Društvo

Nenad Jestrović za Meridian sport: Gol Engleskoj se pamti! Nemamo čemu da se nadamo ako ne osvojimo makar tri boda

(15 riječi)

Nenad Jestrović je poslednji igrač koji je, za sada, postigao gol protiv Engleske, a spada u red reprezentativaca koji su, zbog svoje forme i kvaliteta, morali da dobiju veću ulogu u sklopu nacionalnog tima tokom svoje igračke karijere.

Nenad je karijeru gradio tokom ’90-ih godina, a potpunu afirmaciju stiče u Francuskoj i Belgiji početkom novog milenijuma.

U sastav selekcije bivše državne zajednice, Srbije i Crne Gore, uvrstio ga je Dejan Savićević, današnji predsjednik FSCG koji je u paklenoj napadačkoj konkurenciji (Mijatović, Milošević, Kovačević, Kežman) pronašao ulogu i minute za napadača Anderlehta koji je nemilosrdno terorisao odbrane u belgijskom šampionatu.

Svoju dominaciju u Anderlehtu Jestrović je posebno demonstrirao u sezoni 2004/05. kada je sa 18 datih golova postao i prvi Srbin sa titulom najboljeg strijelca ovog šampionata. Deset godina kasnije istu titulu i u istom klubu ponijeće Aleksandar Mitrović.

Za reprezentaciju SCG debitovao je ljeta 2003. godine kada su “plavi” imali prijateljske mečeve sa Njemačkom i Engleskom. Upravo protiv Engleske je i postigao svoj reprezentativni prvijenac.

Kada se vratite u tu 2003. godinu, koja su Vam prva sjećanja na duel sa Engleskom?

Nenad Jestrović: “Imam divne uspomene. Selektor je bio Dejo Savićević, a predsjednik FSSCG današnji selektor Srbije Dragan Stojković. Ja sam debitovao u meču prije tog, protiv Njemačke 30. aprila, ali nisam uspio da postignem gol (poraz 1:0), međutim protiv Engleske jesam što predstavlja nezaboravni momenat za mene posebno u konkurenciji napadača koje je tada naša država, Srbija i Crna Gora, imala”.

Džerard, Lampard, Ferdinad, Bekam, Engleska je imala cijelu plejadu superstarova. Kako ste ih vi doživljavali na terenu?

Nenad Jestrović: “To je bila selekcija koja je zasluživala poštovanje, bez ikakve dileme. Toliko asova, toliko legendi na jednom mjestu, a nekako su stalno ispadali u četvrtfinalima velikih šampionata i nevjerovatno je da sve ove godine imaju samo jednu titulu prvaka svijeta iz 1966.godine. Naš problem, kao reprezentacije, što smo ukazivali i preveliko poštovanje prema njima. I mi smo imali veličine kao što su Mijatović, Mihajlović u timu, ali je u nekim mečevima zaista postojao preveliki respekt”.

Srbija otvara nastup na EURU baš protiv Engleske. Šta očekujete?

Nenad Jestrović: “U zadnja dva kontrolna meča “orlovi” su pokazali dva različita lica. Nakon jako loše utakmice protiv Austrije odigrali smo sjajno protiv Švedske i izvojevali tako ubjedljivu pobjedu. Više volim da gledam takvu, konkretniju, agresivniju Srbiju koja će se nadigravati sa protivnikom. Žao mi je što na startu igramo baš sa Engleskom. Bilo bi bolje da je u pitanju neka “slabija” reprezentacija, odnosno reprezentacija koja nema toliki renome, na otvaranju prvenstva, ali šta je tu je”.

Može li Srbija konačno proći u nokaut fazu poslije dvije brze eliminacije u grupnoj fazi Mundijala?

Nenad Jestrović: “Za razliku od Mundijala ovdje čak i četiri najbolje trećeplasirane selekcije idu dalje, što znači da su nam nekom prostom računicom potrebna tri boda za osminufinala. Ako ne možemo da osvojimo, da skupimo, tri boda nemamo šta da tražimo i nemamo čemu da se nadamo”.

Na koga “tipujete” da može postati novi/stari šampion Starog kontinenta, a ko može biti potencijalno iznenađenje turnira?

Nenad Jestrović: “Prije dva mjeseca isto pitanje mi je postavila moja ćerka. Rekao sam joj – Engleska! Djeluju najkompaktnije, fizički besprekorno spremni, ali i mimo toga baš nisu imali sreće. Prije četiri godine poslije penala poraženi su od Italije, pa onda i daleke 1996. kao domaćini ispali su u polufinalu…mislim da je došlo vrijeme da fortuna pogleda “Gordi Albion” poslije mnogo vremena. Što se iznenađenja tiče, neka to bude Srbija jer zaista mislim da imamo kvalitet da napravimo rezultat koji će zasjeniti Evropu”.

Nenad Jestrović je za reprezentaciju Srbije i Crne Gore (Srbija naslijedila kontinuitet rezultata, medalja, uspjeha svih ex republika) odigrao samo 12 utakmica, ali je uspio da postigne 5 golova. Bio je i član Crvene zvezde u sezoni 2007/08. kada je svoju klasu po ko zna koji put potvrdio time što je bio najbolji strijelac Super lige Srbije. Igračku karijeru okončao je (pre)rano 2009. godine u dresu Meca sa samo 33 godine.



Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.