Društvo

NOVA PROVOKACIJA „POMIRITELJA“ MANDIĆA: Predsjednik Skupštine ambasadoru Izraela poklonio uramljenu grafiku „Acine kapele“ na Lovćenu

(15 riječi)

IBAR dođe i prođe, a predsjednik Skupštine Andrija Mandić se polako, ali sigurno vraća na fabrička podešavanja. Nakon isticanja narodne zastave Srbije u kabinetu, osmišljavanja rezolucije o Jasenovcu i drugih provokacija, juče je ambasadoru Izraela u Crnoj Gori Jahelu Vilanu, koga je u ugostio u svom kabinetu, poklonio uramljenu grafiku kapele na Lovćenu.

Nije dugo trebalo predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću da napravi novu provokaciju. Nekolika mjeseci je, u periodu iščekivanja IBAR-a, tihovao da bi odmah nakon toga inicirao rezoluciju o Jasenovcu, koja je izazvala oštru reakciju Hrvatske i Evropske unije. Juče je dolio ulje na vatru poklonom izraelskom ambasadoru.

Za Vilana koji je juče bio u oproštajnoj posjeti, Mandić je pripremio „prigodan“ poklon – uramljenu grafiku sa jasnom unutrašnje političkom konotacijom. Prema fotografiji susreta poklon ne predstavlja originalnu Njegoševu kapelu, već objekat koji je „obnovljen“ između dva svjetska rata, poznat kao „Acina kapela“ po tadašnjem kralju Jugoslavije Aleksandru Karađorđeviću.

Da bi provokacija bila veća pomenutu grafiku je poklonio baš u godini u kojoj se navršava pola vijeka od otvaranja Njegoševog mauzoleja na Lovćenu, djelo čuvenog hrvatskog i jugoslovenskog vajara Ivana Meštrovića.

Nije nužno biti pretjerano politički bistar za zaključak da Mandić dijeli narativ predstavnika srpske crkve Joanikija, koji odavno već gura priču da će na Lovćen biti „vraćena“ „Acina kapela“.

„Mi ćemo se držati njegoševskog amaneta koji nam je ostavio blaženopočivši Mitropolit Amfilohije da vratimo kapelu na Lovćen, da u nju sahranimo kosti Njegoševe“, rekao je Joanikije u jednom intervju prije godinu dana.

Očigledno da Mandić i ovakvim poklonom pokazuje koje su njegove stvarne namjere i da će po svaku cijenu učiniti da udovolji željama, pa i ovoj da se na Lovćen „vrati“ „Acina kapela“.



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.