Politika

DPS izlazi iz Odbora ako Spajić ne povuče odluku

(15 riječi)

Demokratska partija socijalista bojkotovaće proces izbornih reformi ukoliko Vlada Crne Gore ne povuče odluku o uvođenju prinudne uprave u opštini Šavnik, saznaje Pobjeda.

U toj partiji smatraju da nezakonito formirani Odbor povjerenika, čiji sastav odaje utisak da je njegov kreator predsjednik Skupštine Andrija Mandić, a ne Vlada Milojka Spajića, tek nema smisla nakon odluke predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića da ne raspiše nove izbore u tom gradu i zahtijeva da se okonča postojeći izborni proces.

Prema informacijama tog lista, poslanici DPS-a će napustiti Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu koji je nedavno formiran s urgentnim, prioritetnim zadacima od kojih je jedan rješavanje pitanja izbora u Šavniku koji traju od oktobra 2022. godine.

Na sjednici tog skupštinskog tijela prije dva dana mogli su se čuti oprečni politički stavovi vlasti i opozicije oko razrješenja postojeće pravne agonije, ali i prijedlozi iz nevladinog sektora od kojih je jedan da se poslanici udruže i hitno kroz skupštinsku proceduru omoguće da Državna izborna komisija (DIK) preuzme nadležnosti Opštinske izborne komisije (OIK) i konačno okonča izbore na biračkim mjestima u zgradi Opštine i selu Kruševice.

Odustajanjem od nezakonitih poteza i omogućavanjem biračima da ostvare svoje pravo glasa Vlada bi, barem u ovom dijelu, opravdala priču o posvećenosti ispunjavanju uslova u oblasti vladavine prava i poslala pozitivan signal u susret odluci o dobijanju IBAR-a Evropske komisije.

- Premijer Milojko Spajić nema kud, sem da povuče odluku. Ako ostane na snazi prinudna uprava to znači da je Andrija Mandić zaprijetio i da mu je prepušteno da upravlja Opštinom Šavnik preko Odbora povjerenika dok se nekad ne održe izbori – kazao je izvor Pobjede.

Sjednica Vlade zakazana je za danas.

NA BRANIKU

Poslanik DPS-a i član Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Mihailo Anđušić nije konkretno saopštio Pobjedi koji su sljedeći potezi njegove partije, ali je poručio da će braniti i državu i pravni poredak.

- DPS će se, kao državotvorna partija i najjači politički subjekt u Crnoj Gori, i prema ovom pitanju odnijeti na način kao što smo se odnosili i onda kada su perfidnim naumima, promjenom Zakona o državljanstvu htjeli da sprovode izborni inžinjering, kao što smo se odnijeli prema pokušaju da se pod manipulacijama i prevarama održi popis stanovništva, kao što smo se odnijeli kada su htjeli protivustavno da gaze Zakon o predsjedniku, kao što su 5. septembra na Cetinju htjei da ruše građansku Crnu Goru... Dakle, stajaćemo na braniku naše države jer je to naša dužnost i obaveza i ni pod kojim uslovima nećemo ustuknuti pred bilo kim ko je naumio da sprovodi anarhiju, pravno i fizičko nasilje u našoj državi – istakao je on.

Poručuje da je potrebno hitno povući Vladinu protivustavnu odluku i započeti izborni proces okončati na valjan način.

- Smatramo apsolutno nezakonitom odluku Vlade Crne Gore da uvede prinudnu upravu u opštini Šavnik. Očigledno da politikanstvo i međusobne razmirice između političkih aktera, premijera Milojka Spajića i predsjednika Jakova Milatovića nose nesagledive posljedice iz kojih najviše štete trpe građani koji su žrtve njihovih sukoba – ocijenio je Anđušić.

Prema njegovim riječima, ovakvo stanje, ne samo u Šavniku, već i na državnom nivou najviše pogoduje onim političkim subjektima čiji je cilj destabilizacija Crne Gore, što, kako kaže, u domenu svoje moći pojedine političke grupacije intenzivno rade još od formiranja prve Vlade nakon 30. avgusta 2020. godine.

- Tu prije svega mislim na partije konstituente bivšeg DF-a ,čije je kompletno političko djelovanje zasnovano protiv interesa naše države. Podsjećam da su njihovi glavni protagonisti i proklamatori te politike bili protiv nezavisnosti i suverenosti države, protiv njenog članstva u NATO. Valjda ne mislite da su danas sa pozicije vlasti postali evropejci i zagovornici daljeg nastavka našeg evropskog puta. Ne, oni danas, više ne iz opozicionih klupa, nego kao predstavnici parlamentarne većine, podrivanjem stabilnosti naše države po nalogu iz Beograda rade na planu urnisanja Crne Gore, njene funkcionalnosti i njenog postojanja – zaključio je Anđušić.

OPŠTI KONSENZUS

Član Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu iz redova Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević kazao je za Pobjedu da rješenje za Šavnik mora proizaći iz opšteg konsenzusa kako se ne bi doveo u pitanje rad tog skupštinskog tijela i usvajanje rješenja koja se tiču izbornog zakonodavstva.

Pitanje Šavnika mora biti dio dogovora svih parlamentarnih partija i subjekata koji djeluju u lokalnoj Skupštini. Nikako nije dobro da se rješava jednostrano, jer u slučaju da neko krene da djeluje, jednostavno, doveo bi u pitanje budućnost rada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i budućnost usvajanja onih zakonskih rješenja koja se tiču izbornog zakonodavstva, a za koja je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu – istakao je Zirojević.

On je mišljenja da bi najlakše bilo raspisati nove lokalne izbore jer se, kako kaže, niže veliki broj problema zbog čega bi s aspekta Ustava i izbornog prava bilo sporno samo završiti izbore na biračkim mjestima.

- Radi se o presedan situaciji kakvu, čini mi se, niti jedno normalno zakonodavstvo koje počiva na zdravom razumu zakonopisca nije moglo da predvidi, ali i to nam se dogodilo u oslobođenoj Crnoj Gori – zaključio je Zirojević.

Ping-pong Spajića i Milatovića

Zirojević je kazao da se kroz tretiranje krize u Šavniku najbolje pokazalo kako funkcioniše kohabitacija u Crnoj Gori.

- Vlada i predsjednik države se sada igraju ping-ponga sa odlukama i sada se oni unutar nekadašnjeg Pokreta Evropa sad prepucavaju, a sve nauštrb građana Šavnika, ali i Crne Gore. Situacija u Šavniku nam pokazuje da je vlada Milojka Spajića spremna da pribjegava određenim rješenjima koja su upitna sa strane pravne argumentacije. Odluka o prinudnoj upravi nema pravno uporište s obzirom da tamo imamo situaciju da je lokalni parlament sebi skratio već istekli mandat. Nemogućnost implementacije zakona i tadašnje vlade da omogući da se u jednoj opštini sa manje od 2.000 birača održe izbori dovelo je do toga da pet i po godina imamo isti saziv SO i jednog predsjednika opštine koji crpi legitimitet iz tog istog saziva. Sa druge strane, imamo odluku predsjednika države koji odbija da raspiše izbore kao što je to uradio u Andrijevici, gdje je suštinski postojao osnov za uvođenje prinudne uprave. To nas je opet dovelo u situaciju koja je nerješiva – ocijenio je Zirojević.

izvor: pobjeda



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.