Ekonomija

Turizam unutar Evrope oporavljen, Crna Gora među zemljama s najboljim rezultatima

(15 riječi)

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore dr Ana Tripković Marković sa saradnicama, učestvovala je u radu 106. sjednice Generalne skupštine Evropske komisije za putovanja (European Travel Commision - ETC), koja je održana 22-23. novembra o.g. na španskom ostrvu Tenerifi, jednoj od vodećih turističkih destinacija u Evropi. Istovremeno, obilježava se jubilej, 75 godina od osnivanja ove međunarodne organizacije, čiji je Crna Gora punopravni član od 2006. godine.

Otvarajući sjednicu novoimenovani predsjednik Migel Sans (Miguel Sanz), istakao je da kao jedna od najstarijih međunarodnih organizacija formirana 1948. godine kao sredstvo za mir, Evropska komisija za putovanja, ostaje posvećena svojoj osnovnoj misiji da doprinosi miru, saradnji i ekonomskom prosperitetu evropskog kontinenta.

Sumirajući rezultate ostvarene u turizmu ove godine, konstatovano je da se jedna trećina članica ETC, u potpunosti oporavila od posljedica pandemije i dostigla ili premašila nivoe dolazaka stranih turista iz 2019. godine, dok dvije trećine još uvijek nisu.Oporavku Evrope najviše su doprinijele južnoevropske i mediteranske destinacije, među kojima je i Crna Gora (+14%). Veoma uspješne kampanje turističkih organizacija (naročito Crne Gore), u kombinaciji sa proširenjem linija niskotarifnih prevoznika zaslužni su za to”, navodi se u kvartalnom izvještaju ETC-ija.

Kada su u pitanju putovanja sa dalekih tržišta u Evropu, što je i glavni cilj ETC, zabilježen je snažan oporavak dolazaka sa tržišta SAD, Australije i Kanade, dok su azijska tržišta Kine i Japana, još uvijek daleko od nivoa iz predpandemijskog perioda. Za kineske turiste Evropa je jedna od omiljenih destinacija, međutim putovanja van zemlje i dalje su u oporavku.

Istraživanja ETC pokazuju da se očekuju pozitivni trendovi za naredni period, obzirom da dva od tri Evropljanina planiraju da putuju tokom narednih šest mjeseci, od kojih 60% unutar Evrope, a 10% van Evrope, odnosno 69% zbog odmora, a 8% iz poslovnih razloga. Takođe, prema istraživanju 45% ispitanika je već bukiralo sljedeće putovanje, a kada su u pitanju kriterijumi kojima se rukovode prilikom odabira destinacije, na prvom mjestu su prijatni vremenski uslovi, a zatim cjenovno atraktivni aranžmani, ljubaznost i gostoprimstvo lokalnog stanovništva. Ono što najviše zabrinjava evropske turiste je porast troškova putovanja.

Na sastanku na Tenerifima, verifikovano je članstvo Turske kao punopravnog člana ETC, kao i novih pridruženih članica kompanija Hilton, Mastercard, Miles Partnership i Queer Destinations.

Takođe, povodom obilježavanja jubileja, održan je panel, na temu “Liderstvo u turizmu za budućnost” u kojem su učestvovali  visoki predstavnici najznačajnijih međunarodnih insitucija u oblasti turizma: Evropske komisije, Svjetske turističke organizacije pri Ujedninim nacijama UNWTO, Svjetskog savjeta za turizam i putovanja WTTC i Evropskog udruženja turističkih agenata ETOA. U odvojenom panelu predstavljen je i primjer dobre prakse Kanarskih ostrva, na planu održivosti u turizmu.

Evropska komisija za putovanja (ETC) predstavlja nacionalne turističke organizacije Evrope, sa misijom da ojača održivi razvoj Evrope kao turističke destinacije i da promoviše Evropu na trećim tržištima. Ukupno 36 zemalja članica rade zajedno na izgradnji vrijednosti turizma za sve raznolike evropske destinacije kroz saradnju u razmjeni primjera najbolje prakse, iskustva i znanja, kao i u promociji Evrope kao vodeće svjetske turističke destinacije.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.