Društvo

Lazine- osam decenija od strijeljanja 52 mladih antifašista

(15 riječi)

U noći između 22.i 23.jula 1944.godine u osvit slobode na Lazinama, mjestu pored Danilovgrada  četnici su strijeljali 52 mladih iz Danilovgrada i okolnih sela.Prije toga četnici  su izvršili veliku raciju i uhapsili više od 200 mladih iz ovog kraja i poslije mučenja  izdvojili su 29 mladiča i 23 djevojke, komuniste i skojevce  i strijelajli ih a više od polovina njih nije imala ni 20 godina.Opština Danilovgrad je tim povodom 1969.godine  donijela odluku da se Lazine na dan strijeljanja  proglase  mjestom tradicioalnog okupljanja mladih Crne Gore pod nazivom “Julske vatre mladih” i  da obilježava taj datum prigodim programom uz prisusustvo brojnih zvaničnika -državnika,članova porodica stradalih i građana.
Ove godine  opština Danilovgrad, večeras 22.jula u 20.časova organizue svečanu  Akademiju.
Na svečanosti će kako je najavljeno iz njene press službe  govor  održati predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, obratiće se i predstavnik potomaka strijelajnih Tanja Pavličić i predsjednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Grgurović. 
Proslavljeni glumac Vojislav Voja Brajović recitovaće prigodne stihove, a nastupiće horovi "Zahumlje", Nikšić  i JPU "Irena Radović", Danilovgrad, stoji u najavi. 
B.P.



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.