Društvo

Sa srećom današnji dan naša Skalo

(15 riječi)

Piše: Slavko Mandić

Bila je polovina septembra. Godina 2002. Danas se navršava 21-na od pokretanja jednog od ubjedljivo najslušanijeg radija na Crnogorskom primoriju. Od početka emitovanja programa Skala radija. Instrumenti koje je koristio bili su isključivo istina, i ništa više. Zato je vlast prema ovom mediju bila narogušena od njegovog osnivanja do dana kad je konačno uspjela da ga ugasi. I kad je slavila zbog uspješno sprovedene udružene zločinačke akcije prema jednom mediju. Ničim izazvane, ukoliko se u obračun po zadatku ne računa pogrom zbog objektivnog informisanja i predstavljanja stvarnosti tačnim i razumljivim jezikom.
Vlast, ona i ova, ili ova i ona, kako ko voli da kaže, Skalu je teško podnosila. Pri pomenu na nju, vazda bi se zagrcnula. I davila poduže zbog toga što ne bi uspjela da ufati kap kiseonika. Jer joj je podloga zahtijevala istinu, a vlast je, po prirodi postojanja, uglavnom nije koristila. Na to je Skala pośećala bez prestanka i zbog toga je svakodnevno dobijala žute kartone. Sve do onog crvenog koji je uslijedio 26. februara 2021. godine.

Danas bi se slavio rođendan jedinom mediteranskom radiju koji nije sklepala politika za svoj interes. Njegovo osnivanje pomogao je Švedski helšinski komitet, Norveška narodna pomoć, Acocijacija nezavisnih medija ANEM, Američka ambasada u Podgorici. Vlast tada simbolično, iako je imala obavezu iz programa za podršku medija u osnivanju. Ali, uzalud. Počinje borba unaprijed osuđena na propast. Zato Skala grca od osnivanja.

Nije se ovaj medij dao politikantskim trabakulama koji su sistematski iz godine u godinu uništavali sve pred sobom. Ne svoje, razumije se. Narodno! A narod je ćutao očekujući da mu može biti da očopli koji euro, makar pred izbore.

Došla je nova vlast 2017. godine. I kreće hajka na Skala radio. Tek jedna u nizu. Ništa neočekivano. Zabranjuje se opštinskim preduzećima i lokalnim sekretarijatima svaka komunikacija sa Skalom. Izdaje se i pisano upozorenje da se neko ne bi usudio da sa ovim inkriminisanim medijem slučajno ne progovori. I ne da kakvu informaciju, bez obzira što je ona u interesu građana. Ali, kojoj su vlasti još građani važni? Posebno kad zaśednu i razbaškare se u mnogobrojnim opštinskim foteljama. Skali je zabranjeno i konkurisanje za sredstva iz Sekretarijata za kulturu, na koja je ravnopravno sa drugima imala zakonsko pravo.

Napad na skalu združeno vrše plaćenička piskarala, čije monstruozne laži zapljuskuju tajkunsko tabloidno novinarstvo. Moralne minijature se utrkuju koja će prije da zadovolji vlastite vlasnike. Prljave poput njih samih.
Obrušili su se i pojedine sudije, braneći ugroženu psihu malograđanske svijesti uzavrelih politikanata, spremnih da plate uslugu na razne načine. Skalu nije imao ko da brani. Nije to radio ni sistem koji je morao. Ali u državi u kojoj malo što funkcioniše, to je postalo prirodno pravilo ponašanja.

Skala je 26. februara 2021. godine, tačno u podne, što je simbolika na svoj način, ugasila predajnike. Ostala je na internetu još jedno vrijeme, a onda kazala svima ADIO.

Kotorani se nijesu mnogo uzbudili. Njima je bilo dovoljno ono što im je servirano. Brunturali su iza koltrina i olajavali po običaju sve koje su mogli. A na ulici ih tapšali i govorili kako su njihov dolazak dočekali kao spas. Licemjeri koji su zaslužili gore od ovoga što su dobili.

Osim časnih izuzetaka, drugi su ćutali. Kad bi se sa tim pantaganima sreli u kakvoj uskoj ulicu, čuli bi svu njihovu zabrinutost i uzdah. Pa kako je moguće? Ne može to tako. Treba ponovo Skalu pokrenut. Ko će nam sad spjegat što se sve u gradu čini? I ko će po vlastima udarat da nam učine bolji život. Jer, zborili su, vi ste ćerali nadležne da očiste, da nam srede struju i vodu, saobraćaj i trotoare. Da nam zamijene sijalice iz javne rasvjete i zakrpe rupe po saobraćajnicama. Da okreče i očiste. I svašta još. A sad?

A sad vam ga eto dragi sugrađani. I nikad više za vas ništa. Opet, osim za one časne koji su zaslužili jer su bili i ostali LJUDI.

Za njih i sa njima danas slavimo rođendan.

Radi nam portal www.radioskala.me zbog kojeg od muke skapajaju isti oni glodari iz bliske prošlosti.

Malo je bilo i kolega koji su se javili da pitaju treba li nam što i mogu li od svoje nemaštine što izdvojit da pomognu. Oni drugi, koji su čoplili od one vlasti lopatama, nastavili su to da čine i sa ovima. A kao crnogorska  patriotska čeda. Malo morgen, znamo i mi i oni.
Adio uspavani građani. Dok mi s razlogom slavimo, vi s razlogom mučite. I tako ćete proći da nijeste ni znali da ste živjeli.

A i nijeste!0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.