Društvo

Pivara „Trebjesa“ i NVU „Putevima predaka“ u akciji pošumljavanja

Novih 120 sadnica za još zeleniju park šumu Trebjesa

(15 riječi)

Zaposleni Pivare „Trebjesa“ i članovi NVU „Putevima predaka“ organizovali su i ovog septembra volontersku akciju pošumljavanja park šume Trebjesa i zasadili 100 sadnica bora, 10 sadnica kedra i 10 sadnica lipe.

Ovo je jedna u nizu ekoloških i humanitarnih akcija koju zaposleni u Pivari organizuju tradicionalno u septembru – mjesecu posvećenom društveno odgovornom poslovanju.

Kroz dosadašnju dugogodišnju saradnju kompanije i udruženja, u okviru park šume, zasađeno je ukupno preko 1.600 sadnica.

Spojio nas je zajednički cilj čiji rezultati su vidljivi jer je omiljeno mjesto za odmor i rekreaciju stanovnika Nikšića iz godine u godinu sve zelenije. Svaka sadnica koju smo posadili predstavlja našu predanost očuvanju biodiverziteta, čistog vazduha i prijatnog okruženja za zajednicu u kojoj živimo. Zasadivši novih 120 sadnica, pokazali smo da briga o prirodi nije individualna odgovornost, već zajednička misija za buduće generacije“, kazala je Natalija Đordan, menadžer korporativnih poslova u Pivari „Trebjesa“.


Prema riječima Ane Petrović Njegoš iz NVU „Putevima predaka“ Trebjesa ima posebnu vrijednost za građane Nikšića, pa brojnim akcijama pažnju usmjeravaju na očuvanje zelenih površina i pošumljavanje.

Pored pošumljavanja, naše udruženje na volonterskoj osnovi uređuje staze za rekreaciju, pješačenje i planinski biciklizam u okviru parka Trebjesa. Organizovali smo i više ekoloških akcija uklanjanja manjih nelegalnih deponija otpada u podnožju Trebjese i ovu priliku koristimo da zamolimo korisnike staza da poštuju prirodu, ekološki se dodatno osvijeste i da otpad ne bacaju na zelene površine već na mjestima predviđenim za to“, poručila je Petrović Njegoš.


Današnju akciju podržali su i Fondacija Petrović Njegoš, Turistička organizacija Nikšić i Tehnopolis.

Park šuma Trebjesa je krajem 2000. godine stavljena pod zaštitu kao Posebni prirodni predio zbog svojih prirodnih karakteristika, velikog naučnog značaja, estetske, pejzažne, kulturno istorijske i sportsko rekreativne vrijednosti. Prema dosadašnjim istraživanjima, na njenom prostoru utvrđeno je postojanje 15 endemičnih vrsta Balkanskog poluostrva.



1 Komentara

ESABONG Postavljeno 03-10-2023 10:19:32

I Like!! Really appreciate you sharing this blog post.Really thank you! Keep writing. esabong update today

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.