Ekonomija

Vladimir Lučić: Prepoznaju nas kao lidera na Zapadnom Balkanu

(15 riječi)

 5G i vještačka inteligencija biće nedjeljive i promijeniće naš svijet, i naš život na bolje, jer je riječ o četvrtoj industrijskoj revoluciji. A kompanije koje već sada ne počnu da da analiziraju kako da ih koriste u poslovanju, mogu da zakasne u razvoju  - ocijenio je Vladimir Lučić, generalni direktor Telekom Srbija grupacije.

On je, nakon što je Mtel, ćerka kompanijaTelekom grupacije pokrenuo 5G mrežu u Crnoj Gori, kazao da im je cilj da pokriju čitavu Crnu Goru što kvalitetnijom 5G mrežom. 

Imajući u vidu da su partneri sa najbrže rastućom 5G mrežom na svijetu, Vodafonom, koja već ima izuzetno iskustvo u praktičnoj primjeni digitalnih servisa, Lučić se nada  da će vrlo brzo i u Crnoj Gori implementirati određeni broj praktičnih servisa, gdje će građani vidjeti i praktičnu primjenu 5G mreže u svakodnevnom životu, a ne samo kroz ubrzani internet, i ocijenio da je praktično riječ o četvrtoj industrijskoj revoluciji., saopštio je Mediabiro.

 

 -5 G mreža će promijeniti naše živote, definitivno na bolje.  5G mreža će u narednih 10 godina, zajedno sa vještačkom inteligencijom, potpuno promijeniti naše živote. Zato je veoma bitno, i naša je namjera, da pokrijemo što kvalitetnije čitavu Crnu Goru što kvalitetnjom 5 G mrežom.

 Zato svi treba da budu svjesni - upravo se zato i kaže četvrta industrijska revolucija, Imali smo tri industrijske revolucije, sada je četvrta. Doći će do radikalne primjene u svim industrijskim granama, i mislim da firme koje već sada ne vide i ne počnu da analiziraju kako mogu da poboljašaju poslovanje - vještačkom inteligencijom zajedno sa 5G-om, ako već sad ne krenu da to primjenjuju - mogu da zakasne u razvoju – kazao je Lučić.

On je podsjetio da u Mtelu i Telekomu Srbija izuzetno rade na razvoju vještačke inteligencije u regionu, i jedini imaju Fond za finansiranje startupa.

-

Lučić je rekao i da su najveći operater na Zapadnom Balkanu, i najavio da će u Srbiji 5G mrežu pustiti sljedeće godine, a 2026. i u BiH, te da sada imaju 5G mrežu u Crnoj Gori, Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

 

 

U julu Mtel slavi 17. rođendan u Crnoj Gori.  Kako gledate na ukupne rezultate i razvojni put kompanije, tokom prethodnih godina?

 

Moram biti ponosam, jer sam u Crnoj Gori od 2006, kada je raspisan tender za treću licencu, i dopao me je zadatak da vodim taj prvi dio, dobijanje licenci, i kroz projekat, kao inžinjer, koji je nešto „stavio na papir“...

Sada, poslije ovoliko godina, koliko se Mtel razvio, moram kazati da sam ponosan, jer je Mtel uradio nešto što je u principu smatrano nemogućim - da dođe na zasićeno tržište mobilne telefonije, a došli smo kao treći operater kada je već bilo 100 odsto penetracije; i na zasićeno tržište interneta i televizije - i ne samo što smo sada broj 1, nego smo izgradnjom optičke mreže postavili Crnu Goru u red najrazvijenijih evropskih zemalja  po broju optičkih priključaka i po kilometrima optike po broju stanovnika, i to isto planiramo i sa 5G-om. 

Kao što smo bili nosioci razvoja optičkog interneta, vjerujte, bićemo još više nosioci razvoja 5G interneta i 5G tehnologije i vještačke inteligencije na čitavom Zapadnom Balkanu, jer mi imamo ambiciozne planove, i ove godine  se širimo i na američko tržište. 

Kao grupa ćemo poslovati faktički kao mobilni 5G operator na tržištima koja zajedno imaju preko pola milijarde stanovnika, i smatramo da time dodatno omogućavamo nekim malim kompanijama, koje budu imali neke servise, da ih automatski plasiramo u najrazvijenije zemlje, jer ćemo mi biti prisutni tamo i imati korisnike.

 

 

Možete li ocijeniti kvartalne rezultate kako Mtela na crnogorskom tržištu, i kako ste zadovojni kvartalnim rezultatom cijele Telekom grupe kojom rukovodite?

Već prošle godine smo došli do preko dvije milijarde eura prihoda, i milijardu eura operativnog profita. Prvi kvartal i u Telekomu Srbija,  i u svim našim ćerkama firmama je bolji za 10 odsto, tako da mi sada preskačemo tu magičnu cifru od dvije milijarde.

Još 2018, kada smo krenuli u intenzivni razvoj, imali smo 1,1 milijardu (prihoda), sada nam je cilj da dođemo do 3 milijarde eura prihoda, i potpuno sam ubijeđen da ćemo ići brže nego što je to  bilo  2021. i 2022, zato što smo sada poslujemo u mnogo više zemalja. 



2 Komentara

service provider Postavljeno 24-06-2024 12:00:22

The most charmed area, the profound sentimental gorges that inclined down the dark slopes (secured with thick dark grasses) make you frantic to stroke more difficult till the factor while you discharge yourself via an unparalleled swoon. You may actually recognize the Call Girls in Gurgaon howling for purchasing harder strokes and from the profound of soppy gaps an incessant strife might fume reliably. The robust wellspring might toss up moment with brief thick jeans and countless wild relaxing. The shifting rocks will make you the entire extra wild and unsightly whilst the sentimental gap throws up bubble water just like the thresher’s thrash.

Odgovori ⇾

sdfsadsasagdsd Postavljeno 24-06-2024 11:03:06

ntenzivni razvoj, imali smo 1,1 milijardu (prihoda),韓國奇力片官網 sada nam je cilj da dođemo do 3 milijarde eura犀利士官網 prihoda, i potpuno sam ubijeđen da ćemo ići brže nego što je to bilo 威爾剛 2021. i 2022, zato što smo sada poslujemo u mnogo više zemalja. 日本藤素

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.