•   Ponedeljak,Septembar 16.
  • Kontakt
Politika

Predsjednik Milatović predsjedavao sjednicom Savjeta za bezbjednost

(15 riječi)

(Foto: Predsjednik Crne Gore)

U Vili Gorica u Podgorici održana 35. sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost kojom je predsjedavao predsjednik Crne Gore mr Jakov Milatović, u radu je učestvovao predsjednik Skupštine Andrija Mandić i predsjednik Vlade Milojko Spajić, a po pozivu ministar odbrane Dragan Krapović, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, savjetnik predsjednika Dejan Vukšić i savjetnik predsjednika Vlade Todor Goranović.

Na sjednici predstavljen je Izvještaj o stanju u Vojsci za 2023. godinu, kao i izvještaji o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i međunarodnim vježbama u 2023. godini. Na sjednici je donijet zaključak da Vojska ima jasnu viziju i da je tokom 2023. godine realizovala planove koji su omogućili unapređenje sposobnosti, kreirajući održiv sistem, koji je kao dio kolektivnog sistema bezbjednosti sposoban da sa saveznicima odgovori na bezbjednosne izazove i prijetnje. Naglašena je potreba poboljšanja materijalno- finasijskog položaja zaposlenih u Vojsci kako bi popuna jedinica Vojske Crne Gore dostigla zahtijevani nivo. Članovi savjeta saglasni su sa predlogom izmjena i dopuna Zakona o Vojsci kojim će se povećati starosna granica vojnika za ostanak u službi.

Članovi Savjeta informisani su da je Vojska Crne Gore u 2023. godini realizovala 20 vježbi na svim nivoima komandovanja. Istaknut je podatak da su prethodne godine na vježbama učestvovala 922 pripadnika VCG, što je za oko 2,8 puta više u odnosu na 2022. godinu. Kao ključni izazov predstavnici Vojske istakli su nedostatak vježbovno strelišnog poligona na kojem bi se realizovala taktička uvježbavanja i vježbe sa bojevim gađanjima jedinica ranga čete/bataljona. Savjet za odbranu i bezbjednost predložio je da se u planu budžeta za 2025. godinu povećaju izdvajanja za modernizaciju jedinica i poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih u Vojsci Crne Gore.

Članovi Savjeta su na sjednici informisani o mogućnostima angažovanja pripadnika Vojske Crne Gore u sastavu misije vojne pomoći Evropske unije za podršku Ukrajini (EUMAM) kroz bilateralni angažman sa Republikom Slovenijom, gdje je posebno naglašeno da će sve aktivnosti u okviru navedene misije biti realizovane na teritoriji neke od zemalja Evropske unije i da niti jedan pripadnik Vojske Crne Gore neće ući na teritoriju Ukrajine. Utvrđeni predlog odluke o angažovanju pripadnika Vojske Crne Gore u pomenutoj misiji Savjet za odbranu i bezbjednost će dostaviti Skupštini Crne Gore na razmatranje i odlučivanje.

Savjet je razmatrao i predloge odluka o postavljenjima, razrješenjima i redovno unapređivanje oficira i oficirki Vojske Crne Gore. Razmotrena je i informacija u vezi sa poboljšanjem socio-ekonomskog statusa penzionisanih vojnih lica.

Savjet za odbranu i bezbjednost je razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti.



Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.