Društvo

Adžić: Posjeta Đukanovića Fanaru velika afirmacija Crne Gore

(15 riječi)

Posjeta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Fanaru, odnosno Carigradskoj patrijaršiji, jedinstvena je državnička posjeta majci svih pravoslavnih crkava, i mislim da može biti od koristi kako bi crnogorska pravoslavna crkva u kanonskom značenju povratila svoju autokefalnost, nasilno oduzetu 1920. odnosno 1922. kazao je istoričar, pravnik i potpredsjednik DANU Novak Adžić za Gradski portal.

Nakon više od 120 godina jedan crnogorski predsjednik je posjetio sjedište Vaseljenske patrijaršije, gdje je dočekan na najvećoj mogućoj razini. To je, smatra Adžić, ohrabrujuće za budućnost Crne Gore, ali i za budućnost crnogorske autokefalije u odbrani od velikosrpskog klerikalnog zla i ruske agresivne politike koja ugrožava Evropu.

Sa knjazom Nikolom je u crnogorskoj sviti bio i ministar spoljnih poslova Gavro Vuković, koji u svojim memoarima opisuje posjetu:

„Poslije državne smotre knjaževski par, s velikom sjajnom pratnjom turskom i svojom, pošao je u patrijaršiju da prisustvuje svečanom blagodarenju koga je Vaseljenski patrijarh u njegovu čast priredio. Patrijarh Konstantin već bijaše na prestolu u crkvi, okružen mitropolitima, vladikama i Sinodom. Crkva bijaše preispunjena narodom u kojoj nizami držahu red sa istaknutim bajonetima. Kad su knjaz Nikola i knjaginja Milena ušli u crkvu, stade vika naroda: “Živio! Živio!”, i žito kao da je sve bilo na nekom otvorenom polju. Patrijarh je izgovorio shodnu besjedu na grčkom jeziku, koju je veliki logotet prevodio na francuski. Po svršenoj crkvenoj ceremoniji pošlo se u Patrijaršiju, knjaz, knjaginja i Patrijarh sa svitom ušli su u jedan pobočni salon da se pričeka dokle se crkveni velikodostojnici prikupe u Velikoj sali. Kada se Sinod duhovni i civilni prikupio, ušao je Patrijarh sa gostima i slijedovalo je predstavljanje mitropolita, episkopa i drugih dostojanstvenika. Tom prilikom vidjeli smo Firminijana, kandidata za skopljansku mitropoliju. Zatim se posijedalo. Gospodar je otpočeo govoriti sa patrijarhom francuski, ali mu on primijeti da se po ceremonijalu mora govoriti preko dragomana, te je prevodio veliki logotet Aristarhi – efendija. S Fanara pošlo se na Emirgijan, da se spremamo za polazak“, zapisao je Vuković.

Danas, ističe Adžić, imamo takvu situaciju da je patrijarh Vartolomej, prvi put od tada primio crnogorskog državnika u Fanaru, na najvišem nivou.

“Ako bude mudrosti i pameti da se racionalno efektuira, veličanstvena posjeta crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića Carigradskoj patrijaršiji i patrijarhu Vartolomeju biće veoma značajna za Crnu Goru. Crnogorski predsjednik koji je dočekan na ovako svečan način prvi put nakon posjete knjaza Nikole 1988. je velika afirmacija koja je za maksimalnu podršku i uvažavanje”, zaključuje Adžić.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.