Politika

Nevenka Tromp: Mladić nije sam počinio genocid, on je eksponat srpske politike

(15 riječi)

Mladić nije sam počinio genocid, on je eksponat srpske politike koja je konsekventna kada je riječ o osvajanju novih teritorija – od prije, tokom, a, vidite po reakcijama na Mladićevu presudu, i nakon rata, ocijenila je bivša istražiteljka Haškog tribunala, profesorka Nevenka Tromp.

(Foto: Screenshot)

"Koliko god svi bili svjesni da je Mladić kriv za ono za šta mu je presuđeno, mora postojati oprez da ga ne demoniziramo tvrdeći da su ti zločini odraz njegove ličnosti, možda čak patologije. Mladić to nije napravio sam i ne smijemo ga gledati kao žrtvenog jarca. Srpska politika ni nakon rata ne priznaje odgovornost za ono što se desilo i ne odustaje od proširenja svojih granica na teritoriju Bosne i Hercegovine i Kosova. Vidimo da i u Crnoj Gori ta politika želi da povrati svoju dominaciju", kazala je Tromp, gostujući u emisiji “Znam da znaš” Gradskog radija.

To što ministar pravde ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić negira genocid u Srebrenici, kao i presude Haškog tribunala, za Tromp je civilizacijski poraz. 

“Posebno je porazno ako legalna vlast, izabrana na slobodnim izborima, to čini u ime svojih građana. Negacija genocida na državnom nivou je, u prvom redu, uvreda za svakog građanina Crne Gore”, smatra Tromp.

Ona podsjeća na svijetle primjere Njemačke i Holandije, koje su priznale svoju odgovornost za učešće u genocid, pri tom navodeći da je to priznanje moralna i istorijska dužnost.

"Njemačka i Holandija, sa jedne strane, i Crna Gora, sa druge, dva su svijeta. Jedan predstavlja civilizacijski pomak, a drugi vraćanje u mračna vremena", ističe Tromp.

Promjena paradigme na prostoru Balkana, nije moguća sve dok jedan nacion, srpski, ne prihvata presudu Haškog tribunala i osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića veliča kao heroja, smatra Tromp. 

"Države su formirane i priča o granicama ne bi trebalo da bude dominantna. Treba stvarati novi društveni ugovor, koji će biti socijaldemokratski ili liberalan, i koji će brinuti o socijalnim i ekonomskim potrebama građana. To je nemoguće jer političke partije i dalje imaju dominantno nacionalni predznak i stalno govore o granicama i neprijateljima koji prijete državi. Društvena emancipacija i zaokret od nacionalističke paradigme mora doći od građana. Društva na Balkanu nemaju dovoljno kapaciteta za tu emancipaciju jer su zaokupljena podjelom svijeta na "naše" i "njihove" i nacionalističkom agendom", zaključuje Tromp.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.