Ekonomija

Guvernerka Radović na godišnjem sastanku Banke za međunarodna poravnanja

(15 riječi)

Guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović prisustvovala je godišnjem generalnom sastanku Banke za međunarodna poravnanja (Bank for International Settlements - BIS), koji je 29. i 30. juna održan u Bazelu.

 

Na godišnjem sastanku BIS-a, kome su prisustvovali guverneri centralnih banaka iz 93 zemlje svijeta, kao i najistaknutiji predstavnici međunarodne finansijske zajednice, razmatrani su glavni zaključci godišnjeg ekonomskog izvještaja BIS-a, https://www.bis.org/publ/arpdf/ar2024e.pdf, te aktuelne teme, poput inflacije, makroprudencionih mjera, inovacija, kao i prednosti i rizika upotrebe vještačke inteligencije u finansijskom sektoru, saopšteno je iz CBCG.

 

Godišnji sastanak je počeo uvodnim izlaganjem generalnog direktora BIS-a, Agustina Karstensa, u kome se osvrnuo na izazove sa kojima su se suočavale centralne banke u prethodnom periodu, kao i na predstojeće zadatke pred kreatorima monetarne politike. U tom kontekstu, posebno je naglašeno da je nezavisnost centralnih banaka ključna za finansijsku stabilnost i efikasnost politika na globalnom nivou.

 

U nastaku se diskutovalo o iskustvima pojedinačnih centralnih banaka kada su u pitanju nacionalni sistemi plaćanja, te o mogućnostima intenziviranja međunarodne saradnje u cilju obezbijeđivanja efikasnijih i bezbjednijih prekograničnih plaćanja. Razmjena iskustava i znanja među zemljama i usvajanje novih tehnologija, uz stogo vođenje računa o implementaciji najviših standarda bezbjednosti, osiguraće postizanje zajedničkog cilja, a to su moderna, bezbjedna i efikasna prekogranična plaćanja, zaključeno je na sastanku

 

Poseban fokus stavljen je na Innovation Hub BIS-a, koji predstavlja inicijativu usmjerenu na podsticanje inovacija i tehnoloških napredaka u okviru globalnog finansijskog sistema.

 

Tokom boravka u Bazelu, guvernerka Radović je, pored bilateralnih sastanaka sa guvernerima i guvernerkama EU i regiona, razgovarala i sa drugim visokim zvaničnicima prisutnih institucija. Guvernerka Radović je na sastancima prezentovala rezultate rada CBCG, a posebno intenzivne aktivnosti na unapređenju regulatornog okvira i modernizaciji platnih sistema, kao i aktivnosti na priključenju Crne Gore SEPA, što će, kroz snižavanje transakcionih troškova, unaprijediti standard građana i poslovanje privrede.

 

BIS je najstarija međunarodna finansijska organizacija, osnovana 1930. godine, a njena glavna uloga je da podstiče međunarodnu monetarnu i finansijsku saradnju između centralnih banaka i posreduje u finansijskim transakcijama.

 

 

 

 

 



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.