Ekonomija

Vujović: Ova vlada neće dugo trajati

(15 riječi)

Novoizabrana Vlada Crne Gore, predvođena premijerom Milojkom Spajićem, biće nestabilnija od prethodne koju je vodio Dritan Abazović, i ona, bar kao proizvod aktuelne parlamentarne većine, neće dugo trajati – smatra politički analitičar Zlatko Vujović.

Za razliku od prethodne dvije vlade „avgustovske većine“ ova će, kako navodi Vujović u razgovoru za Pobjedu, biti pod snažnim pritiskom Zapada.

– Spajić ulazi u proces ispunjavanja nerealno velikih obećanja bez podrške Zapada i njihovih finansijskih institucija. Ušao je i u političku konfrontaciju sa Zapadom uvodeći ruske igrače kojima predaje vojno-bezbjednosne, ali i ekonomske resurse Crne Gore. Ovim potezima Spajić je sebe učinio veoma ranjivim, iako ovo za njega ne mora biti loše, ako je taktičkog karaktera, odnosno kao prelazni potez – ističe Vujović.

On smatra i da ova vlada, makar ne kao proizvod ove parlamentarne većine, neće dugo trajati.

– Iako broj glasova za njen izbor djeluje impresivno, vjerovatno će biti nestabilnija od Abazovićeve kojoj je izglasano nepovjerenje – kaže Vujović.

SUKOB

Vujović procjenjuje i kako će novoizabrani premijer, osim opozicije, uskoro postati meta i vladajućih struktura.

– Čim postane jasno da ne može da isporuči nerealno data obećanja o uvećanim platama u kratkom roku, ti udari će iz njegovih redova biti mnogo jači pokušavajući da neuspjeh svale na njega. Sve vrijeme će se ojačavati opozicija unutar PES-a, jer bez podrške Zapada biće vidljive njegove slabosti -smatra Vujović.

Zato će, kaže on, osnovna dilema biti da li će se Spajić konsolidovati sa novom parlamentarnom većinom i rekonstruisanom vladom, ili će se postojeća parlamentarna većina konsolidovati bez Spajića.

– Konsolidacija sadašnje parlamentarne većine i Spajića je moguća samo ako Crna Gora postane destinacija sa dominantnim kineskim i ruskim investicijama ili plasiranim kreditima, bez obzira da li će to ići preko Srbije i drugih zemalja ili direktno. Ali u tom scenariju Spajić postaje ,,suvišan“, jer konsolidovanoj većini neće biti potreban – napominje Vujović

Naglašava da, u slučaju okretanja ka ruskim i kineskim investicijama i kreditima, Spajić zauzima neprijateljski stav prema SAD, UK i EU.

Beograd i Moskva sve rade da blokiraju napredak u evropskim integracijama sebi susjednih zemalja. Prije valja očekivati da će ova vlada nastaviti da ispunjava želje predsjednika Vučića, kao što je to radila Abazovićeva – naveo je Vujović

– Tada njega neće smatrati prozapadnim političarem nego eksponentom rusko- kineskih interesa. Kao neko ko je izgradio svoju poziciju zahvaljujući podršci Zapada, Spajić mora da zna da bez podrške, prije svega SAD, nema šta da traži na političkoj sceni u Crnoj Gori – navodi Vujović.

Kada je riječ o pregovorima sa EU, Vujović naglašava da je jasno da ne možemo govoriti o napretku ako integracije vode kadrovi pod kontrolom Beograda i Moskve i ako ova vladajuća većina podrazumijeva sukob sa Zapadom.

VUČIĆEVE ŽELJE

– Beograd i Moskva sve rade da blokiraju napredak u evropskim integracijama sebi susjednih zemalja. Prije je za očekivati da će ova vlada nastaviti da ispunjava želje predsjednika Vučića, kao što je to radila Abazovićeva – naveo je on.

Zato je, smatra, novoizabrana Vlada, za razliku od prethodne dvije, od samog početka biti pod snažnim pritiskom Zapada.

– Nepovjerenje koje je stvorio Spajić je izuzetno veliko, jer Spajić nije ispunio data obećanja – kaže Vujović.

Ističe i da je, na osnovu svega što se dešavalo u parlamentu tokom izbora Vlade, jasno da ne postoji povjerenje između onih koji su je formirali. Posljedica tog nepovjerenja je, dodaje on, i žurba koju smo vidjeli prilikom izbora Vlade.

– Odnosno da se na istoj sjednici, praktično u istom danu, izglasaju i rukovodstvo parlamenta i sama vlada – navodi Vujović.

Zaključuje i da javno glasanje Spajića pred Andrijom Mandićem šalje poruku da je upravo Mandić taj koji je preuzeo potpuno upravljanje Crnom Gorom.

Spajićev odnos prema popisu pokazaće jesu li Mandić i Vučić preuzeli vlast u Crnoj Gori
Konačna odluka o predstojećem popisu, odnosno njegovom daljem odlaganju, biće snažan test za novoizabranog premijera, smatra Vujović.

Ukoliko Spajić pokaže kooperativnost i otvorenost za kompromis može, objašnjava on, ostaviti otvorenu vladu za peglanje odnosa sa Zapadom i opozicijom.

Ukoliko, sa druge strane, njegov odnos prema popisu potvrdi tezu da je lider parlamentarne većine Andrija Mandić, a ne on, onda će njegov značaj, kako navodi Vujović, biti znatno manji, a njegov manevarski prostor sužen.

– Na način da postaje lak plijen sadašnjih koalicionih partnera. Odnos prema popisu daje odgovor da li je Mandić, a samim time i Vučić, preuzeo kompletnu vlast u Crnoj Gori. Jasno je da samo Vučiću treba popis u decembru, da bi mogao da se pohvali rezulatima popisa u Crnoj Gori prije parlamentarnih izbora koji se očekuju u drugoj polovini decembra – ističe Vujović.

Navodi i kako je Crnoj Gori potreban registracioni popis u skladu sa preporukama EUROSTAT-a, a ne popis koji bi bio predmet štelovanja, u susret Vučićevoj kampanji destabilizacije susjeda.

Izvor: Pobjeda0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.