Kultura

Revija “Svjetska književnost na filmu” XI

(15 riječi)

Najpoznatija filmska ostvarenja inspirisana djelima savremene književnosti prikazaćemo od 10. do 12.aprila u okviru revije “Svjetska književnost na filmu“, a koju filmski program KIC-a “Budo Tomović“ tradicionalno u aprilu organizuje povodom Svjetskog dana knjige.

Početak revije obilježiće film “Vjeridba je dugo trajala” (2004) baziran na istoimenoj noveli Sebastijana Žaprisoa, sa Odri Totu u glavnoj ulozi. U filmu mlada djevojka kreće u potragu za svojim vjerenikom koji je nestao za vrijeme Prvog svjetskog rata. Naoružana hrabrošću i odlučnošću, ona preduzima neobično detaljnu istragu. Bez obzira na to što se suočava sa lažnim nadama i neizvjesnošću, ona će korak po korak razotkriti istinu o sudbini svog vjerenika i njegovih saboraca. Film je režirao jedan od najinovativnijih francuskih režisera Žan Pjer Žanet koji je na dodjeli Oskara nominovan za najboljeg art režisera, ali i za najbolju kinematografiju.

Komičnu dramu Dobro došli, gospodine Čens” (1979) reditelja Hala Ešbija prikazaćemo u utorak, 11.aprila. Nakon što ga je smrt poslodavca primorala da napusti jedini dom koji je ikada poznavao, prostodušni baštovan postaje savjetnik od povjerenja moćnog tajkuna i insajder u politici Vašingtona. Njegovo ponašanje je vrlo neobično, pa ljudi njegovim katkada apsurdnim izjavama pripisuju metaforički smisao, a samog gospodina Čensa počinju doživljavati kao mudraca. On postaje guru visokih američkih medijskih, poslovnih i političkih krugova. Na dodjeli Oskara 1980.godine, glumac Piter Selers nominovan je za najbolju glavnu mušku ulogu, a pozlaćenu Akademijinu statuu osvojio je Melvin Daglas u kategoriji najbolja sporedna muška uloga. Oba glumca su već godinu kasnije osvojila Zlatni globus u istim kategorijama, a film je nominovan u još četiri kategorije za najuspješniji film, reditelja, žensku ulogu i scenario. 

Kraj trodnevne revije biće u znaku višestruko nagrađivanog američko - britanskog filma “Doktor Živago” (1965) reditelja Dejvida Lina. Zasnovan na romanu Borisa Pasternaka koji je nagrađen Nobelovom nagradom, ”Doktor Živago“ prati život ruskog doktora i pjesnika koji se, uprkos tome što je oženjen, zaljubljuje u suprugu političkog aktiviste. Film je osvojio pet Oskara, uključujući i Oskara za najbolji scenario i muziku koju je komponovao Moris Žar

Projekcije filmova biće organizovane u sali Dodest, od 20 sati



Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.