Ekonomija

Ispitali smo: Galaxy A35 5G

Pristupačan, ali visoko funkcionalan izbor u srednjoj klasi pametnih telefona

(15 riječi)

Galaxy A35 5G, Samsungov najnoviji uređaj u srednjoj klasi, predstavlja idealnu ravnotežu između performansi, dizajna i funkcionalnosti. Sa svojom elegantnom poleđinom od stakla i minimalističkim polikarbonatnim okvirom, ovo nije tipičan pametni telefon srednjeg cjenovnog razreda. Dimenzije od 161,7 x 78,0 x 8,2 mm pružaju udoban osjećaj u ruci, a zakrivljeni rubovi dodaju sofisticiran izgled koji podsjeća na premium seriju Galaxy S24.

Softverski, Galaxy A35 5G pokreće Android 14 sa Samsungovim One UI 6.1, pružajući intuitivno korisničko iskustvo sa bogatim mogućnostima prilagođavanja. Uz podršku za četiri velika ažuriranja operativnog sistema i petogodišnju podršku za sigurnosna ažuriranja, Samsung je osigurao dugoročnu upotrebljivost.

U pogledu performansi, uređaj je opremljen potentnim čipsetom koji omogućava glatko izvršavanje svakodnevnih zadataka i povremeno igranje igara. Uz opcije memorije od 6 GB RAM-a i 128 GB ROM-a ili 8 GB RAM-a i 256 GB ROM-a, uz podršku za microSD karticu, korisnici imaju dovoljno prostora za skladištenje i brzo obavljanje više zadataka istovremeno.

Jedna od najvećih prednosti Galaxy A35 5G je njegov kamerički set. Glavna kamera od 50 MP pruža izuzetne fotografije, posebno u slabim svjetlosnim uvjetima zahvaljujući poboljšanoj HDR tehnologiji. Ultra-širokokutna i makro kamera dopunjuju fotografije raznovrsnim perspektivama i detaljima, dok selfie kamera nudi jasne portrete bez izraženih nedostataka.



Za korisnike koji cijene autonomiju, baterija od 5000 mAh osigurava izdržljivost od dva dana uz prosječno korištenje. Iako podržava brzo punjenje do 25 W, što je manje od nekih konkurentskih modela, Galaxy A35 5G nadoknađuje to izvrsnom trajnošću baterije.

Ukratko, Galaxy A35 5G se ističe kao pristupačan, ali visoko funkcionalan izbor u srednjoj klasi pametnih telefona, savršen za korisnike koji traže moderan dizajn, snažne performanse i vrhunsko iskustvo fotografiranja. Detaljniju recenziju ovog uređaja možete pronaći u nastavku teksta.

Galaxy A35 5G je uređaj koji se nalazi u zlatnoj sredini, između najboljeg i najkvalitetnijeg u srednjoj klasi.

Što je ono po čemu se ističe Galaxy A35? Zašto se isplati kupiti ovaj uređaj i što je ono što bi vas, kao standardnog korisnika, moglo najviše privući kod ovog pametnog telefona? Odgovore na ova pitanja saznat ćete u recenziji koja slijedi u nastavku.

Samsung je uključio poleđinu od stakla, što znači da uređaj nije cijeli izrađen od polikarbonata kao što je bio slučaj do ove godine.  Okvir telefona i dalje je izrađen od polikarbonata, ali to se gotovo i ne vidi, pogotovo ne na prvi pogled. Kada ga i uzmete u ruku nećete imati dojam kao da se radi o nekom cjenovno pristupačnom pametnom telefonu, jer Galaxy A35 5G niti izgleda kao neki cjenovno pristupačan niti ostavlja takav utisak, što je naravno veliki plus, pogotovo ako vam je izgled jako bitan kod kupovine pametnog telefona.

Što se tiče veličine, one se nijesu promijenile u odnosu na prošlogodišnje, što znači da je uređaj dimenzija 161,7 x 78,0 x 8,2 mm. Oblik telefona je ravan sa svih strana, zakrivljenih rubova, te tri izbočene zadnje kamere, koje po mom mišljenju ne strče previše. Sve u svemu, što se izgleda tiče, Galaxy A35 5G dosta je sličan Galaxyju S24, što je uobičajeno za ovakve telefone, budući da Samsung želi da svi njegovi pametni telefoni budu sličniji vodećoj seriji.

Softver

Samsung je na Galaxy A35 5G instalirao Googleov operativni sistem Android 14, uz  One UI 6.1. Ovo će vam pružiti jedno od najljepših Android iskustava s vrlo bogatim brojem obilježja. Uređaj će osim toga dobijati sigurnosna ažuriranja pet godina, ali će osim toga imati pravo i na četiri nova velika ažuriranja samog operativnog sistema, što je naravno odlična stvar.

Galaxy A35 5G dolazi s određenim brojem unaprijed instaliranih aplikacija, koje se ipak mogu deinstalirati. Samsungov One UI 6.1 dobro je uglađen i ugodan za korištenje. Postoje korisne mogućnosti, kao što su widgeti za zaključani ekran koji mogu omogućiti jednostavan pristup informacijama, uz uvijek uključen ekran koji ih čini još korisnijima.

Tu su i neke prilično korisne pomoćne mogućnosti, kao što je Quick Share, što je jednostavan način za prenos datoteka između Android uređaja i Windows računara i laptopova.

Što se grafičkih mogućnosti tiče, ne može se reći da je uređaj namijenjen za igranje igara, no to ne znači da nećete na primjer, moći odigrati koji sat Call of Duty Mobilea na njemu. Zahvaljujući vrlo potentnom sistemu na čipu to neće biti problem, iako će se pametni telefon umjereno zagrijati nakon otprilike 40-ak minuta igranja.

Što se radne memorije i memorije za snimanje tiče, Galaxy A35 nudi dva rješenja: 6 GB RAM i 128 GB ROM i 8 GB radne memorije plus 256 GB memorije za snimanje, plus podršku za microSD karticu.

Kamere

Samsung je nadogradio glavnu kameru, koja i dalje rezolucije od 50 MP, ali sada ima drugačiji senzor, što jednostavno rezultira fotografijama i videozapisima boljeg kvaliteta. Ultra-širokokutna kamera od 8 MP i makro kamera od 5 MP ostaju nepromijenjene sa prošlogodišnjeg modela.

Ono što treba imati na umu jest to da, iako je glavna kamera od 50 MP, fotografije koje snima su postavljene na 12.5MP. To je zato što telefon koristi mogućnost ”pixel binninga” ili ”zbijanja tačkica na fotografiji”, što u osnovi znači stvaranje većih tačkica od manjih, gdje je glavna prednost hvatanje više svijetla. Postoji način rada od 50 MP ako želite koristiti punu rezoluciju glavne kamere, ali imajte na umu da će vam za adekvatnu kvalitetu fotografija za ovakvu rezoluciju trebati bolje osvjetljenje.



Ne bih pretjerala ako bih rekla da je Galaxy A35 5G jedan od najboljih cjenovno pristupačnih pametnih telefona za fotografisanje. Razlog za ovo leži u njegovom sisetemu kamera. Fotografije izgledaju čisto, bez pretjeranog izoštravanja. Boje su žive i živopisne, ali nisu prezasićene, što znači da je Samsung malo ublažio osjećaj prezasićenosti kod ovogodišnjih modela.

Ono što se više ističe i što je vjerojatno i jedna od najvažnijih nadogradnji u vezi mogućnosti kamera, je poboljšana HDR verzija. Nivo detalja u područjima sa sjenkama daleko je viša, što doprinosi kvalitetu prikaza. Naravno, u ekstremnim situacijama, ultra-širokokutna kamera ne može parirati dinamičkom rasponu glavne, ali je i dalje impresivna za ovu cjenovnu kategoriju.

Verzija kamere modela A35 5G pri slabom osvjetljenju je najbolja u klasi. Detalja ima jako puno, redukcija šuma je napravljena na način da se očuva oštrina, a boje izgledaju dobro zastupljene. Portretni način takođe izgleda prilično dobro, dovoljno precizno izrezujući ljudski subjekt iz pozadine. Zamućena pozadina ipak je pomalo nerealna. Selfie kamera također radi prilično dobro, bez nekih nedostataka.

Baterija i vijek trajanja

U Samsungovoj višoj klasi poželjna je i baterija od 5000 mAh. Zahvaljujući procesorima koji štede energiju, baterija s ovakvim kapacitetom prolazi vrlo dobro i kod modela srednjeg razreda, kao što je Galaxy A35. No, ono što mi je žao i za što smatram da je jedan osjetan nedostatak kada se govori o bateriji, su mogućnosti punjenja. Baterija koja se nalazi na ovom uređaju podržava brzo punjenje samo do 25 W, što je  dosta sporo.

Ipak, ako tražite telefon s dugim vijekom trajanja baterije, Galaxy A35 je dobar izbor. Testiranja su pokazala da baterija može izdržati čak i tajnost od dva dana, što je potvrdio PC Mark test. Unutar njega, telefon izdržao 13,5 sati uz simulirano korištenje.

N.Kovačević 

 



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.