Ekonomija

Minisatr finansija Aleksandar Damjanović razgovarao sa predstavnicima Svjetske banke

(15 riječi)

Na  sastanku ministra finansija, mr Aleksandra Damjanovića i saradnika sa timom Svjetske banke, predvođenim šefom misije za Crnu Goru, Kristoferom Šeldonom, razgovarano je o finansijskoj, fiskalnoj i makroekonomskoj održivosti.

Gospodina Šeldona zanimalo je na koji način će se crnogorske finansije izboriti sa izazovom očuvanja stabilnosti javnih finansija, kao i kako će biti nadomještena nedostajuća budžetska sredstva, saop[teno je iz Ministarstva finnasija.

Ministar Damjanović kazao je da rebalans budžeta predstavlja verifikaciju naslijeđenih obaveza i problema, ali i nastojanje aktuelne Vlade da obezbijedi nesmetano funkcionisanje. Podsjetio je na opredijeljenost da se nedostajuća sredstva obezbijede na domaćem tržištu, emitovanjem kratkoročnih državnih zapisa i kroz kreditne aranžmane.

Ministar je ocijenio da su neophodne mjere racionalizacije i prihodne i rashodne budžetske politike.

Tokom sastanka, razmatrani su i  razvojni ciljevi Crne Gore i njihova usklađenost sa Partnerskim okvirom za Crnu Goru za period 2023-2027. godina, sa posebnim fokusom na mogućnosti koje pružaju DPL- Zajam zasnovan na razvojnim politikama kao i unaprjeđenje implementacije RARP-Projekat reforme poreske uprave, . Ministar je kazao da će resornoj Upravi pružiti punu podršku u realizaciji ovog projekta ali i institucionalni nadzor nad njegovim sprovođenjem, s namjerom povećanja transparentnosti.

U kontekstu izmjena zakonske regulative koje će doprinijeti jačanju prihodne strane, ministar je najavio izmjene postojećeg Zakona o igrama na sreću, kao i donošenje novog u narednoj godini. Napomimjući da su planirane  i izmjene drugih normativnih akata, poput Zakona o zaradama u javnom sektoru i Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kojim će biti propisan Fiskalni savjet, čija će uloga biti nadzorna i korektivna.

Tema sastanka bili su i sajber napadi na informatičku državnu strukturu sa čijim se posljedicama javna uprava i dalje suočava.

Posjeta Šeldona bila je prilika da se sagledaju zaključci sa prošlonedjeljnog  sastanka Konstituence- grupe država članica Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, održanog u Sarajevu, kao i prioritetne teme o kojima će se razgovarati na oktobarskom godišnjem sastanku Svjetske banke i Međunarofnog monetarnog fonda u Vašingtonu.

B.P.4 Komentara

Fruinly Postavljeno 06-05-2023 11:12:54

generic cialis for sale And the effect of this rebranding is significant, as it obscures much of dieting s negative impact and makes its effects on children particularly insidious

Odgovori ⇾

arronse Postavljeno 21-03-2023 05:57:05

nolvadex Many breast cancer patients use complementary alternative medicines, and of the dietary supplements consumed, FS is the third most commonly used just behind green tea and vitamin E Reference Boon, Olatunde and Zick 21

Odgovori ⇾

baccarat online Postavljeno 23-09-2022 06:24:12

From some point on, I am preparing to build my site while browsing various sites. It is now somewhat completed. If you are interested, please come to play with baccarat online !!

Odgovori ⇾

totosite Postavljeno 23-09-2022 06:23:49

It's really great. Thank you for providing a quality article. There is something you might be interested in. Do you know totosite ? If you have more questions, please come to my site and check it out!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.