Kultura

Novi broj časopisa MATICA

(15 riječi)

Matica crnogorska objavila jesenju svesku časopisa za društvena pitanja, nauku i kulturu MATICA, broj 95.

Časopis otvara tekst Bojana Jovanovića „Treba li Evropska unija da se dovrši kao država“.Prilog Slobodana Jovanovića nosi naslov „Svetosavski mač nad Crnom Gorom“, dok Božidar Šekularac objavljuje esej „Religija, mitovi i mistika“.

Rubrika Istorija donosi više zanimljivih tekstova. Petar Lekić piše o „državnom porektu Duklje –Zete XI-XV vijeka“. Ivo Mišur objavljuje tekst „Nahodište u Kotoru krajem 19. i početkom 20. stoljeća“ u kome obrađuje statističke podatke o nahodištu u Kotoru na temelju godišnjih izvještaja dalmatinskog sabora, Dejan Paladin „Crtice iz prošlosti Šušanja“ kao prvi tekst koji posebno obrađuje istoriju ovog mjesta. Ivan Tepavčević se osvrće na „Bombardovanje Crne Gore od strane austrougarske avijacije u Prvom svjetskom ratu“, a Milan Šćekić problematizuje ulogu Kralja Nikole pred odlazak iz zemlje u tekstu pod naslovom „Stari glumac“.

U velikom broju raznovrsnih tema nalaze se tekstovi Čeda Marovića o zelenoj strategiji Crne Gore, Marka Kusovca o vjerskom terorizmu na primjeru islama kao destabilizarujućeg faktora u Rusiji, Borislava Jovanovića podsjećanje na revolucionara i pjesnika Punišu Perovića, Marine Šoć o Njegoševoj bilježnici kao muzejskom eksponatu. Milica Vušurović piše o nastavnom kadru biološke grupe predmeta u staroj Crnoj Gori. Slobodan Čukić istražuje djelatnost samoukih narodnih klesara, a Velizar Radonjić u tekstu „Kako sačuvati knjigu postanja“ tretira graditeljsku baštinu kao knjigu postojanja i nastajanja.

Maja Đurić temeljno obrađuje život i djelo fotografa Čedomira Kuševića, dok Luka Milunović u tekstu „O nastajanju dramskih djela kralja Nikole I“ istražuje korelaciju nastajanja djela sa društvenim ambijentom. Bojana Pržić piše o fonološkim karakteristikama govora Dobrskog sela. Žarko Martinović nastavlja seriju tekstova o filmu i ovoga puta se bavi Akirom Kurosavom. Tatijana Jović detaljno dokumentuje kako je tekla adaptacija muzejskog prostora za smještaj Riznice Cetinjskog manastira. U ovom broju časopisa publikuje se drugi nastavak ratnog dnevnika komandira Marka Milova Martinovića vođen 1914–1916. godine.

Posebno je zanimljiv prilog o rodoslovnim bilješkama koje je vodila Kraljica Jelena Savojska. O toj knjižici, koja se prvi put prezentira javnosti, načinu kako je sačuvana i što sadrži, detaljno je prikazano putem fotografija i objašnjenja koje su napisali Branko Borilović i Srđa Martinović.

Časopis zaključuje stalna rubrika „Zapisano je“ koju priređuje Branko Borilović, 17. nastavkom izvoda iz štampe o Crnoj Gori.

Glavni urednik časopisa je Marko Špadijer, a u Redakciji su još Dragan Radulović i Ivan Ivanović.



Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.