojanja pravnog identiteta”, ističe se u saopštenju.

Apatridija često može imati razoran uticaj na mlade ljude i može se prenijeti s roditelja na djecu, zarobljavajući cijele generacije u pravnom limbu. Zbog toga dobijanje ličnih dokumenata predstavlja prekretnicu za normalan život.

“Djeca bez državljanstva ili ličnih dokumenata žive u svijetu u kojem njihov status duboko utiče na njihovu sposobnost da uče, rastu i ostvaruju svoje ambicije i snove za budućnost. Neriješen pravni status ne samo da im uskraćuje prava, već i značajno povećava rizik od diskriminacije i naglašava socio-ekonomsku ranjivost. U tom smislu, saradnja sa suprugom predsjednika Crne Gore nemjerljivo pomaže da se ukaže na neophodnost saradnje svih aktera u društvu kako bi ova djeca i njihovi najbliži mogli biti ravnopravni članovi zajednice” rekao je Žan-Iv Bušardi, šef kancelarije UNHCR-a u Crnoj Gori.

Saradnja između UNHCR-a i relevantnih aktera u crnogorskom društvu predstavlja pozitivan primjer kako strateška partnerstva mogu značajno unaprijediti živote ranjive djece.

Supruga predsjednika Crne Gore Milena Milatović izrazila je svoju posvećenost ovoj važnoj inicijativi i naglasila da smo svi odgovorni da osiguramo da nijedno dijete u Crnoj Gori ne bude lišeno osnovnih prava zbog nedostatka dokumentacije.

“Pružanje ličnih dokumenata djeci i njihovim porodicama nije samo administrativni korak, već ključan čin pravde i humanosti. Bez pravnog identiteta, ova djeca su praktično nevidljiva u našem društvu, lišena mogućnosti koje su drugima dostupne. Naša dužnost je da stvorimo društvo u kojem će sva djeca imati jednake šanse za dostojanstven život, uspjeh i sreću”, poručila je Milatović.

Uprkos brojnim dostignućima i napretku, više od 400 lica u Crnoj Gori ostaje u riziku od apatridije, od čega su više od 55 odsto djeca. Zajednički napori UNHCR-a sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, diplomatsko-konzularnim predstavništvima susjednih zemalja, te nevladinim organizacijama i ostalim relevantnim partnerima imaju za cilj pružanje ciljane podrške za regulisanje pravnog statusa, prvenstveno kroz pružanje besplatne pravne pomoći, finansijske pomoći i administrativne podrške.



1 Komentara

seo Postavljeno 01-09-2024 18:14:14

If you’re dealing with electronic documents, how-to-notarize-an-electronic-signature-with-signnow will show you how to notarize them easily with SignNow. A must-know for legal professionals!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.