Istorija

NJEGOŠEVA ILI MILOŠEVA DRŽAVA: Sloboda ili vazlastvo?

(15 riječi)

Jasno je da ovi naši nesretnici žele pokorenu Crnu Goru, sa identitetskim odrednicama donesenim sa strane. Takođe nas žele nepismene, da bi se nama lakše upravljalo. Znači, svaki put kad kažu ''Njegoševa Crna Gora'', Vučićeve sluge misle na porobljenu, vazalnu Crnu Goru, u kojoj nema ništa crnogorsko

Piše: Vukašin Perović

Ponovo u Crnoj Gori od posrbljenog naroda slušamo fraze koje su im poslali iz Beograda. Prenose im spodobe u crnom i nijesu iz njihove glave, pa ne moraju da razmišljaju, treba samo da ponavljaju. Kakva je stvarno bila Njegoševa Crna Gora i ima li sličnosti sa ovom koju oni žele da načine? Kakvu državu oće oni koji su se posrbili? Da li je oni žele državu Vladike Rada ili u stvari oće ono što je imao Knez Miloš? Što kaže istorija?

  1. Njegoševa država je bila slobodna, Miloševa država je bila vazalna.
  2. Njegoševom državom se upravljalo sa Cetinja, Miloševom iz komšiluka.
  3. Njegoševa zastava je bila krstaš, Miloševa zastava je bila trobojka koja im je nametnuta iz druge države.
  4. Njegoševa crkva je bila crnogorska, Miloševa crkva je bila srpska koju su im odobrili iz druge države.
  5. Njegošev jezik je bio crnogorski, Milošev jezik je Vuk donio iz Crne Gore.
  6. Njegoš je govorio tri strana jezika, Miloš je bio nepismen.
  7. Njegoš je slavio svoje pretke, Miloš je slavio tuđe vladare.
  8. Njegoš je polagao račune crnogorskom narodu, Miloš je služio vladaru druge države.
  9. Njegošu je na prvom mjestu bilo sve crnogorsko, Milošu je sve srpsko bilo najvažnije.

Jasno je da ovi naši nesretnici žele pokorenu Crnu Goru, sa identitetskim odrednicama donesenim sa strane. Takođe nas žele nepismene, da bi se nama lakše upravljalo. Znači, svaki put kad kažu ”Njegoševa Crna Gora”, Vučićeve sluge misle na porobljenu, vazalnu Crnu Goru, u kojoj nema ništa crnogorsko.

Tekst je preuzet sa Facebooka

aktuelno.me0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.