Politika

Zoran Vulević

ADMIRAL VLADIMIR BAROVIĆ JE OSVIJETLIO OBRAZ CRNOJ GORI

(15 riječi)

Nijesmo se baš nešto proslavili u ratovima devedesetih godina prošlog vijeka izazvanih velikosrpskom agresijom na susjedne republike bivše Jugoslavije, a sve u cilju stvaranja velike Srbije. Nijesmo, jer se ne baš mali broj naših građana pridružio tom suludom, nehumanom i necivilizacijskom pokušaju uništenja i posrbljavanja drugih nacija i naroda i etničkog čišćenja osvojenih teritorija. I sve to uz aktivnu podršku tadašnje vlasti u Crnoj Gori. Bilo je, naravno, i u to mučno vrijeme u Crnoj Gori onih koji su se od prvog dana, na ovaj ili onaj način, suprostavljali tom ludilu.  Tome su, prije svih drugih, vječni pečat dali besmrtni liberali čija se pjesma “Oprosti nam Dubrovniče” horski pjevala po trgovima širom naše države, kao pokušaj da se spere ljaga sa Crne Gore čiji su zvaničnici tada bili u saglasju sa beogradskim režimom. Hrabro, odvažno, junački i čojski su to činili liberali, apsolutno svjesni opasnosti kojom su bili izloženi. Zato će njihovo djelo ostati vječni putokaz kojim putem u budućnosti treba da ide Crna Gora.

Još jedan, ovoga puta individualni primjer opjevanog crnogorskog čojstva i junaštva iz tog vremena terora i genocida nad nesrpskim življem u Hrvatskoj i BiH, se izdigao kao moralni svetionik nad morem ogrezlih nacional-šovinista i ostrašćenih ubica i krvoloka. Taj moralni džin, taj svetionik svega ljudskog, dostojanstvenog i patriotskog, oličen je u imenu tadašnjeg admiralala Jugoslovenske vojske, takođe besmrtnog Crnogorca, Vladimira Barovića. Koji je završio život svojom voljom ne želeći da puca na hrvatske gradove duž čitave Dalmacije i ubija nama prijateljski, nedužni hrvatski narod. Veličanstveni postupak admirala Crnogorca, ostaje kao primjer budućim generacijama kako se čuva individualna i nacionalna čast i dostojanstvo. Kako se poštuje i nastavlja tradicija jednog herojskog, slobodarskog naroda kakav je crnogoraki koja, s prekidima, traje puni milenijum. Želim da vjerujem da će se Crna Gora znati odužiti još jednom svom istinskom heroju, najmanje na način na koji su to učinili naši prijatelji Hrvati podižuči mu spomenik na ostrvu Visu, kao primjer vječne zahvalnosti za herojsko djelo koje je učinio, spašavajući rušenje hrvatskih gradova i ubijanje na hiljade njihovih stanovnika. Kažem, vjerujem da će se i Crna Gora kada uskoro postane građanska, sekularna i evropska, na patriotski i civilizovan način odnijeti prema junačkoj i čojskoj zadužbini koju joj je u nasleđe ostavio ovaj velikan. Jer istorija je pokazala da opstaju samo oni narodi koji znaju da poštuju i uvažavaju svoje najveće sinove kojima svakako pripada i admiral Vladimir Barović.3 Komentara

Rišnjanin Postavljeno 17-09-2022 13:49:27

Moj školski drug sa studija iz Kotora uvijek isti Čista 10-tka

Odgovori ⇾

Petar Postavljeno 14-09-2022 17:42:49

Bravo za tekst!Edukovati mlade o nasim herojima!

Odgovori ⇾

Pg Postavljeno 14-09-2022 16:35:49

Tako je!!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.