Ekonomija

Azerbejdžan ulaže velika sredstva u Crnu Gori,inteersantni energetika,trgovina i saobraćaj

(15 riječi)

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore, Zdenka Popović i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duško Stejpović, sastali su se sa azerbejdžanskom delegacijom na čelu sa Farisom Rzajevim, zamjenikom ministra vanjskih poslova. Sastanku je prisustvovao i Kamil Hasijev, ambasador Republike Azerbejdžan u Crnoj Gori.

Potpredsjenica Popović je izrazila veliko zadovoljstvo posjetom azerbejdžanske delegacije i gospodina Farisa Rzajeva, kao i izuzetnom saradnjom koju Crna Gora ostvaruje s Republikom Azerbejdžan, prepoznajući je kao pouzdanog i aktivnog partnera u realizaciji brojnih projekata. Ona je ocijenila da su bilateralni odnosi veoma dobri i prijateljski, te da ih karakteriše intenzivan politički dijalog i visok stepen razumijevanja, uz kontinuirano jačanje saradnje u oblasti ekonomije, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

- Projekat Portonovi – luksuzni rizort kompleks u Kumboru koji je, ujedno, i najveća investicija u turističku privredu Crne Gore, kao i projekat izgradnje Transjadranskog gasovoda  sa krakom Jadransko-jonskog gasovoda  prema Zapadnom Balkanu, označiće strateško povezivanje dvije države na planu energetike, kroz prenos i snabdijevanje prirodnim gasom i diverzifikacijom energetskih izvora za Crnu Goru i zemlje regiona, naglasila je Popović.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duško Stjepović, čestitao je na demokratski sprovedenom procesu predsjedničkih izbora u Azerbejdžanu, što su svojim prisustvom i utiscima potvrdili i kolege parlamentarci iz Crne Gore koji su pratili taj proces kao posmatrači. On je u ime Skupštine Crne Gore, s tim u vezi, čestitao ponovni izbor Ilhama Alijeva za novog-starog predsjednika Republike Azerbejdžan.

Stjepović je izrazio zadovoljstvo političkim dijalogom na visokom nivou, što potvrđuju česte posjete najviših crnogorskih zvaničnika Republici Azerbejdžan, ali i vice versa, te izrazio očekivanje da će se parlamentarna saradnja između dvije države intezivirati, jer je to preduslov i ekonomskog i svakog drugog razvoja.

- Značaj parlamentarne diplomatije je veliki i u narednom periodu bi trebalo raditi na aktivnoj i bližoj saradnji grupa prijateljstva, ali i dva odbora za međunarodne odnose, naglasio je Stjepović.

Republika Azerbejdžan pridaje značajnu pažnju gradnji prijateljskih odnosa sa Crnom Gorom, bez obzira na geografsku udaljenost, saopštio je Faris Rzajev, zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Azerbejdžan.

Rzajev naglašava da su Crna Gora i Azerbejdžan svijetli primjeri saradnje, posebno u oblasti investicija, jer Azerbejdžan ulaže značajana sredstva u Crnu Goru, a interesovanje je veliko za energetiku, trgovinu i saobraćaj.

B.P.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.