CG u srcu

Ktitor CPC Nikola K. Čelebić

Za pravdu, pravo i slobodu vjeroispovijedanja u našoj zemlji i hramovima naših predaka

(15 riječi)

(Prilog sa skupa ‘’Stvarno stanje u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi’’ koji je nedavno održan u organizaciji Crnogorske pravoslavne crkve)

Vaše visokopreosveštenstvo, gospodine, gospodine Mihailo, poštovani domaćini i gosti,

Velika mi je čast što sam pozvan da vas upoznam sa misijom obnovljene Crnogorske pravoslavne crkve. Kanonsko ustrojstvo svih pravoslavnih crkava je jedinstveno kao i njena dogma. Navedeno podrazumijeva pomjesno djelovanje odnosno poštovanje principa da crkveno ustrojstvo ima duhovnu ingerenciju na teritoriji svake suverene države a da naziv crkve korespondira sa nazivom naroda ili najčešće države u kojoj je ustrojena.

Najvažnije djelovanje jedne crkve je u potpunom i beskompromisnom poštovanju kanonskog ustrojstva i dosljednog dogmatskog djelovanja. Imperijalne misije crkava kao i etnofiletizam predstavljaju grijeh i u tom smislu Crnogorska pravoslavna crkva suočava se sa velikim problemima u djelovanju u duhovnim granicama svojih ingerencija, jer je Srpska pravoslavna crkva sa sjedištem u Srbiji, odnosno u Beogradu, uz ogromnu podršku prosrpskih nacionalističkih krugova sa velikim uticajem i uplivom u vlasti Crne Gore učinila to da je Crnogorska crkva stavljena u status podstanara u vlastitoj kući i da su joj otuđeni gotovo svi hramovi i pokretna dobra.

Pored navedenog, neviđena propaganda Srpske crkve i kleronacionalističkih krugova velikosrpskih organizacija u Crnoj Gori odvraća vjernike od Crnogorske pravoslavne crkve, grubo i lažno propagirajući njen status kao otpadnički od vjere i nekanonski u smislu njenog ustrojstva. Da bi se sukobila sa ovakvom propagandom a zadržala časno hrišćansko ponašanje u okviru onoga što podrazumijeva etika vjerskog poglavara i njegove pastve, Crnogorska crkva je više pouzdana u Božiju pravdu nego na sve legalne poluge države i kontrapropagandu na koju bi trebalo da ima pravo. Međutim, za sada je njeno djelovanje u pogledu dokazivanja legaliteta i legitimiteta svedeno na sporadično suprotstavljanje jednog broja vjernika i časnih naučnih radnika među njima koji se lavovski bore da istina nadvlada lavinu zlih intriga.

Dakle, Crnogorska pravoslavna crkva je u velikim problemima sa kojima se sve teže suočava, jer je nevoljno sukobljena sa kamarilom prosrpskih, odnosno velikosrpskih krugova u Crnoj Gori. Ona nema snage da se odupre neviđenoj propagandi koja se protiv nje vodi iz susjedne Srbije. U tom smislu, energija njenih vjernika je svedena na borbu za opstanak crkve.

Moj skromni doprinos kao vjernika je moja zadužbina odnosno crkveni hram u mom selu Štitarima kraj Cetinja, koji je predat na upravljanje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi u slavu Boga i na korist vjernog naroda.

Svaka pomoć misiji Crnogorske pravoslavne crkve je dragocjena a svaka riječ u odbrani njene časti i prava je bratska pomoć. Zato vas sve molim da pomognete našu borbu za pravdu, pravo i slobodu vjeroispovijedanja u našoj zemlji i hramovima naših predaka.

Završiću jednim od mojih napisanih aforizama: Možeš mi biti i drug i prijatelj i brat. Ali jedno moraš znat: Ako si protiv moje zemlje i moje crkve u meni to nikada nećeš imat!. 



2 Komentara

Fanito Postavljeno 02-04-2024 02:07:01

Nikola K. Celebic, stari, istinski patriota. E, da je vise onih poput njega, druge bi nam tice pjevale. Sve je ugrizeno u danasnjoj Crnoj Gori i sama drzava i nasa sveta ctkva. Uselise se evo vijek i vise u cetinski Manastir kada je njihov a ne nad. Ne stide se nicega, otimaju, prisvajaju, ptevode u svoje sve sto ima vrijednost u ovom nasem regionu, u kome je mir permanentno od njih ugrozen. Ne smijemo lrestati s otporom prema svim tim uzurpacijama koje ugrozavaju drzavu Crnu Goru i njenu crkvu. I neka znaju, sve im je uzalud. Nije lako orlu odsjeci krila, nikada nije bilo niti ce biti. Leti on na visinama mnogo vecim od onih ispod njega, koji pokusavaju da ga ugroze. Uvijek im nedostizan!

Odgovori ⇾

Kerber Postavljeno 01-04-2024 18:36:33

Bravo!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.