Ekonomija

Ako svaki građanin Crne Gore mjesečno da deset eura za domaće proizvode državi ostaje 60 miliona

(15 riječi)

Kada bi svaki građanin Crne Gore potrošio mjesečno 10 eura za kupovinu domaćih proizvoda u državi bi ostajalo 60 miliona godišnje. A da bi se stimulisala kupovina onog što se proizvede ovdje osmišljena je akcija “Limitirane cijene”.
Hilmo Franca, vlasnik jedne od najvećih mesnih industrija za Radio Crne Gore ocjenjuje da je to dobra aktivnost, ali bi je trebalo tokom sezone kratkoročno obustaviti, pustiti, kako kaže, slobodno formiranje cijene, pa je obnoviti u septembru. U Mljekari “Srna” navode da su ovom akcijom domaći proizvodi bolje pozicionirani u rafovima i da bi ova aktivnost mogla biti dobar uvod u kreiranje dugoročne strategije razvoja domaće proizvodnje.

Poznato je, da kupovinom domaćih proizvoda novac ostaje u Crnoj Gori, a podaci Privredne komore, koja je i kreirala promotivnu kampanju kaže, da ako kupimo samo deset eura uvezenih proizvoda u Crnoj Gori ostaje samo dva.

“Međutim, odabirom domaćih proizvoda iste vrijednosti ostaje čak osam eura. Ako svi potrošimo samo deset eura mjesečno birajući domaće proizvode u Crnoj Gori bi ostalo gotovo 60 miliona godišnje”, pokazuje analiza.

A da kupujemo domaće opredjeljenje potrošača mogla bi biti i akcija “Limitirane cijene”, pa se u trgovinama po sniženim cijenama mogu naći od 1. juna isključivo povrće, meso, mlijeko i prerađevine proizvedene u Crnoj Gori.

Do kraja mjeseca ograničene cijene važe za čajnu, stiješnjenu i goveđu šunku, pileća prsa, sudžuk, suvu slaninu.

Jedan od najvećih proizvođača mesa i prerađevina kod nas je industrija “Franca”. Vlasnik Hilmo Franca za naš Radio kaže da je to dobro osmišljena akcija, jer omogućava da kupci do 30. juna domaće proizvode mogu kupiti po povoljnijim cijenama.

“Smatram da je ovo jako dobra akcija, naročito za građane slabije kupovne moći. To što je ograničena do kraja mjeseca takođe je dobra stvar. Trebalo bi razmotriti da tokom sezone, jula i avgusta, budu slobodne cijene, a da se od septembra, kada roditelji spremaju djecu za školu, do Nove godine produži. Mislim da bi to bilo dobro, ”, poručio je Franca.

Nijesu sporne, ističe, on limitirane marže na mesne prerađevine, jer cilj akcije “Limitirane cijene” je da domaće proizvode učini vidljivijim u marketima.

“Mi možemo da se odreknemo te marže, posebno domaći proizvođači, jer ćemo mi dobiti kroz promociju, reklame, imaćemo razne benefite, povećaćemo posao i samim tim smanjiti neke izdatke za proizvodnju. Mi i sada imamo pozitivan trend u poslovanju u odnosu na isti period prošle godine. Mislim da je i to rezultat, u jednom segmentu, što su prostori veći u trgovinama, a domaći proizvodi prepoznatljiviji”, naveo je Franca.

U rafovima i niže cijene mlijeka i prerađevina. I to bijeli domaći sir, jogurt, mlijeko.

Zorka Šljukić, iz mljekare “Srna” da su antiinflatorne mjere pozitivne, naročito ako obezbjeđuju socijalnu stabilnost. Takođe, što su donijete u saradnji vlade, proizvođača i trgovina.

“Ono što je pozitivno je to što je domaća proizvodnja stavljena u prvi plan što je važno, kako zbog promocije, ali i stabilnosti domaće proizvodnje”, istakla je Šljukić.

Akcija “Limitirane cijene” doprinjela je, ocjenjuje izvršna direktorka mljekare, da domaći proizvodi budu vidljiviji u rafovima, ali je pored toga, važna i, napominje, komunikacija sa potrošačima.

“Što se tiče pozicija u marketima one se određuju na osnovu udjela u tržištu i domaći proizvodi su pozicionirani tako kako jesu. Neki su zadovoljni više, neki manje. Međutim, važno je istaći da akcija poput ove da se pozicija domaćih proizvođača pomjera na bolje”, kazala je Šljukić i dodala da očekuje da će buduće aktivnosti biti strateške, planske i doprinjeti da svi učesnici na tržištu budu zadovoljni, a trenutna akcija može biti dio dugoročne strategije.

Do kraja mjeseca ograničene su cijene za osnovne životne namirnice brašno, ulje, šećer, so, ali i na krompir, kupus, jabuke, cijelo pile, džem i jaja. Vlada je za realizaciju akcije kreirala poseban program podrške vrijedan tri miliona eura za domaću proizvodnju.

izvor; cdm0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.