Ekonomija

Investitor iz dijaspore ulaže kapital, emocije i patriotizam

(15 riječi)

(Foto: PKCG)

Dragoljub Bulatović, predstavnik Privredne komore Crne Gore, u okviru manifestacije “Dani dijaspore-iseljenika”, učestvovao je na panelu “Uticaj dijaspore na ekonomski razvoj Crne Gore”, zajedno sa resornim ministrima, predstavnicima Glavnog grada, kompanije Air Montenegro i Međunarodne organizacije za migracije.

Ovaj događaj, u organizaciji Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima okupio je brojne predstavnike Vlade, poslovne zajednice i dijaspore, sa ciljem jačanja ekonomskih veza i unapređenja investicionog ambijenta u Crnoj Gori.

Bulatović je je pozdravio osnivanje Ministarstva za dijasporu, istakavši da je interes i Crne Gore i dijaspore da ono ne bude jedan od birokratskih organa, već da bez odlaganja  djeluje ka unapređenju saradnje s dijasporom i ambijenta za njihove investicije.

Bulatović je apostrofirao da je uloga Privredne komore u uspostavljanju i unapređivanju ekonomske saradnje sa inostranstvom  od vitalnog značaja, jer pruža podršku članovima u ostvarivanju njihovih interesa na međunarodnom tržištu. Privredna komora  prati svaku vanjskopolitičku delegaciju u ekonomskom i privrednom pogledu, osiguravajući da se maksimalno iskoriste mogućnosti za saradnju i razvoj, a aktivno radi i na povezivanju domaćih privrednika sa međunarodnim partnerima, organizovanjem B2B sastanaka i misija, te pružanjem informacija o stranim tržištima i mogućnostima za investicije.

Prema njegovim riječima, dijaspora igra ključnu ulogu u investiranju i privlačenju investicija u Crnu Goru, a preduzetničke ideje i dragocjeno znanje i inovacije. – Oni ne donose samo kapital, već i znanje i poslovne kontakte koji su od neprocjenjive vrijednosti za našu ekonomiju. Uobičajeni investitor ulaže kapital, očekuje profit. Investitor iz dijaspore, pored kapitala, ulaže emociju i patriotizam, očekuje bolju Crnu Goru– kazao je Bulatović.

Naglasio je potrebu za uključivanjem dijaspore u institucije civilnog društva i javne servise. Predložio je da pružaoci javnih usluga u Crnoj Gori imaju predstavnika dijaspore u svojim upravljačkim tijelima, kao i uvođenje službenika u lokalnim samoupravama koji će biti zaduženi za saradnju sa dijasporom.

– Dijaspora nije samo ekonomski resurs, već i kulturni, društveni i politički kapital Crne Gore. Ma gdje se nalazili, iseljenici Crne Gore su neodvojivi dio njenog bića i predstavljaju značajan potencijal za razvoj države u svim aspektima – poručio je Bulatović.


                                                                                    Dragoljub Bulatović (Foto: PKCG)

Država i sve institucije moraju obratiti pažnju i posvetiti punu brigu kako nijedan zahtjev ili inicijativa koji dolaze iz dijaspore ne bi ostali bez adekvatnog odgovora, jer predstavljaju  kapitalan državni resurs, ne samo u ekonomskom smislu, već i u pogledu kulturnog, društvenog pa i političkog razvoja.

Panelisti su takođe bili: Mirsad Azemović, ministar za dijasporu, koji je istakao je važnost angažovanja dijaspore u ekonomskom razvoju zemlje i prezentovao konkretne korake koje Vlada Crne Gore preduzima kako bi olakšala njene investicije i poslovne inicijative; Ervin Ibrahimović, ministar vanjskih poslova , koji je naglasio ulogu diplomatije u jačanju ekonomskih veza sa dijasporom, kao i značaj saradnje sa međunarodnim partnerima za kreiranje povoljnog poslovnog okruženja; Luka Đukanović, glavni menadžer Glavnog grada, koji je predstavio projekte i investicione mogućnosti u Podgorici, naglašavajući njen potencijal kao atraktivne destinacije za investicije dijaspore; Tihomir Dragaš, predsjednik Upravnog odbora Air Montenegro i predstavnik dijaspore, govorio je o Aviokompanijama kao ključnom faktoru za ekonomski razvoj te perspektivama i ulozi dijaspore, dok je Martin Russel, ekspert iz IOM Montenegro, istakao angažman dijaspore kao nacionalni i globalni resurs Crne Gore za razvoj.



Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.