Istorija

“Sloboda narodu“, tačno u podne

(15 riječi)

Savez boraca i antifašista Crne Gore sjutra u Kolašinu organizuje svečanu akademiju povodom obilježavanja 80 godina od Prvog zasijedanja ZAVNO Crne Gore i Boke.

Prije osam decenija u Kolašinu, u zgradi „stare škole“ su se okupili vijećnici, odnosno crnogorski ratnici i rodoljubi da donesenim odlukama počnu vraćanje Crne Gore sebi. Da se stara i slavna države „otrgne“ od sramnih odluka Podgoričke skupštine koje su ponizile ime i srce crnogorsko.

Odluke koje su donesene u Kolašinu novembra 1943. godine predstavljale su temelj kasnijeg društvenog organizovanja Crne Gore kao ravnopravne i uvažene republike buduće socijalističke i federativne Jugoslavije.

Svečana akademija pod nazivom „Sloboda narodu“ počinje tačno u podne i velikoj sali Doma kulture.

Na Akademiji će govoriti Petko Bakić, pedsjednik Kolašina Milojica Dakić, potpredsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore i dr Jasmina Nikčević.

Biće otvorena i izložba „Kolašin, crnogorska ratna prijestonica“ a sve će pratiti i kultuno-umjetnički program KUD-a „Mijat Mašković“- koji je takođe formiran prije osam decenija.

Delegacije položiti vijence na spomen kompleks na Brezi i na spomenik Palim borcima u centru Kolašina, a planirano je i da se obiđe zgrada „stare škole“ u kojoj je prije 80 godina, slobodarska Crna Gora, još jednom „uokvirila“ svoju vjećitu potrebu za slobodom.

Program su pripremili Dragan Mitov Đurović, generalni sekretar SIBNOR-a i antifašista Crne Gore, Brano Jeknić,direktor JU Centar za kulturu Kolašina i Davor Sedlarević,organizacioni i umjetnički rukovodilac KUD-a „Mijat Mašković“.

Kako nam je potvrđeno, pozivi da prisustvuju sjutrašnjoj svečanoj akademiji „Sloboda narodu“ su u poslati predsjednicima države, Vlade i Skupštine - ali još niko od njih nije potvrdio dolazak.  Dr. Drašković - Pobjeda



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.