Društvo

Skup podrške Palestini: Prekinuti saradnju sa Izraelom

(15 riječi)

(Foto: CP)

Vlada da prekine saradnju sa državom Izrael, osudi ratne zločine i pozove na hitnu implementaciju rezolucije Ujedinjenih nacija (UN), rekao je Jovan Mandić iz Pokreta solidarnosti sa Palestinom na današnjem"Skupu podrške i marša mira za Palestinu" u Podgorici.Skupu u centru Podgorice prisustvovalo je veliki broj građana   iz Podgorice i drugih gradova Crne Gore a organizatori su pored Pokreta solidarnosti sa Palestinom bili i Drustvo Crnogorsko-palestinskog prijatljstva i SKOJ. 

 

"Pozivamo Vladu da odmah prekine saradnju u oblasti bezbjednosti i vojske sa državom Izrael, da osudi izraelske ratne zločine koji su u toku i pozove na hitnu implementaciju rezolucije Ujedinjenih nacija", kazao je Jovan Mandić iz Pokreta solidarnosti sa Palestinom.

On je pitao ako smo uveli sankcije Rusiji zašto ne možemo Izraelu. Mandić je pozvao i na bojkot izraelskih proizvoda jer, kako je kazao, te kompanije finansiraju "genocid u Gazi".

"Osuđujemo izjave naših državnih zvaničnika sa akcentom na izjavu ministra Ivanovića jer narod Crne Gore ne smatra Izrael za prijateljsku državu. Tražimo povlačenje njihovih izjava", kazao je Mandić. 

Maja Raičević iz Centra za ženska prava poručila je da neće da ostane nijema na stradanja nedužnih.

"Danas sam ovdje jer smatram da je svaki ljudski život vrijedan, jer ne vjerujem da put do mira vodi preko leševa 11.000 civila u Gazi od čega 4.500 djece.

Stradanje nedužnih neće i ne može dovesti do mira. Mir se može postići samo težnjom ka kolektivnoj sigurnosti i okončanjem dominacije jednih nad drugima", kazala je Raičević i pozvala sve građane u Crnoj Gori da potpišu peticiju Amnesti internacional za prekid vatre u Gazi i prestanak ubijanja civila”rekla je Raičević.

Putopisac Edin Krnić kazao je da Palestinci, gdje god da se nalaze, doživljavaju torturu. To je kaže imao priliku da se lično uvjeri i to prikaže u emisijama na Televiziji Crne Gore.

"Ja sam imao više prilika da se uvjerim u to da dokumentujem i prikažem u nekoliko emisija na TVCG da napišem o tome. Prije tri dana sam došao upravo sa tog područja, bio sam skoro mjesec u Libanu kada su gađali Liban iz Izraela, bio sam u Siriji u Damasku kada su tog dana gađali aerodrome u Alepu i Damasku i Jordanu i Saudijskoj Arabiji. Oni nemaju nikakvog obzira koga će da gađu. Prosipaju silu i u tome im pomaže Amerika", kazao je Krnić. 

Građanski aktivista Dževdet Pepić poručio je da svi koji su podigli glas protiv agresije Rusije na Ukrajinu imaju mnogo veći razlog da kažu "stop zločinima i genocidu naročito nad djecom".

"Da li djeca Palestine vrijede manje od ruske, ukrajinske, američke, španske, naše djece. Ono što me posebno boli je licemjeran odnos zapadne demokratije, istočne, južne, naših NVO političkih aktivista koji ćute nad onim što se dešava", kazao je Pepić i dodao da sva djeca u svijetu imaju hiljadu želja, a djeca u Palestini samo jednu: "Da odrastu".

Majna Merulić ispred studenata Fakulteta političkih nauka kazala je da niko od političke elite u našoj zemlji nije progovorio o genocidu u Palestini i da su zato oni ovdje.

Okupljeni su nosili zastave Palestine i Crne Gore i uzvikivali "Slobodna Palestina". Oni su sa ugla bulevara Stanka Dragojevića i Karađorđeve ispred zgrade Vlade  Crne Gore krenuli u šetnju bulevarom Svetog Petra Cetinjskog do  Trga nzavisnosti.Skup je protekao u miru i dostojanstveno .

B. Pejović0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.