Društvo

ODLUKA SUDA

Javnost ogorčena zbog smanjene kazne silovatelju

(15 riječi)

Odluka vijeća Apelacionog suda da se višestrukom silovatelju 15-godišnje djevojčice smanji kazna zatvora sa maksimalnih 15 na osam godina izazvala je ogorčenje javnosti.

Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Ovakvim ublažavanjem kazne samo se osnažuju silovatelji i počinioci krivicnih djela, poručuju pravnici.

Djeca, sa druge strane, na ovaj način ostaju potpuno nezaštićena od svih djela protiv polne slobode ističu u Udruženju "Roditelji". 

Maja Raičević iz Centra za ženska prava podsjetila je da u ovom slučaju ni prvostepeni, ni drugostepeni sud nisu pronašli nijednu olakšavajuću okolnost na strani izvršioca višestrukog silovanja 15-godišnje djevojčice.

"Dugotrajno je psihički zlostavljao, držeći je u stanju neprekidnog straha da će joj ubiti oca i majku i ostaviti bez posla", podsjetila je ona. 

Ovakvim presudama gdje se silovateljima ublažavaju kazne šalje se loša poruka da nam djeca nisu sigurna.

Kristina Mihailović iz Udruženja "Roditelji" kaže da su maloljetnici, odnosno djeca apsolutno nezaštićeni od svih djela protivpolne slobode.

"Mozda su čak i najmanje zaštićeni u odnosu na sve druge situacije koje im ugrožavaju prava da djeca. Oni koji se odluče za takvu vrstu djela neće biti sankcionisani, odnosno da će djeca i njihove porodice proći kroz dodatni pakao kroz koji prolaze kada odluče da prijave ovakve slučajeve", kazala je ona. 

Ovakva kaznena politika osnažuje nasilnike umjesto da ih odvaraća od takvih krivičnih djela, saglasni su i pravnici.

"Ako imamo kaznu koja je smanjena za skoro polovinu ne vidim zašto bi taj neko kad bi se našao na slobodi za tih osam godina pa ima mogućnost dobijanja trećine zbog dobro vladanja on će biti na slobodi za pet-šest godina i zašto ne bi počinio to krivično djelo kad je kaznena politika takva kakva je", kaže advokatica Snežana Mićanović Nikčević. 

Ostalo je i nejasno zašto je silovatelju djevojčice, čija je krivica utvrđena, prepolovljena zatvorska kazna. 

Povodom ovog slučaja oglasio se Apelacioni sud. Odluku su donijeli, kažu, na osnovu brižljive i svestrane analize spisa predmeta i na osnovu slobodnog sudijskog uvjerenja uskladu sa zakonom.

Tako će se okrivljeni koji je u zatvoru odležao pola kazne na slobodi naći već za četiri godine.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.