Politika

Na predlog Spajića: Aleksandar Radović v.d direktor Uprave policije

(15 riječi)

Na predlog premijera Milojka Spajića Vlada Crne Goe izabrala je Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije, na sjednici koja je trajala više od 12 sati. Vlada prethodno većinom glasova nije prihvatila predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da za v.d direktora Uprave policije bude izabran Lazar Šćepanović.

<<

Kako protiče sjednica Vlade:

Vlada Crne Gore odbila je predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da za vršioca dužnosti direktora Uprave policije izabere Lazara Šćepanovića. Premijer Milojko Spajić ponudio je ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću da predloži novog kandidata, saznaje CdM. Sjednica Vlade je prekidana više puta da bi ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović doradio dokumentaciju. Demokrate, iz čijih redova je ministar Šaranović, su insistrirale da da v.d. direktora Uprave policije bude Lazar Šćepanović, ali premijeru Milojku Spajiću i većini ministara taj predlog nije bio prihvatljiv. Kako je u ponoć istekao rok za izbor v.d. direktora Uprave policije, a dogovor nije postignut to znači da će Vlada morati da poduži mandat već smijenjenom Zoranu Brđaninu.

Iako je Vlada večeras usvojila zaključak da ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović do 20.40 dostavi biografije svih kandidata za v.d. direktora Uprave policije koje su označene stepenom tajnosti “interno” to se nije desilo. CdM saznaje da Šaranović Vladi nije dostavio potvrdu o radnom iskustvu kandidata. Vlada Crne Gore bi trebalo bi da na današnjoj sjednici izabre vršioca dužnosti direktora Uprave policije nakon što je nedavno Zoran Brđanin treći put razriješen sa te funkcije.

Sjenica Vlade se još ne nastavlja jer nema ministra Šaranovića, saznaje CdM. Nastavak sjednice kasni oko sat vremena.

Na sjednici je Vlada usvojila zaključak da ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović do 20.40 dostavi biografije svih kandidata za v.d. direktora Uprave policije koje su označene stepenom tajnosti “interno”.

Nakon prve, data je nova pauza jer je, kako saznaje CdM, Šaranović tražio da se ne skida oznaka tajnosti ko je poligrafista. Nije ni dostavio biografije kandidata.

Međutim, iz MUP-a tvrde da to nije tačno.

“Službenici koji se bave poligrafskim testiranjem su početkom godine donijeli rješenje stepena tajnosti „Interno“ za sva poligrafska testiranja, u kojem su navedni razlozi štetnosti akta, a gdje bi objelodanjivanjem takvih informacija nastupile određene posledice. Navedno rješenje se odnosi na sva lica u odnosu na koja se primjenjuje poligrafsko testiranje, odnosno izvještaj i mišljenje poligrafskih ispitivača isključivo se koristi u policijske svrhe, jer nisu dokaz na sudu, a služi indicijalno za usmjeravanje daljih postupaka i potvrđivanje određenih sumnji u odnosu na lica koja su predmet kriminalističkih obrada”, ističe MUP.

<<

U rješenju se, dodaju, navode svi podaci o štetnosti, o licima koja su predmet poligrafskog testiranja, radnje zbog kojih se preduzima poligrafsko testiranje, kao i drugi podaci koji su značaja za razjašnjenje određenih činjenica.

“To je ustaljenja praksa u sprovođenju ove policijske radnje, te shodno tome obavještavamo javnost da su sva poligrafska testiranja, izvještaji i mišljenja, kao i svi drugi podaci koja iz njih prozilaze, označena stepenom tajnosti „Interno“, objašnjava MUP.

Šaranović ističe da u informaciji koju je dostavio svim članovima Vlade nalazi se kompletan Izvještaj o poligrafskom testiranju svih policijskih službenika i sve informacije u vezi sa tim.

CdM nezvanično saznaje da je pauza između ostalog data jer je na sjednici Vlade saopšteno da je poligraf vodio službenik policije D.Š. kojem je Lazar Šćepanović pretpostavljen i bliski prijatelj.

Prema saznanjima CdM-a, rješenje o tajnosti je donijeto na prijedlog zaposlenog u organizacionoj jedinici iz koje je kandidat.

U skladu sa članom 15 Zakona o tajnosti podataka ministar se saglasio sa takvim predlogom, i navodno je on potpisao rješenje kojim se cijela informacija proglašava tajnom.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović je u izjavi dostavljenoj medijima saopštio predložio policijskog službenika Lazara Šćepanovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije.

<<<Šaranović predložio Lazara Šćepanovića za v.d direktora Uprave policije<<<

On je istakao da ostali zainteresovani za v.d direktora Uprave policije nijesu kandidati, te Vlada o njima ne može odlučivati, o čemu će Vladu informisati pisanim putem.

Naglašava i da nikada ne bi predložio kandidata za v.d direktora Uprave policije koji nije odgovarao istinito na poligrafskom ispitivanju.

Kandidati za v.d. direktora Uprave policije su Aleksandar Radović, Lazar Šćepanović, Milutin Vasiljević, Zoran Braunović, Miloš Peković, Petar Šestović i Milentije Doderović.

<<

Zaključkom Vlade precizirano je da ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović  treba da dostavi izvještaj o spovedenom javnom pozivu, kao i spisak svih prijavljenih, nakon čega će na njegov predlog, Vlada odrediti jednog v.d. direktora policije.

Iz Vlade je najavljeno da će nakon sjednice održati konferenciju za novinare.

izvor: cdm



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.