Društvo

Počela sadnja 100.000 sadnica crnog bora širom Crne Gore

(15 riječi)

 

Akcijom pošumljavanja Dajbabske gore danas je ozvaničen  početak sadnje 100.000 sadnica crnog bora širom Crne Gore, u okviru projekta „BORimo se za naše šume". U kampanji koju su realizovale kompanije Mondelēz International i Nelt Grupa sa partnerima, sadnicama će se u narednom periodu ozeleniti različite lokacije u Podgorici, Danilovgradu, Kolašinu, Andrijevici i Mojkovcu.

Riječ je o zajedničkoj inicijativi kompanija, u okviru koje su potrošači kupovinom Milka proizvoda u vrijednosti 5 eura tokom jula i avgusta, doprinijeli ovom važnom ekološkom projektu. Instituticionalnu podršku ovoj inicijativi pružili su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Crne Gore, Glavni Grad, kao i Zelenilo d.o.o.

Zahvaljujući angažmanu potrošača i podršci ključnih institucija, ova akcija simboliše snagu udruženog djelovanja svih aktera društva.

“Poslujući u prehrambenoj industriji, posvećeni smo tome da u čitavom proizvodnom procesu poštujemo načela održivosti – od samog uzgoja nekih od glavnih sastojaka koje koristimo za naše proizvode, preko proizvodnje, efikasnog i obnovljivog korišćenja prirodnih resursa do izbora same ambalaže koju koristimo za naše proizvode. Sa druge strane, vrlo nam je važno da društveno odgovornim aktivnostima doprinesemo zajedničkom napretku ljudi i zajednice. Ponosni smo što smo današnjom akcijom započeli sadnju 100 000 novih sadnica crnog bora na teritoriji Crne Gore i što smo zajedno sa partnerima, ali i svim građanima koji su doprinijeli našem cilju u ovoj akciji, pokretači pozitivnih promjena usmjerenih na zaštitu lokalne životne sredine i revitalizaciju šumskih područja Crne Gore”, izjavila je Marina Hadrović, generalna direktorka kompanije Mondelēz International za tržišta Adria regije i Bugarsku podsjećajući da su zaposleni u kompaniji ovog proljeća, u saradnji sa lokalnim komunalnim preduzećima, kroz različite aktivnosti učestvovali u sadnji novih stabla lišćara i četinara u Srbiji i Hrvatskoj.

Iz kompanije Nelt Grupa poručuju da ova akcija predstavlja korak naprijed ka održivijoj budućnosti i svjedoči o moći zajedničke akcije u borbi za očuvanje prirode.

“Pokazujemo primjer snage partnerstva dvije kompanije, kao i značaj brige o lokalnoj zajednici na djelu. Sa kompanijom Mondelēz International i našim sugrađanima napravili smo značajan korak za očuvanje prirodnog nasljeđa Crne Gore. Nastavljamo da radimo na jačanju partnerstava i ostajemo stabilan oslonac zajednicama u kojima poslujemo, jer je to na vrhu liste prioriteta Nelt Grupe”, kazala je Ljilja Pižurica, izvršna direktorica Nelt Grupe za tržišta Crne Gore i Albanije.

Zajednički napor ka očuvanju šuma Crne Gore je ključna vrijednost ovakvih projekata i podsjećaju nas na važnost zaštite prirode za buduće generacije.

„Svjesni potrebe za očuvanjem i kontinuiranim bogaćenjem ekosistema, te sagledavajući značaj šuma za unaprjeđenje životne sredine i zaštitu prirode, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predano podržava realizaciju projekata pošumljavanja u Crnoj Gori, kako bi svojim učešćem  doprinijeli obnavljanju šumskih ekosistema, koji su od neprocjenjivog značaja za sveukupni život i zdravlje na planeti. Vjerujem da će ova inicijativa biti uspješno okončana i da ćemo svi zajedno u narednom periodu biti svjedoci novih šuma u Podgorici i ostalim gradovima Crne Gore, što će  doprinijeti stvaranju kvalitetnijeg ambijenta života na ovim prostorima“, saopštio je Igor Nišavić, sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ovakvim akcijama pokazujemo i odgovornost prema prirodi, ali i cijeloj društvenoj zajednici.

“Sa sadnjom zavidnog broja stabala sigurno ćemo obezbijediti novi dom, odnosno ekosistemske uslove za nove biljne i životinjske vrste i u velikoj mjeri unaprijediti opšti društveni ambijent. Sadnjom svakog drveta zaista ostavljamo u nasljeđe jednu vrijednost za naše generacije, pogotovo u današnje vrijeme kada se susrijećemo sa toliko intenzivnom urbanizacijom. Zaista mislim da ovakve akcije ne treba da budu jednokratne, već dugoročni proces u pravcu održivog razvoja uopšte društva i Crne Gore kao ekološke države”, poručila je Tamara Brajović, generalna direktorica Direktorata za zaštitu prirode Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Crne Gore.

Iz Zelenila d.o.o. ističu da će se obezbjeđivanjem 35.000 sadnica crnog bora u Podgorici započeti proces stvaranja zelenog prstena oko grada, kako bi se ozelenili, ali i formirali zaštitni pojasevi. Kroz par godina, na ovaj način Podgorica će imati kvalitetniji vazduh, ali i niže temeperature tokom ljetnjih mjeseci.„Očuvanje životne sredine kroz ozelenjavanje Glavnog grada naš je prioritet, a to što je kompanija Mondelēz International prepoznala Glavni grad i Zelenilo koji su i u regionu prepoznati kao BORci za životnu sredinu, predstavlja podstrek da u tom pravcu treba nastaviti. Današnja lokacija je jedna od 13 na kojima će se realizovati pošumljavanje i koristim priliku da pozovem sve zainteresovane građane i društveno odgovorne kompanije da prate naše društvene mreže kako bi se informisali na kojim lokacijama i u kojim termima će se organizovati sljedeće akcije kako bi nam se pridružili i na taj način i oni dali doprinos u ozelenjavanju našeg grada“, rekla je Milica Vukčević, portparolka "Zelenilo" d.o.o. Podgorica.

Važan doprinos današnjoj akciji dala je i kompanija „Okov“, koja je obezbijedila neophodan alat za potrebe sadnje. Povodom početka sadnje 100 000 novih sadnica iz kompanije su istakli da uvijek rado podržavaju projekte ovog tipa i izrazili nadu da će ova akcija pošumljavanja poslužiti za primjer drugim kompanijama i pojedincima da više brinu o životnoj sredini.

Podsjetimo, inicijativa „BORimo se za naše šume“ je uslijedila kao nastavak prethodno uspješne organizovane akcije usmjerene na zaštitu životne sredine i doprinos lokalnoj zajednici koje je kompanija Mondelēz International organizovala u Srbiji i Hrvatskoj.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.