Društvo

ABAZOVIĆ UMISLIO DA JE HOREJŠIO: Šta je premijer radio na primarnom licu mjesta u Višem sudu?

(15 riječi)

Crnogorska javnost je juče, na osnovu video materijala i fotografija koje je objavila Vlada, imala priliku vidjeti njene funkcionere – premijera Dritana Abazovića i ministra pravde i unutrašnjih poslova Marka Kovača i Filipa Adžića kako su obilazili takozvano ”primarno lice mjesta” gdje je iskopan tunel ispod Višeg suda. Iako ni premijeru ni ministrima tu nije bilo mjesto dok su forenzičari i dalje obrađivali mjesto uviđaja, Abazović je i ovaj skandalozni propust u radu službi bezbjednosti iskoristio za svoj lični marketing, putem kojeg je još jednom, po ko zna koji put u nizu, odgovornost za propuste svalio na nekog drugog,

Na fotografijama i snimcima koja je objavila Vlada CG, vidi se kako Abazović sa svojom svitom kreće po mjestu uviđaja bez ikakve zaštitne opreme dok oko njega u istoj prostoriji borave forenzičari u zaštitnim odjelima.

Šta je i sa čijom dozvolom premijer Abazović radio na ”obezbjeđenom” mjestu izviđaja očigledno će biti predmet neke druge istrage, kojom će se utvrditi da li je bilo propusta u obezbjeđivanju mjesta izviđaja.

Prema riječima rukovodioca ODT Podgorica Duška Milanovića, Osnovno državno tužilaštvo će provjeriti ko je i po kojem osnovu dozvolio odlazećem premijeru Dritanu Abazoviću i njegovim ministrima Filipu Adžiću i Marku Kovaču da danas izvrše ‘izviđaj’ tunela koji vodi do depoa u Višem sudu.

No, dok se ne utvrdi da li je došlo do kršanje nekog pravila procedure izviđaja, Abazović je iskoristio svoju priliku dao”obiđe” tunel koji je iskopan do deoao VIšeg suda, i da još jednom odgovornost za skandalozni propust u radu bezbjednosnih službi.

Da je propust bez presedana potvrdio je i u izjavi za Pobjedu kriminolog Velimir Rakočević.

On je ocjenio da je akcija u kojoj je, u zoni grada u kojoj se nalaze najznačajnije državne institucije, iskopan podzemni tunel do depoa Višeg suda, pokazala sve slabosti crnogorskog bezbjednosnog sistema.

“Ono što je zabrinjavajuće je da je zakazao kompletan obavještajno-bezbjednosni sektor i čitav sistem operativnog i obavještajnog rada. Da niko od svih tih oblika sektorskog, linijskog i objektnog rada nije imao informaciju što se radi i što se priprema”, kazao je Rakočević za Pobjedu.

On je ukazao da ono što je otkriveno nije bio rezultat obavještajnog i kontraobavještajnog rada, već produkt slučajnosti, te da smo imali više sreće nego pameti.

Rakočević je komentarišući obilazak premijera i ministara depoa Višeg suda, ali i drugog kraja tunela, kazao kako smatra da je ovdje riječ o klasičnoj kontaminaciji dokaza.

” Abeceda kriminalistike i forenzike je da primarnom ili sekundarnom licu mjesta ne smije da pristupi niko osim onih koji vrše uviđaj i druge dokazne radnje. Sve te osobe koje borave na licu mjesta moraju imati posebnu opremu, poštovati posebne procedure, kako ne bi došlo do kontaminacije, posebno, latentnih tragova nevidljivih golim okom”, ocjenjuje Rakočević.

On je izričit da je u pitanju eklatantan primjer nepoštovanja standarda evropskog udruženja forenzičkih institucija.

No, ono što je za forenzičare ”sveto pismo” za Abazovića i drućinu ne važi, pa su se tako ministri i premijer šetkla i forenzičari šetkali u odjelima po primarnom licu mjesta.

Nakon što je Abazović obišao tunel nije propustio priliku da se obrati novinarima kako bi odgovornost za bezbjednosne propuste svalio na nekog drugog, u ovom slučaju na Viši sud.

“Viši sud sve ovo vrijeme nije mogao da stavi jednu kameru, ne kažem da bi to presudno pomoglo, ne košta više od 100 eura, da imaju video nadzor u depou. Prošlo je 10 godina i neko ko vidi taj depo, ja sam ga vidio, to je za rubrike vjerovali ili ne… Ovo je veliki institucionalni problem. Ali do prokopavanja tunela ne vjerujem da bi došlo da nije bilo aktivnostu Uprave policije i SDT-a u prethodnom periodu u odnosu na organizovane kriminalne grupe. Zašto? Zato što njima prije 2, 3 godine nije trebalo tunel. Mogli su da uđu kroz vrata”, ocijenio je premijer u tehničkom mandatu.

I dok traje prepucavanje ko je kriv za skandalozni propust, dok građani imaju priliku da proživaljvaju scene iz holivudskih filmova, najviši državni funkcioneri će igrati ping pong sa odgvornošću, jer je za većinu njih pojam odgornosti misao imenice, a riječ ostavka odavno izbačena iz vokabulara.



2 Komentara

OKBet Postavljeno 15-09-2023 04:16:17

Your article is a perfect article without a hitch. Thank you. My site: OKBet casino login philippines

Odgovori ⇾

Fanito Postavljeno 14-09-2023 15:39:16

Indijanci su gospoda!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.