Politika

Bešić: Spajić ne mora da žuri sa rekonstrukcijom, Milatović bi osnivanjem stranke povukao dio birača PES-a, ali i Demokrata, ZBCG, SNP…

(15 riječi)

Profesor Miloš Bešić ne očekuje da će se rekonstrukcija Vlade desiti prije ljeta. Premijer, kaže, nema obavezu da žuri prije nego završi planirane obaveze na putu ka Evropskoj uniji. Bešić ističe kako je više vjerovatno da će predsjednik Milatović objediniti više različitih snaga u jednu partiju nego formirati sopstvenu. Poručuje i da izbori u ovom trenutku ne bi odgovarali nikome.

Iako bi predstavnici nekadašnje koalicije “Za budućnost Crne Gore” željeli da se rekonstrukcija Vlade desi što prije, profesor Miloš Bešić kaže da premijer Milojko Spajić nema obavezu da to prihvati, budući da je koalicionim sporazumom to predviđeno tek krajem godine.

“Naravno da gospodin Spajić, s obzirom na određene uspjehe koje je napravio, prije svega u pogledu podizanja penzija i ovoga što se dešava oko IBAR-a i napretka ka Evropskoj uniji, vjerujem da želi da završi te procese prije rekonstrukcije jer u takvoj situaciji se onda svi politički poeni i benefiti pripisuju prevashodno njemu”, kaže Bešić za TVCG.

Odlazak Jakova Milatovića iz stranke neminovno će, ističe Bešić, uticati na Pokret Evropa sad. Ukoliko bi formirao novu stranku, definitivno bi, kaže, privukao određeni broj glasača PES-a, ali mnogo više drugih partija.

“Tu prije svega mislim na Demokrate, na bivšu koaliciju ZBCG, čak i dio glasača URE, ali SNP-a jer njihovi glasači veoma pozitivno gledaju na gospodina Milatovića. Da li će on tu partiju da napravi, ja nisam siguran. Čini mi se, s obzirom na dosadašnje djelovanje i ovo što se dešava u Podgorici, da on radi na objedinjavanju različitih snaga gdje sebe vidi kao prvog čovjeka i nosioca tih političkih procesa”, ističe profesor.

A dešavanja u Podgorici i to što je pet bivših odbornika PES-a ozvaničilo saradnju s GP URA i Pokretom za promjene dokaz su, kaže Bešić, da više ne postoji stabilna većina u Glavnom gradu.

“Što njima daje jednu vrstu ucjenjivačkog kapaciteta da ta vlast može da bude srušena u svakom trenutku jer naprosto nema većinu. Pokret Evropa sad trenutno nema efektivnu koaliciju. Za razliku od Glavnog grada, Bešić ne smatra da postoji kriza vlasti na državnom nivou”, dodaje on.

Komentarišući nesuglasice između Evrope sad i Demokrata povodom izbora vršioca dužnosti direktora policije, poručuje da je taj sukob potpuno nepotreban.

“Ako nemate većinu u vladi za neko kadrovsko rješenje koje je važno, vi treba da nađete konsenzus unutar vlade pa tek onda da idete s kadrovskim rješenjem. Tako da zaista ne razumijem taj potez Demokrata i on je rezultirao jednim latentnim i čini mi se još uvijek ne otvorenim sukobom”.

Uprkos povremenim sukobima, Bešić kaže da novi izbori nijesu na vidiku. Rezultati istraživanja, kako navodi, pokazuju da se rejting partija nije značajno mijenjao u odnosu na prethodno glasanje.

“Kad je riječ o Evropi sad, s obzirom na rezultate koje su napravili, njihov rejting nije očekivano skočio. Demokrate ne mogu biti zadovoljne s desetak procenata podrške, DF se podijelio na dvije partije, NSD je na nekih desetak procenata, DNP na pet, ukupno 15 i to je nedovoljno. Čak najveće zadovoljstvo može da iskazuje DPS koji uprkos gubitku vlasti ima 24-25 procenata i i dalje je na istoj kvoti”.

Iako su na istoj kvoti, DPS nema dovoljno podrške za samostalnu vlast, a nemaju ni koalicioni potencijal, pa, zaključuje Bešič, trenutnim rejtingom ne može biti zadovoljna nijedna partija u Crnoj Gori.

Izvor: RTCG


0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.