Društvo

LUSTRACIJA ILI ČIN ČIŠĆENJA GRIJEHA

KO RASPIRUJE PODJELE U CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI

(15 riječi)

Drage građanke i građani u Crnoj Gori i dijaspori!

Vama se obraćam da vas upozorim na propast koja se sprema u našoj državi Crnoj Gori, državi mučenika i heroja, poznatoj širom svijeta po veličini žrtava za pravo, čast, izvorno hrišćansko pravoslavlje i slobodu svoje otadžbine. Kad se ginulo za te uzvišene ideale, niko se nije pitao ko je kakve vjere ili nacije. Svi su vjerovali u jedan zajednički žrtveni  oltar koji su vjekovima gradili heroji pali za odbranu prava na dostojanstveni život, na ljudsko postojanje i smisao čovjekove egzistencije na našem dijelu brdovitog Balkana.

            Sveti Petar Cetinjski tražio je da su naša vrata slobode „svakom  koji slobodu ište,  otvorena... I to neka vi je amanet... A to je preko svega naša prava hrišćanska dužnost, ostavljena od Hrista Spasitelja...“

            Mi, u svojoj naivnosti, časti i poštenju, otvorismo vrata čak i onima koji to nikad nijesu zaslužili. Čak i one čije su mentalne i fizičke sposobnosti bile skromne. Pružismo im priliku da postanu ravnopravni članovi naše Crkve i da napreduju u svješteničkoj službi. Praktično smo ih izvukli iz nezadovoljstva, revoltiranosti,  neraspoloženja, ośećanja beskorisnosti, nesigurnosti, straha i zbunjenosti. Ubijedismo ih da su vrijedni naše pažnje i pomoći, a na kraju ih osposobismo za svoj novi položaj u našoj zajednici. Bila je to značajna pobjeda našega rada, truda i napora da osmislimo život nekad nesigurnog čovjeka, kojem je najzad omogućeno da ostvari svoje lično ja. Crkva koja tako radi, podstiče i razvija vrline kod svojih vjernika i svještenika, usvaja  apostolska obilježja, ispoljava duhovnu prirodu, svetost i hrišćansku svijest. Dakle, dobija sva obilježja Božje crkve. Ali kod jednog broja vjernika i svještenika javila se zloupotreba izvornog humanističkog hrišćanstva radi prevage nekih sebičnih ličnih ciljeva. Zbog njih postaju sve više udaljeni od tradicionalnog hrišćanstva, umjesto kojega ruše zajednicu koja ih je uzdigla iz običnosti u sami vrh Crkve. Njihovo djelovanje postaje nehrišćansko i štetno za Crkvu kojoj su pripadali. Takvim ponašanjem prave velike korake unazad i dolaze u oštar sukob sa Božjim zakonom. Sve što rade u izrazitoj je suprotnosti sa ljudskim pravilima uobičajenog ponašanja i Božjim zapovijestima.

 

 

 

 

 

Žalosno je što smatraju da se samo oni ponašaju u skladu sa etikom. Počinju da prave mitove od sebe. Samoproglašavaju se za izmišljene crkvene poglavare bez ikakvog pravnog osnova, lažno se predstavljaju u zemlji i inostranstvu, zamišljaju da smovoljno i prtivzakonito mogu raditi sve što požele, prave falsifikate, zloupotrebljavaju pečat i štambilj crkve koja ih je raščinila i za sva vremena isključila iz svojih redova, prave skandale, potpisuju međunarodne ugovore sa drugim vjerskim zajednicama, igraju ulogu predstavnika i zastupnika  CPC  prilikom pośeta stranim državama, rukopolože svještenike u viši čin protivkanonski i tako dalje. Riječ je o nekadašnjem vikarnom episkopu iz Nikšića Bojanu Bojoviću čije je ponašanje, sa manjom grupom istomišljenika, lišeno svakog zdravorazumskog smisla, a pored toga raspiruje nove podjele u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Ovakvi odmetnici od Hristove crkve ne mogu služiti ostvarenju Božjeg plana jer su izgubili Njegovu milost. Njima je Bog oduzeo svaku moć i pravo zato što žive protivno Božjem zakonu. Oni stavljaju sebe u istu ravan sa Bogom. Onaj ko je istinski prosvijetljen vjerom,  ko pośeduje visoki stepen duhovne zrelosti,  ko živi s Bogom i u Bogu, ne rješava probleme nasiljem i urušavanjem jedinstva Hristove crkve. Pravno nasilje je postalo Bojovićeva pokretačka snaga i pravosuđe države Crne Gore mora već jednom stati na put bezakonju monaha Bojana Bojovića.

Svještenici koje je Bojović zaveo i poveo za sobom imaju priliku da se pokaju i vrate pravim, izvornim hrišćanskim vrijednostima, Hristovoj crkvi i pomire sa Bogom.

Cetinje, 09.04.2024.                                                                          

Arhiepiskop Cetinjski i

Mitropolit Crnogorski

†  M I H A I L O

 



3 Komentara

Laik Postavljeno 09-04-2024 22:03:44

Dragi Mihailo , zelim da obavijestite crnogorsku javnost , zasto , kako , po cijem nalogu i za koji cilj ste polomili kapelu Sv.Antonija Abramovica u vladicanskom domu na Grudi ? Kome ste dali i dje su zavrsile relikvije iz istorijske kapele u kojoj su vrsena prva krstenja i prva vjencanja u obnovljenoj CPC ?

Odgovori ⇾

śedok Postavljeno 09-04-2024 16:10:32

Bezbožnici, prevaranti, lažovi, lopovi, uzurpatori Svete CPC, vrćite novac koji pokradoste od obmanutog naroda i predobre crnogorske dijaspore. I gubite se više iz naših života podli kriminalci, spremni na svaku gadost.

Odgovori ⇾

Mikele Postavljeno 09-04-2024 15:35:16

Ti si CPC već srozao , a da živiš sa Bogom i u Bogu to vidimo , kada si zadnji put išao u crkvu Dedeiću ? Samo računi, pečati ....i naravno donacije to ti je samo u glavi .Imaš li još koga da ti nije stambeno riješen od Dedeića , prvi saradnik ti je sada onaj što mu ,,pruži ruku na saučešće,,Ko je tebe poznavao ni pakao mu neće teško pasti !

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.