Politika

Dok Kovačević „sije“ govor mržnje, tužilaštvo tihuje

(15 riječi)

ZASTRAŠUJUĆE PRIJETNJE CRNOGORCIMA: Predsjednik Opštine Nikšić u Grahovu poručio – „sa onima koji nam nijesu braća, postupaćemo kao sa Turcima“, osude stigle od uglednih istoričara, političara, javnosti

Dok Kovačević „sije“ govor mržnje, tužilaštvo tihuje

Rade Vujović kaže da su izjave mržnje vrlo opasne, ali, nažalost, nedostaju institucije, pa i tužilaštvo. Dragutin Papović istakao je da je najvažnije da li će se verbalne osude PES-a i Ure zaustaviti na tome ili će raskinuti koaliciju sa NSD, a, kako je naveo, ukoliko ostanu u koaliciji sa njima, isti su kao i NSD i Kovačević

Izjava Marka Kovačevića da će „sa onima koji im ne budu braća, postupati kao sa Turcima“ u stvari je spomenik beščašću. Ovo su samo nove vojvode-pioniri. Ovo je, što bi rekli Francuzi, deža-vu ili već viđeno – kazao je za Pobjedu Rade Vujović, predsjednik Udruženja profesora istorije Crne Gore, dok istoričar Dragutin Papović za Pobjedu kaže da je izjava za svaku osudu, ali je očekivana s obzirom na bjelaško-četničku ideologiju koju zastupaju Nova srpska demokratija i svi njeni funkcioneri.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević još jednom skandaloznom izjavom zaprepastio je javnost, poručujući na obilježavanju godišnjice bitke na Grahovcu i Spasovdana da će „sa onima koji im ne budu braća, postupati kao sa Turcima“.

On je, u prisustvu ambasadora Rusije u Crnoj Gori Vladislava Maslenikova i sveštenstva SPC, poslao zastrašujuće poruke – da će „biti strpljivi i čekati otvorenog srca i otvorenih ruku sa pitanjem jesmo li braća“, ali „ako neko neće da budemo braća i ako hoće više da liče na Turke, onda ćemo u budućnosti bogami sa njima kao prema Turcima postupati“.

Uslijedile su najoštrije osude političke i društvene javnosti, nakon kojih je Kovačević, umjesto izvinjenja, juče pokušao da se opravda – da je u Grahovu govorio o pomirenju, te da su „mračni centri moći potrošili nekoliko dana da iskonstruišu priču i da započnu medijsku hajku“. Tužilaštvo se do sada nije oglašavalo.

NEMA INSTITUCIJA

Rade Vujović kaže da je izjava Kovačevića posao za tužilaštvo, ali institucija nema.

– Ne znam zašto bi petovjekovno robovanje i frustraciju iskaljivali na braći. Mi neki koji smo vjekovima živjeli slobodno, danas volimo i poštujemo svoje nekadašnje prijatelje, posebno braću. Srećom, bez frustracije dižemo spomenik časti i poštenju crnogorskom, a čini mi se da izjava dotičnog gospodina i ne samo njegova, nego ih je mnogo u posljednje vrijeme, u stvari je spomenik beščašću, što u stvari govori da nas ima različitih na ovako malom prostoru – istakao je Vujović.

Prema njegovim riječima, posla za tužilaštvo ima mnogo, ali nedostaju institucije, pa neki ljudi, kako je istakao, daju sebi za pravo čak i da daju ovakve izjave.

– Nijesam pravnik, ali koliko mogu procijeniti, ovo je par ekselans posao za tužilaštvo. Izjave mržnje su vrlo opasne i rezultirale su svim i svačim na ovim prostorima, ali, nažalost, nedostaju institucije, pa i tužilaštvo. Pitam se imamo li institucije u mnogim segmentima društva, jer da ih imamo, ovakve stvari bi se sasjekle u korijenu i ne bi se dešavale kod pristojnih ljudi – kazao je Vujović.

Za njega, kako kaže, nije iznenađenje Kovačevićeva izjava.

– Nagledao sam se svega na ovim prostorima, od ratova u Bosni, tako da ovo su samo nove vojvode-pioniri. Ovo je, što bi rekli Francuzi, deža-vu ili već viđeno –kazao je Vujović.

Dragutin Papović istakao je da je najvažnije da li će se verbalne osude PES-a i Ure zaustaviti na tome ili će raskinuti koaliciju sa NSD.

– Ukoliko nakon ovoga i dalje ostanu u koaliciji sa njima, onda su isti kao i NSD i Marko Kovačević – poručio je Papović.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić poručio je da „kukavičke prijetnje građanskoj Crnoj Gori iz usta Marka Kovačevića, koje su svojstvene portparolima fašizma, zahtijevaju hitnu reakciju tužilaštva“.

– Trebalo bi da se utvrdi da li Kovačević prijeti ili ponovo „namješta sat“. Takva osoba ne zaslužuje da bude na čelu antifašističkog Nikšića – poručio je Nikolić.

Potpredsjednica DPS-a i poslanica Aleksandra Vuković-Kuč pozvala je tužilaštvo da hitno reaguje zbog Kovačevićeve izjave.

– Predśednik Marko Kovačević, politička zvijezda NSD-a, prijeti da će nas ,,razgoniti ko Turke na buljuke“, a njegov kadar nasrće na predśednika OO DPS Borisa Muratovića. Na Nikšić nam udarila strava šovinizma, zavela je svoju strahovladu, kleronacionalisti žele da sva Crna Gora bude sa njihovom nakaradnom ideologijom u skladu – kazala je Vuković-Kuč.

Poziva tužilaštvo na hitnu reakciju.

– Jer ovo verbalno nedjelo jeste priprema za nešto mnogo gore od toga – navela je.

Demokratska partija socijalista saopštila je da „novi sramni javni nastup predsjednika Opštine Nikšić i istaknutog člana Nove srpske demokratije Marka Kovačevića u kojem se Crnogorcima prijeti da će se sa njima obračunavati kao sa Turcima, očigledno je najbolja preporuka za najavljeni ulazak ove partije u Vladu“.

– U govoru mržnje Marka Kovačevića na Grahovcu sublimirana je sva suština velikosrpske politike i sklonost ka istorijskom revizionizmu. U samo nekoliko minuta njegovog govora obesmišljavaju se višemesječni napori funkcionera ove partije da sebe prikažu kao velike pomiritelje, na čijem čelu se nalazi ni manje ni više nego četnički vojvoda Andrija Mandić. Jasno je građanima Crne Gore da je Nova srpska demokratija pomiriteljska baš onoliko koliko je i njihov vođa dalaj lama. Ono što slijedi ulaskom NSD u Vladu pokazaće pravo lice sadašnje vladajuće većine – izazivanje destabilizacije i bespoštedno sluganstvo drugim državama i njihovim interesima – saopšteno je iz DPS-a.

Predsjednik SD-a Damir Šehović naveo je da „nesrećna izjava Kovačevića, umjesto ozbiljnijeg komentara, zaslužuje samo prezir i žaljenje“.

– Mudriji su s punim pravom davno kazali da mržnja nikada nije bila usmjerena prema drugima, budući da ona razara samo onoga ko je nosi. Od njega i njegovih šovinističkih poruka, kojima je inače sklon da zatrpava javni prostor, jedino će biti gore njegove kolege iz parlamentarne većine ukoliko ovu skandaloznu i ničim izazvanu izjavu prećute – navodi Šehović.

Poručio je da će primitivizam koji je s pravom zgrozio crnogorsku javnost, otvoriti oči i onima koji se još uvijek premišljaju da li da sa Kovačevićem i njemu sličnima uskoče u „evropsku“ vladu.

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković (SDP) poručio je Kovačeviću – da je sreće u ovoj državi, bio bi u zatvoru.

– Ti što prijetiš cijeloj građanskoj Crnoj Gori si sve ono što ova zemlja i ovaj narod nikada bili nijesu, šovinista i mrzitelj svih koji nijesu vjere, nacije ili jezika po tvojoj volji. Da je sreće u ovoj državi, sjutra bi bio u zatvoru, a ne na čelu antifašističkog i slobodarskog Nikšića – poručio je Đurašković.

Ura je saopštila da najoštrije osuđuje skandalozan i fašistički govor Kovačevića.

– Ovakav govor ne samo da je duboko uvredljiv, već i opasan, jer podstiče mržnju i netrpeljivost među građanima. U eri kada svi treba da budemo posvećeni budućnosti, jedinstvu i međusobnom poštovanju, ovakve izjave vraćaju nas u prošlost i ugrožavaju mir i stabilnost u našoj zemlji. Pozivamo nadležne institucije da hitno reaguju i preduzmu sve zakonom predviđene mjere protiv gradonačelnika Kovačevića zbog njegovih neodgovornih i zlonamjernih izjava. Urađeno je dovoljno štete kroz istoriju mržnjom i podjelama, i ne smijemo dozvoliti da se ovakve retorike ponavljaju – navodi se u saopštenju i apeluje na sve građane da čuvaju mir, međusobno poštovanje i uvažavanje. Samo zajedno, kao društvo koje njeguje toleranciju i solidarnost, možemo graditi bolju budućnost za sve nas – navode iz Ure.

Milivoje Karadžić iz PES-a naveo je da bi se „svaki elementarno pristojan čovjek postidio nakon odslušane izjave predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića koju je uputio na obilježavanju 166. godina od Grahovske bitke“. Nekad se, ističe, pita da li je moguće da u nečijim glavama i dalje žive ti relikti prošlosti, pa da neistomišljenike označavaju kao ‘Turke’ a političke relacije sa njima svode na nivo i odnos kakav smo imali sa Osmanskom imperijom“.

– Naše društvo godinama plaća previsoku cijenu govora mržnje, postalo je talac ovakvih i sličnih izjava koje zaglušuju javni prostor i unose tenzije u svakodnevni život – istakao je on.

Potomci Vuka Mićunovića najoštrije su osudili govor Kovačevića, u kojem pominje njihovog slavnog pretka.

– Želimo da podsjetimo Marka Kovačevića da je Vuk Mićunović znameniti crnogorski junak, vojvoda i jedan od najistaknutijih crnogorskih boraca. Vuk Mićunović je odigrao ključnu ulogu u pobjedi Crnogoraca nad osmanskom vojskom, što je doprinijelo daljoj stabilnosti i nezavisnosti Crne Gore – saopštili su.

Ističu da su kroz istoriju Mićunovići ostavili neizbrisiv trag svojim herojskim djelima, pokazavši nesalomivu volju i nesebičnu ljubav prema svom narodu, domovini i spremnost za odbranu pravde i slobode.

– I zato mu poručujemo neka ne uzima u svoja usta, iz kojih izbijaju fašizam i mržnja, slobodare i antifašiste kakvi su bili naši preci! Naša je moralna obaveza da vječno budemo na suprotnoj strani od strane na kojoj je šoviništa i mrzitelj svega crnogorskog – Marko K – zaključeno je u saopštenju.

PRIJETNJE

Marko Kovačević je u Grahovcu sa sveštenstvom SPC obilježio dan Vaznesenja Gospodnjeg (Spasovdan) i 166 godina od bitke na Grahovcu, a organizatori su bili Eparhija budimljansko-nikšićka, Parohija grahovska i Zavičajno udruženje „Stara Hercegovina.

Kovačević je tom prilikom poručio da ih „današnji dan uči“ da sve što rade vezuju za nebo.

– I prošle godine je neko pitao od ovih vlastodržaca bivših i njihovih pulena, kakve veze ima Spasovdan sa Grahovačkom bitkom. Eto, možete misliti koliko oni imaju veze sa ljudima koji su na Spasovdan pobijedili Turke u Grahovačkoj bici. To treba da vam bude pred očima, da su oni neznaveni i da njima nije otvoren put ka istini i da onda više liče na tuđina, nego na sebe – počeo je govor Kovačević.

Nastavio je pozivajući se na Njegoša.

– Što je Njegoš govorio: Zarobili su sebe u tuđina. A mi ćemo raditi na tome da se i oni sjete naše stare slave naših predaka da zajedno sa nama uznose Bogu molitvu, kao mi što smo je uznosili i kao što su je uznosili hrišćanski ratnici srpske vojske Crnogoraca i Hercegovaca prije 166 ljeta na ovom mjestu. Bićemo strpljivi, čekaćemo, uvijek otvorenog srca i otvorenih ruku, sa pitanjem jesmo li braća. Ako neko neće da budemo braća i ako hoće više da liče na Turke, onda ćemo u budućnosti bogami sa njima kao prema Turcima postupati – zaprijetio je Kovačević.

On je juče pokušao da opravda svoju skandaloznu izjavu, pa je saopštio da nije pominjao Crnogorce niti bilo koji drugi narod u Crnoj Gori u negativnom kontekstu.

– Turke sam pomenuo u kontekstu prošlosti i borbe koju su naši preci vodili prije svega da odbrane svoja ognjišta i da se oslobode od tadašnjeg jarma, a nikako u kontekstu današnjih Turaka i odnosa sa Turskom – rekao je Kovačević.

Naveo je da su „opet mračni centri moći morali da potroše nekoliko dana da iskonstruišu priču, pripreme kontekst onako kako im odgovara, da započnu medijsku halabuku i hajku“.

– U svemu tome najlakše je izabrati onoga ko je odavno postao meta takvih centara moći pa se onda ne mora dodatno voditi računa o istini, kontekstu, događaju koji se obilježava, onima koji u tom obilježavanju ometaju vjerske obrede i provociraju – napisao je Kovačević na svom Fejsbuk profilu.

Naveo je da nadležni organi ne vode računa o tome što u neposrednu blizinu puštaju lice koje je uputilo prijetnje njemu i njegovoj porodici.

– Koje je došlo iz dijaspore, a nije privedeno da se izjasni o prijetnjama koje mi je uputilo nego se dovodi na Grahovac da bude u mojoj neposrednoj blizini u kojoj možda i može ostvariti te prijetnje. Sve to je bilo i ostalo nevažno. Važno je samo dovesti sve u neki drugi kontekst kao i mnogo puta do sada. Namjere se svakako tiču nečega drugog i vrijeme će ih lako otkriti – rekao je Kovačević.

Dodao je i da se namjerno izostavlja u svim medijima ili se proglašava nebitnim to što je, kako kaže, akcenat stavio na potrebu za pomirenjem i na strpljenju da se to pomirenje ostvari.

– … Na otvorenom srcu i želji da budemo braća, ali sa jasnom naznakom da ćemo i dalje biti spremni da branimo naše svetinje od onih koji su već jednom pokušali da ih otuđe – rekao je Kovačević.

Milatović i Spajić osudili Kovačevićevu izjavu

– Osuđujem neodgovoran i zabrinjavajući narativ predsjednika Opštine Nikšić, Marka Kovačevića – napisao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na mreži „X“.

Apelovao je na javne funkcionere da svojim djelovanjem doprinesu jačanju tolerancije „u društvu i poštovanju međusobnih razlika“.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da su riječi predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića užasne i da za njih nema opravdanja.

– Najoštrije osuđujemo govor predsjednika Opštine Nikšić, koji smo mogli čuti na društvenim mrežama. Svi, a posebno mladi ljudi bi trebalo da budu okrenuti budućnosti i pomirenju. Pozivamo nadležne organe da utvrde sve činjenice i okolnosti – naveo je Spajić.

Poručio je da se nada da će izvinjenje i objašnjenje ubrzo uslijediti.

– Ali u svakom slučaju, užasna izjava za koju nema opravdanja – napisao je Spajić.

Fejzić: Predsjednik Opštine Nikšić završio sa Turcima, na redu su Crnogorci

– Gradonačelnik Nikšića je završio sa Turcima (čitaj: Turci, Bošnjaci, Albanci…), a sada su na red došli Crnogorci – reagovao je Rifat Fejzić, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Fejzić se obratio i Ambasadi Turske u Crnoj Gori.

– Dobro bi bilo da mu se idućeg Ramazana, na iftaru u organizaciji Ambasade, da riječ da nas tamo sve izvrijeđa i zaprijeti – dodao je Fejzić.

Evropski pokret, CEMI i NVO 35 MM: Podsticaj za izbijanje međunacionalnih sukoba

– Izražavamo bojazan da posljednji ispad nikšićkog gradonačelnika predstavlja dio osmišljene akcije političke destabilizacije Crne Gore i podsticaj za izbijanje međunacionalnih sukoba – navodi se u zajedničkom saopštenju Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) i NVO 35 MM. Te NVO zatražile su hitnu reakciju tužilaštva i ostavku Kovačevića.

Ističe se da poziv, odnosno najavu da će se vlast znati obračunati sa Crnogorcima, ukoliko ne prihvate ono što od njih očekuju Kovačević i njegovi politički mentori najavljuje radikalizaciju djelovanja Kovačevićeve partije, sve u cilju izazivanja međunacionalnih i međuvjerskih tenzija u Crnoj Gori.

– Ovaj ispad predstavlja kontinuitet najava koje stižu iz partija nekadašnjeg DF-a, a koje najavljuju podsticanje sukoba, sve u namjeri da se spriječi ubrzano učlanjenje Crne Gore u EU. U isti kontekst stavljamo i najavu uvođenja tzv. dvojnog državljanstva, neustavne promjene Ustava, a u cilju uvođenja stotina hiljada Vučićevih botova u birački spisak Crne Gore, ne bi li na taj način proruske partije došle do parlamentarne većine – navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, proruske partije pod snažnim pritiskom Vučića pokušavaju da pretvore izbore u Crnoj Gori nalik onima u Srbiji, a posebno u velikim gradovima gdje o pobjedi odlučuju botovi – birači iz susjednih zemalja koje Vučić uvozi po potrebi.

– Jasno je svima da bi ovakvi pokušaji prekrajanja biračkog tijela u Crnoj Gori doveli do teške destabilizacije, te pokretanja protesta. Pozivamo sve političke partije, nevladine organizacije i vjerske zajednice da osude govor mržnje, te pokušaje proruskih partija da političkom destabilizacijom zaustave brzo učlanjenje Crne Gore u EU. Potrebna je masovna reakcija građana Crne Gore da se kaže Ne progonu pripadnika drugih nacija i religija koji sprovodi jedan dio vlasti, a drugi ga toleriše. Potrebno je da spriječimo pokušaje zaustavljanja brzog učlanjenja Crne Gore u EU od proruskih i prosrpskih partija po nalogu Vučića – poručuju tri NVO.

Traže hitno izvinjenje Kovačevića koje će pratiti njegova ostavka na mjestu predsjednika Opštine Nikšić. Pozvali su Državno tužilaštvo da hitno reaguje i pokrene postupak protiv Kovačevića i svakog ko na sličan način postupa.

– Tražimo od koalicionih partnera Kovačevića u Nikšiću da, ako ne podnese ostavku u roku od 48 sati, uskrate mu povjerenje – dodaje se u saopštenju.

CGO: Tužilaštvo i Uprava policije da usmjere pažnju na Kovačevićev šovinizam, govor mržnje i fašizam

– Umjesto što pokazuje efikasnost u postupanju po krivičnim prijavama Marka Kovačevića protiv civilnih aktivista, medija i opozicije, Tužilaštvo i Uprava policije bi, za promjenu, morali usmjeriti pažnju na šovinizam, govor mržnje i fašizam Marka Kovačevića, koji, ohrabren nepostupanjem institucija, nastavlja da opasno podiže ljestvicu – poručio je Centar za građansko obrazovanje.

– CGO najoštrije osuđuje govor Kovačevića na Grahovcu. Za ovakve izjave najodgovorniji su nadležni organi koji ih tolerišu, ali i koalicioni partneri na lokalnom nivou koji nastavljaju da podržavaju vlast na čijem je čelu Kovačević – navodi CGO.

Dodaju da očekuju jasnu reakciju nadležnih u procesuiranju ovog slučaja, kao i Kovačevićevih koalicionih partnera, ali i visokih državnih funcionera, posebno predsjednika Skupštine koji se u cilju očuvanja multietničkog i multinacionalnog sklada u Crnoj Gori moraju ograditi od takvih izjava i nedvosmisleno ih osuditi.



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.