CG u srcu

Одговор Савјета Архиепископије которско - приморске (ЦПЦ) на неутемељено реаговање у име Митрополита Михаила

(15 riječi)

Архиепископија которско - приморска (ЦПЦ) је принуђена реаговати на текст под насловом "Реаговање на писање Побједе" од 6. IV 2024. који је објављен на "Црногорском порталу", у којем се износе нетачни подаци који наносе штету Црногорској Православној Цркви. У поменутом тексту уочавамо покушај подривања позиције и кредибилитета госпође Александре Шофранац, председнице Православне црквене општине Бар, који очигледно има тенденцију опструкције пројекта добијања земљишта и изградње саборне цркве ЦПЦ у Бару.

Прије свега, морамо рећи да је госпођа Шофранац особа од повјерења и да у њеним активностима не видимо ништа лоше. Напротив, радује нас њена иницијатива везана за градњу саборне цркве у Бару. Та иницијатива има потенцијал да пробуди Црногорску Православну Цркву и њене вјернике из дугогодишње неактивности у циљу њеног развоја и јачања.

Како су по члану 34. Устава ЦПЦ, Православне црквене општине за своју дјелатност одговорне Савјету Епископије и  извршавају наредбе и одлуке надлежнога епископа, те храмови, капеле и друга здања у Православној црквеној општини изграђују се, обнављају или поправљају по благослову епископа, напомињемо Госпођа Шофранац не „сматра“  већ је за своје активности добила благослов и одобрење да заступа и предузима све радње пред општинским и државним институцијама везано за добијање земљишта за изградњу Саборне цркве и парохијског дома ЦПЦ, како од надлежног Архиепископа которско - приморског, Г. + Симеона, тако и од Поглавара Црногорске Православне Цркве, АЕМ, Г. Г. + Михаила, у писаној форми.

Од спорних детаља у предметном реаговању, издвајамо и сљедећа три:

1. У тексту се износи тврдња да Црногорска Православна Црква, председнику општине Бар, господину Раичевићу није предала званичан захтјев у марту 2022. године, за додјелу земљишта у Бару, што није тачно. Поред напомене да је подношење тог захтјева медијски испраћено (без икаквог деманта ЦПЦ) у прилогу достављамо захтјев који је Митрополит Михаило упутио господину Раичевићу, 1. III 2022.

2. У тексту се помиње и да ће се наредне седмице заказати нови састанак са председником општине Бар. Архиепископија которско - приморска сматра да је такав састанак очекиван обзиром да је Госпођа Шофранац званично упутила захтјев за тај састанак 3. IV 2024. године, те наглашавамо да се он не може одржати без присуства председнице Православне црквене општине Бар као овлашћеног лица за засупање и у захтјеву предложених чланова Одбора Православне црквене општине, а Митрополит Михаило би, као Поглавар Цркве, својим присуством на том састанку почаствовао овај Одбор, али састанку не могу присуствовати и друга лица која за то нијесу овлашћена од надлежне Архиепископије.

3. Аутор реаговања каже да наводи госпође Шофранац нијесу провјерени код "друге стране". Питамо се која је то друга страна и да ли у овом залагању Православне црквене општине Бар за добробит ЦПЦ и њених црногорских православних вјерника постоје двије стране, јер ми видимо само јединствену ЦПЦ?!

Једно у чему се слажемо са наводима у тексту је да ће након добијања земљишта и почетка изградње Саборне цркве и парохијског дома ЦПЦ у Бару, уговоре за које налажу Закони државе Црне Горе и Устав ЦПЦ, потписати надлежни Архиепископ которско - приморски Г. + Симеон или Архиепископ Цетињски и Митрополит Црногорски Г. Г. + Михаило.

Госпођу Шофранац не сматрамо нестрпљивом већ напротив, а стрпљива је колико и остали Црногорци и Црногорке који пуни вијек чекају рјешавање црногорског црквеног питања. Неспоразуме очигледно уносе аутор или аутори спорног текста, које позивамо да одустану од тога, макар из поштовања према Часном посту, који је у току. Немамо обичај у току поста полемисати са јавним и тајним неистомишљеницима, али овог пута смо се морали огласити.

Позивамо све добронамјерне људе да пруже подршку госпођи Шофранац у њеном племенитом пројекту, како јој је и сам Митрополит  Михаило пожелио у датом одобрењу: „Нека овај подухват госпође Шофранац и Православне црквене општине Бар буде успјешан, на радост Барана и свих Црногораца.“ Зато изражавамо сумњу да је Митрополит Михаило потписник овог спорног реаговања и деманта ЦПЦ, покушали смо га контактирати тим поводом и до тренутка објављивања овог деманта нијесмо успјели ступити у контакт са Митрополитом, такође смо тражили од редакције „Црногорског портала“ да нам достави доказ да је спорна објава аутентична и верификована од стране Митрополита Михаила, на што такође до сада нијесмо добили одговор.

 

Савјет Архиепископије которско - приморске



1 Komentara

Kerber Postavljeno 08-04-2024 08:27:05

Okruženje mitropolita MIhaila očigledno ima zlu namjeru, jer pored niza propmašaja koji su doveli i do raskola 3. septembra prošle godine, teško je vjerovati da je sve slučajno! Sve je očiglednije da je "svađa" samoproglašenog mitropolita i civila iz Mitroppolitovog okruženja, samo predstava za javnost i da se ustvari nalaze na istom zadatku, urušavanju CPC!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.